Tisuće vozačkih dozvola oduzeto lani u BiH, ali vozi se i bez njih

Protekle godine od vozača u Bosni Hercegovini oduzeto je više vozačkih dozvola nego prethodnih godina, što je jedan od efekata izmijenjenoga Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, koji se primjenjuje od 15. veljače 2017. godine.

Novi Zakon o prometu donio je značajne izmjene koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za prekršaje. Tako kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez položenoga ispita ili vožnju neregistriranoga vozila sada dosežu i do 1.000 KM. Vozači koji odbiju testiranje na alkohol ili drogu također se suočavaju s kaznama od 400 do 1.000 KM.

Pozitivni pomaci

Na području Županije Sarajevo u 2017. godini doneseno je 336 zaključaka o oduzimanju vozačke dozvole, a izvršeno je 11.805 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, što znači da je ukupno 12.141 vozačka oduzeta od građana u ŽS prošle godine.

Kako Klix.ba doznaje iz Ministarstva unutarnjih poslova ŽS, zbog kršenja propisa iz oblasti sigurnosti prometa uručeno je 184.538 prekršajnih naloga u 2017. na području ŽS, što je manje za 47.015 prekršaja u odnosu na 2016. godinu.

Tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić kazao je da je zadovoljan pozitivnim pomacima koje je donio izmijenjeni Zakon o prometu.

Samo u Zeničko-dobojskoj županiji imamo smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama za 44,7 posto. To je vrlo ozbiljan podatak i pozitivan pomak, prokomentirao je Pejić.

Zenički policajci izrekli su 8.023 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u 2017. godini, dok je 3.901 vozač sankcioniran zbog prisustva alkohola u krvi.

Policija u Unsko-sanskoj županiji prošle je godine oduzela 3.683 vozačke dozvole. Iz MUP-a USŽ kazali su da su zbog prekoračenja brzine uručili 56.028 prekršajnih naloga, a 3.900 vozača kažnjeno je zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Pored pozitivnih strana koje je donio Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, sa sigurnošću se može reći da su i aktivnosti koje su provodili policijski službenici Uprave policije MUP-a USŽ doprinijele boljem stanju sigurnosti u prometu na području naše županije, kazala je za Klix.ba Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USŽ.

Policija u Bosansko-podrinjskoj županiji privremeno je oduzela 410 vozačkih dozvola prošle godine. Na području ove županije u 2017. izdano je 1.367 prekršajnih naloga vozačima koji su prekoračili brzinu te 194 prekršaj zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju.

MUP Posavske županije zabilježio je 112 oduzimanja vozačkih dozvola prošle godine, dok je 6.447 vozača iz ove županije sankcionirano zbog prekoračenja brzine. Policija u ŽZH oduzela je 410 vozačkih dozvola.

Vozi se i pored zabrane

Od primjene novoga Zakona o prometu oduzeto je 32.306 vozačkih dozvola u manjem bh. entitetu, i to 26.440 od vozača koji su se kretali nedozvoljenom brzinom kretanja te 5.866 od vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola.

Iako je u većini županija novi Zakon o prometu donio pozitivne vijesti, to nije slučaj u Tuzlanskoj županiji, gdje su se prošle godine dogodile 2.984 prometne nesreće, u kojima su smrtno stradale 43 osobe.

Na području Tuzlanske županije prošle je godine 2.535 vozača ostalo bez vozačke dozvole zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dok su pripadnici MUP-a TŽ uhvatili 1.528 vozača u vožnji bez vozačkoga ispita.

Glasnogovornik MUP-a TŽ govori kako brojni vozači voze automobile i pored zabrane korištenja motornoga vozila, što je slučaj i u ostalim županijama.

Policajci u TŽ prošle su godine pronašli više od 500 vozača koji su upravljali vozilom pod izrečenim sankcijama. To dovoljno govori o našoj kulturi, odnosno nekulturi u prometu, dodao je Šarić.

Policijski službenici bh. županijskih MUP-ova podsjećaju kako vozače koji prometuju na cesti, iako im je oduzeta vozačka dozvola, čeka novčana kazna do 1.000 KM.

Izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti prometa u BiH, koji je na snazi godinu dana, donio je pozitivne pomake kada je riječ o smanjenju broja prometnih nesreća i prekršaja. Međutim, visoke novčane kazne za prekoračenje brzine i vožnju pod utjecajem alkohola nisu dovoljno osvijestile bh. vozače, dodaje Klix.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Hvalite se diskutabilnim rezultatima, gura se pod tepih da se narod pljacka jer placa kroz razne namete ceste koje su iste od doba Juge kao i ogranicenja, a gdje su danas auta. Jesi puno napravio za sigurnost sto si sirotinji uzeo pare i jos vozacku da ni raditi ne moze, a uvjeti na cestama kriminalni. Ukratko obicna legalizirana pljacka. Kad pisete brojke pisite koliko je od reg i tih kazni popravljeno cesta i rupa na cestama pa cemo onda o uzrocima nesreca.

    2
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.