Tajnovita letjelica X-37B krenula na svoju šestu misiju

Raketa Atlas V koju je proizveo United Launch Alliance ove je nedjelje iz Cape Canaverala o orbitu poslala najtajnovitiju bespilotnu letjelicu na svijetu, Boeingov X-37B u vlasništvu Oružanih snaga SAD-a.

Šesti je ovo puta da se ovaj svemirski zrakoplov šalje u orbitu. Prošla misija bila je okončana krajem listopada prošle godine nakon više od dvije godine, odnosno rekordnih 780 dana provedenih u niskoj orbiti Zemlje.

Dosadašnje misije operativno je nadziralo Ratno zrakoplovstvo, no formiranjem nove grane Oružanih snaga, Svemirske vojske ili Space Forcea, X-37B potpao je pod njihovu ingerenciju.

Misija mu je i dalje strogo čuvana tajna, a sada se zna da je ovoga puta s njime lansirana i oprema za provođenje nekoliko znanstvenih eksperimenata, od kojih su dva NASA-ina kojima se ispituje utjecaj svemirskih uvjeta na materijale te zračenja na razne vrste sjemenki biljaka, piše Bug.hr.

Na šestoj će misiji ova letjelica u orbitu ispustiti i 136 kilograma težak satelit FalconSAT-8, koji pak sa sobom nosi dodatnih pet eksperimenata. Cilj im je testirati novi sustav elektromagnetskog pogona, te inovacije u području antenske tehnologije, ugljikovih nanocjevčica te zamašnjaka za pohranu energije. Osim ovih podataka, sve ostale zadaće koje će X-37B obavljati obavijene su velom tajne, a nije poznato niti koliko je plan da se letjelica zadrži u orbiti ovoga puta.

X-37B dug je 8,9 metara, a raspon krila mu je 4,5 metara, dok je deklarirana maksimalna masa polijetanja nešto ispod 5 tona.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.