The Decanter: Vile sa Sretnica ponovno začarale London – Jabuka.tv

The Decanter: Vile sa Sretnica ponovno začarale London

The Decanter je jedan od najutjecajnijih vinskih časopisa na svijetu, što je definitivno potvrdio već 2004. kada je započeo s organizacijom neslužbenoga svjetskog prvenstva vina, The Decanter World Wine Awards, koje se održava u Londonu.

Ova smotra vina je najveća u svijetu i predstavlja najcjenjenije natjecanje u kvaliteti vina na svijetu.

Od prvog natjecanja pa sve do dana Britanci su bilježili samo rast i dosegli neviđenu reputaciju, da bi ove, 2018. godine, okupili više od 17.000 različitih vina iz cijeloga svijeta i preko 270 međunarodnih vinskih stručnjaka, koji su imali zadaću ocijeniti sve pristigle uzorke.

U tako žestokoj konkurenciji i, pogotovo, pod tako preciznim povećalom našla se i mala hercegovačka vinarija Podrum Vilinka sa Sretnica kod Mostara. I ove godine osvojili su dva sjajna odličja.

Srebrenu medalju i 90 bodova za “Vilinka X-line Cuvee Red” (berba 2016.) te brončanu medalju i 86 bodova za mladu “Vilinka žilavku” (berba 2017.).

Na natjecanju u Londonu sudjelujemo već šest godina. To je za našu malu vinariju gotovo nevjerojatan podatak s obzirom na to da ove godine slavimo tek deset godina postojanja. Ipak, u Londonu smo do sada osvojili gotovo sve, uključujući i prošlogodišnje zlato. Kolekciju od deset nagrada upotpunili smo s ovogodišnje dvije, srebrom i broncom, navodi vlasnik podruma Velimir Ereš.

Podrum Vilinka prvi se put na Decanteru pojavio 2012., i to odmah s nagradom “Commended” za Žilavku iz 2011. Za mladu vinariju to je bio ogroman poticaj i već naredne godine dolazi pravi, istinski uspjeh. Te 2013., The Decanter World Wine Awards je dodijelio dvije nagrade. Ponovno nagradu “Commended” za Žilavku iz 2011. i broncu za Žilavku iz 2012.

Tada smo, kao vinarija koja postoji tek pet godina (osnovani smo 2008.), smatrali da ne može dalje. Ipak, ta prestižna nagrada nas je inspirirala i nastavili smo s predanim radom, baš kao da se ništa nije dogodilo. Ove godine naša mlada Žilavka osvojila je broncu (86 bodova), što je istinski vrijedno spomena. Odlučili smo da na Decanter 2018 ne pošaljemo naša najbolja vina, već ona najpotentnija. To je upravo Vilinka Žilavka (berba 2017), vino od kojeg tek u budućnosti očekujemo prave rezultate. Nastavljamo sljedeće 2019. kada Vilinka odlazi ponovo u London, navodi Ereš.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.