“The Enchanted World” – Videoigra iz BiH koja će “namučiti” igrače iz cijelog svijeta

AI Interactive mali je studio za razvoj videoigara iz Sarajeva i čine ga dva člana – Amar Zubčević, odgovoran za programiranje i Ivan Ramadan, zadužen za grafiku.

Ovaj bh. dvojac ostvario je veliki uspjeh kreiravši videoigru “The Enchanted World” za svjetsko tržište.

Njihovu igru Apple je predstavio na prezentaciji novog iPhonea, što dovoljno govori o kakvom je uspjehu riječ.

Igra je izašla u četvrtak jutro, a njezini autori, Amar Zubčević i Ivan Ramadan, u opširnom razgovoru za portal Jabuka.tv podijelili su sve o svojim počecima, kako su došli na ideju za ovu videoigru, koliko je trajao proces i razvoj projekta, što za njih predstavlja uspjeh na svjetskoj sceni te još mnogo toga.

“The Enchanted World” prvih mjesec dana bit će besplatna za sve korisnike.

Link za download The Enchanted World

Počeci suradnje i osnivanje studija A. I. Interactive

Poznajemo se još od srednje škole, a ideja o razvoju videoigara uvijek je bila prisutna. Posljednjih godina počeli smo ozbiljniju suradnju pa smo osnovali i studio za razvoj igara A.I. Interactive. Uradili smo nekoliko manjih projekata, a onda počeli s razvojem vlastite neovisne videoigre The Enchanted World.

Ivan Ramadan, redatelj i animator, bavi se animacijom već 20 godina i autor je pet kratkih animiranih filmova koji su postigli veliki uspjeh u svijetu te su nagrađeni s preko 20 nagrada. Animirani film “Tolerantia“, nagrađen je i Srcem Sarajeva za najbolji kratki film 2008. godine.


Na početku suradnje kreirali ste igru “JuJu Frog”. Gdje možete vi sami za sebe reći da ste najviše napredovali, u kojem polju i na koji način?

JuJu Frog je manji projekt koji smo nastojali napraviti prije nego se okušamo u nečemu većem kao što je The Enchanted World.

Rad na manjem projektu je vrlo bitan jer se tako suočavate sa svim dijelovima u razvoju igre od samog početka do kraja.

Mnogo je detalja o kojima uopće ne razmišljate kada prvi put krenete praviti igru – od toga kako sve postaviti na neki od game storeova, preko izrade menija, ikonica, promoviranja igre do mnoštva drugih stvari koje inače uzimate zdravo za gotovo. JuJu Frog je endless runner u kojem su glavni junaci žabe jer Ivan voli žabe. Ova se igra pokazala kao vrlo bitna za naš studio jer smo upravo u njoj razvili posebni vizualni identitet naših igara.

“The Enchanted World” – pravi izazov za igrače iz cijelog svijeta

Ideja za The Enchanted World nastala je prije tri godine kada su razmišljali o njihovu idućem projektu, tvrde autori.

Ivan Ramadan i Amar Zubčević – autori  “The Enchanted World”

Ljubitelji smo miroljubivih igara koje pružaju opuštajuće i smireno iskustvo, pa smo se tako i odlučili napraviti puzzle igru s elementima avanture.

Koja je bila najveća zapreka na koju ste naišli dok ste radili videoigru?

Najveća prepreka kod bilo kojeg vlastitog projekta koji traje više godina obično je  motivacija da nastavite raditi. Morate imati jasan cilj u glavi i ustrajati dovoljno dugo u ostvarenju plana.

Ovo ponekad može biti teško ako radite na nečemu pola godine-godinu i još uvijek ne dobivate nikakav rezultat niti povratnu informaciju.

Zato je uvijek lijepo u tijeku produkcije pokazivati male dijelove igre, animacije, modele, crteže i za njih dobivati reakcije i podršku vaših fanova. Događalo nam se da opadne naše vlastito zanimanje za ovaj projekt pa ne uradimo ništa po nekoliko mjeseci, ali smo se uvijek uspijevali vratiti i nastaviti.

Trenutno u svijetu nije baš standardno napraviti “tešku” videoigru jer su se stvari malo promijenile u usporedbi s 90-im godinama i ranim 2000.

Kada igrači zaigraju “The Enchanted World”, s kojom biste reakcijom bili sretni? Hoće li pružiti malo veće izazove, gdje će natjerati igrača da uzme malo vremena i da promisli što učiniti?

Nadamo se da će igra pružiti jedno lijepo smirujuće iskustvo, da će igrači uživati u animacijama i likovima koje susreću, ali i da će im rješavanje slagalica postaviti izazov jer smo ih dizajnirali da nakon nekoliko razina postanu vrlo teške.

Screenshot “The Enchanted World” – Autori su htjeli napraviti izazov i prave mozgalice za igrače jer su im današnje igre prejednostavne

Upravo ovakve reakcije smo i dobili predstavljajući igru na mnogim konferencijama na kojima smo gostovali gdje smo imali priliku gledati ljude dok igraju našu igru. To je ono što smo htjeli postići jer mislimo da su današnje igre postale prejednostavne i da su previše razmazile igrače.

Htjeli smo napraviti izazov i prave mozgalice koje vas nakon njihova rješavanja ostavljaju ispunjenim i sretnim.

