Tesla potvrdio: Autopilot Modela X bio je uključen u trenutku kobne nesreće

Nakon kobne nesreće u Mountain Viewu u Californiji prošloga tjedna, u kojoj je poginuo vozač Teslina Modela X, tvrtka je objavila da je Autopilot bio uključen.

ABC 7 News poginuloga je vozača identificirao kao Appleova inžinjera i bivšega programera kompanije EA Waltera Huanga.

Nekoliko trenutaka prije nesreće, koja se dogodila u 9.27 sati u petak 23. ožujka, Autopilot je bio uključen, dok je adaptivni tempomat za održavanje distance bio podešen na minimum. Vozač je dobio nekoliko vizualnih i jedno zvučno upozorenje da stavi ruke na upravljač tijekom vožnje, njegove ruke nisu detektirane na upravljaču šest sekundi prije nesreće. Vozač je imao pet sekundi i 150 metara neometanoga pogleda na betonsku barijeru, ali nije poduzeo nikakvu akciju, priopćeno je iz Tesle, prenosi Klix.ba.

Tvrtka nije navela kakvu su akciju poduzeli automatski sustavi automobila. Huangov brat rekao je da se on ranije žalio da je automobil i ranije skretao prema istoj barijeri, zbog čega se navodno žalio Tesli, ali zaposlenici ove kompanije nisu mogli rekonstruirati ovaj incident.

Kompanija Tesla navela je vladine podatke da je Autopilot smanjio broj nesreća za 40 posto te da je imao manje kobnih slučajeva od ostalih automobila.

Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) ranije je pokrenuo istragu o nesreći, kao i o onoj koja se dogodila ranije ove godine, kada je Model S udario u vatrogasni kamion parkiran na autoputu. Vozač je tada tvrdio da je Autopilot uključen.

Također, 2016. godine vozač je okrivio Autopilot za nesreću u Pennsylvaniji, no Teslini podaci pokazali su suprotno. NTSB je prošle godine utvrdio greške u tehnologiji, ali i greške vozača u kobnoj nesreći na Floridi.

Autonomna tehnologija za pomoć vozaču je u centru pažnje ne samo zbog ovih incidenata nego i zbog nedavne nesreće samovozećega Ubera u Arizoni.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.