Teška životna priča o djedu i unuku iz Mostara nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Na Instagram stranici Merime Berberović koja se bavi fotografiranjem objavljena je jedna tužna životna priča koja je dirnula mnoge Mostarce.

Radi se o jednom starijem čovjeku koji je zbog neimaštine izgubio sina, nakon što su skupljali sirovine za ogrijev.

Živi u vrlo teškim uvjetima u prigradskim naseljima kod Mostara, a s njime često boravi i njegov unuk.

Priču uz dopuštenje autorice prenosimo u cijelosti.

Ovo ti je moj unuk. Znaš, on nema oca. Ja nemam sina. Prije par godina morali smo se snaći za ogrijev.

Život je bio težak. Bilo je hladno, a mi nismo imali izbora. Tu večer otisli smo skupiti nekakve sirovine po napuštenim i srušenim zgradama.

Kada je ušao u jednu takvu, stražar je mog sina upucao, i nakon toga zapalio cijeli objekat. Zajedno s tim zidovima, zapaljen je i moj sin.

View this post on Instagram

"Ovo ti je moj unuk. Znaš,on nema oca. Ja nemam sina. Prije par godina morali smo se snaći za ogrijev. Život je bio težak. Bilo je hladno, a mi nismo imali izbora. Tu vecer otisli smo skupiti nekakve sirovine po napuštenim i srušenim zgradama. Kada je usao u jednu takvu, stražar je mog sina upucao, i nakon toga zapalio cijeli objekat. Zajedno s tim zidovima, zapaljen je i moj sin. Zapaljena moja duša. Nestao je jedan život. Znaš li zašto? Zato što je ušao u napuštenu i srušenu zgradu, po par ostataka stare fotelje. Mogli su nas zatvoriti. Dati nam kaznu zatvora od deset godina. Mogli su nas upozoriti, razgovarati s nama. Mogli su sve, ali ne i ubiti. Od tog dana, moj život nije život. Živim,a ne živi mi se. Dođe mi da odustanem, da zaspem i ne probudim se ali ne smijem. Ne smijem ovu mrvu na svojim ramenima ostaviti. On mora od nekog naučiti šta je život, šta je ljubav i šta je mržnja. Da zna od nje pobjeći. Evo ovako često prosetamo, podijelimo kiflu na dva dijela, i smijemo se. Zove me ćale." – "Ćale, haj da pokažemo seki ljubav.Napravi srce, pa nek nas slika." . . . . Ovog čiku najčešće možete naći na Rondou, ispred Konzuma. Trenutno borave na Bišću Polju, pored vinarije u jako lošim uvjetima.

A post shared by by Merima Berberović (@merimaphotography) on

Zapaljena moja duša. Nestao je jedan život. Znaš li zašto?

Zato što je ušao u napuštenu i srušenu zgradu, po par ostataka stare fotelje. Mogli su nas zatvoriti. Dati nam kaznu zatvora od deset godina.

Mogli su nas upozoriti, razgovarati s nama. Mogli su sve, ali ne i ubiti.

Od tog dana, moj život nije život. Živim, a ne živi mi se.

Dođe mi da odustanem, da zaspem i ne probudim se ali ne smijem. Ne smijem ovu mrvu na svojim ramenima ostaviti.

On mora od nekog naučiti što je život, šta je ljubav i šta je mržnja. Da zna od nje pobjeći. 

Evo ovako često prosetamo, podijelimo kiflu na dva dijela, i smijemo se. Zove me ćale.

Ćale, haj da pokažemo seki ljubav. Napravi srce, pa nek nas slika.

Ovog čiku najčešće možete naći na Rondou, ispred Konzuma. Trenutno borave na Bišću Polju, pored vinarije u jako lošim uvjetima, stoji u opisu Merime Berberović.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.