“Apple Arcade je izvrsna platforma”

Apple Arcade je nova usluga koja omogućava svojim korisnicima da za 4.99 $ mjesečno isprobaju najnovije naslove od strane game developera iz čitavog svijeta. Bez reklama i bez kupovine bilo kakvih stvari unutar igre. I upravo su Amar Zubčević i Ivan Ramadan sa svojom igrom postali dio te platforme.

Kada smo već bili u poprilično odmakloj fazi razvoja, uspostavili smo suradnju s kanadskim izdavačem videoigara Noodlecake, pa smo tako došli i do Apple Arcade još davno prije nego se znalo za ovaj servis.

Vaše mišljenje o servisu Apple Arcade? Je li dobra stvar za buduće korisnike servisa i je li dobro za autore videoigara?

Apple Arcade je izvrsna platforma jer korisnicima pruža kvalitetne naslove bez bilo kakvih reklama ili dodatnih plaćanja. Igre koje ne moraju biti dizajnirane tako da vas natjeraju da nešto kupite su napravljene s puno manje kompromisa, pa tako igračima mogu pružiti bolje iskustvo, a njihovi autori su slobodni isprobati neke nove i drugačije stvari i ispričati priče na nekonvencionalan način.

Screenshot “The Enchanted World” – Apple Arcade platforma pomno bira naslove, a upravo je  “The Enchanted World” ostvarila taj uspjeh

Apple u ovaj servis prihvaća samo pomno izabrane naslove i sve ih posebno ističe, tako da vi kao autor dobivate nevjerojatnu priliku da vašu igru vidi veliki broj igrača.

“Razvojem igara možete se početi baviti već danas”

Mnogo je ljudi s područja BiH koji bi se željeli baviti game developmentom, ali za mnoge to zvuči nemoguće. Međutim, uspjeh ovog bh. dvojca zasigurno će promijeniti mišljenje kada ugledaju ovu igru, koja je dospjela u sami centar pozornosti na najvećem godišnjem Appleovom eventu.

Kako biste vi opisali trenutnu situaciju game developmenta u BiH?

Industrija razvoja videoigara je postala vrlo velika čak i u našim susjednim zemljama, pa tako u Srbiji i Hrvatskoj već imamo kompanije kao Nordeus, Madhead, CroTeam, koje su u samom vrhu u svijetu. U našoj zemlji nažalost još uvijek nemamo nešto slično i potencijal razvoja igara još uvijek nije prepoznat.

Screenshot “The Enchanted World” – Ovi bh. autori tvrde kako potencijal razvoja igara u BiH još uvijek nije prepoznat

Sve je još uvijek u začetku te imamo samo pojedince entuzijaste koji s vremena na vrijeme naprave manju igru i izdaju je. Našom firmom A.I. Interactive ovo nastojimo promijeniti, a uskoro se nadamo i otvoriti nekoliko radnih mjesta.

Koji biste savjet dali mladim game developerima, čega se paziti i na što se fokusirati?

U vrijeme kada smo mi počinjali raditi igre, nije postojao Youtube, Google i velika količina tutoriala, nije bilo besplatnog game enginea sa dobrom dokumentacijom.

Danas je to sve puno drugačije i razvojem igara se možete početi baviti već danas i to potpuno besplatno (i legalno).

Unreal i Unity su odlični game enginei za koje je lako pronaći tutoriale na internetu. Ono čega će vam najviše trebati je volja i ljubav prema ovom poslu.

Screenshot “The Enchanted World” – “Ono čega će vam najviše trebati je volja i ljubav prema ovom poslu”

Potrebno je puno strpljenja i ako uživate u svakoj fazi rada na videoigrama kao što mi uživamo, vjerujem da za vas nema prepreka.

Planovi za budućnost? Je li neki novi projekt već u planu?

I nakon što The Enchanted World izađe, očekujemo da će još neko vrijeme sve biti fokusirano na support ove igre, a imamo u planu dodavanje novih sadržaja u nju. U planu nam je i proširenje firme i naših kapaciteta, kao i početak rada na novim vlastitim naslovima, zaključili su za čitatelje portala Jabuka.tv autori nove Appleove igrice Amar Zubčević i Ivan Ramadan.

THE ENCHANTED WORLD

Žanr igre Puzzle
Dostupnost iOS, Apple Arcade
Game Development AI Interactive
Datum izlaska 19.09.2019.
Opis igre The Enchanted World je puzzle-adventure igra prvenstveno namijenjena za mobilne platforme, a igrača stavlja u ulogu šumske vile čiji svijet biva razoren, a ona kreće na putovanje da ga ponovno sastavi.

Igra je inspirirana bh. kulturom i tradicijom pa u njoj bitnu ulogu igraju stećci.

Dio radnje se zbiva u bosanskim planinskim selima inspiriranim Umoljanima i Lukomirom, a sve to zaokružuje i glazba bazirana na sevdalinci, autora Damira Imamovića. Sama priča igre je bajka koja se može protumačiti kao metafora djetinjstva provedenog u ratu gdje djeca čine svoj svijet čarobnim bez obzira na okolnosti.

Više o igri možete saznati i na stranici: http://enchantedworldgame.com/.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.