Tajna Ćirinog rođendana: U tri različite države, tri različite godine rođenja

Znamenita je priča o Ćirinom rođendanu, često ju je i rado prepričavao.

U svim dokumentima koje je posjedovao datum njegovog rođenja bio je pogrešan. Naime, Miroslav Blažević rođen je 9. veljače 1935. No, njegov je otac Mato častio jarane u Hrvatskom domu i „zaboravio“ je otići do matičnog ureda. Stigao je tek idućega dana. Stoga se u svim Ćirinim papirima kao datum rođenja navodi 10. veljače, pišu Sportske novosti.

Ali, niti godina rođenja nije bila uvijek fiksna. Kao talentirani napadač Bratstva iz Travnika Ćiro Blažević nije mogao nastupiti za prvu momčad, jer je bio premlad. Zato je rukovodstvo kluba malo „friziralo“ njegove podatke i Miroslav Blažević je postao punoljetan već 1951.

Srećom, nitko nije provjeravao brojke u njegovoj sportskoj registraciji s izvornikom u matičnom uredu. Pripomogla je i činjenica da je mali Blažević (premda se još nije brijao) izgledao malo starije. Usput, već u debitantskom nastupu za Bratstvo u Republičkoj ligi (protiv Plamena), zabio je dva gola.

Kasnije mu „dodatne godine“ više nisu bile potrebne, pa je pri učlanjenju u Dinamo upisao ispravnu godinu rođenja – 1935. Problemi su nastali u završnici karijere. Poslije teške ozljede koljena (pokidani križni ligamenti) praktički nigdje u bivšoj državi nije mogao naći klub. No, javio mu se iz Švicarske Lav Mantula, suigrač iz maksimirskih dana. Uputio ga je u Sion, na probnu utakmicu. I diskretno napomenuo:

Možda bi bilo dobro da doneseš papire u kojima si malo mlađi.

Tako se Ćiro pojavio u Sionu s dokumentima, u kojima je kao godina rođenja navedena 1937.

Na temelju spomenutih isprava netko bi neupućen mogao pomisliti kako se radi o tri različita Miroslava Blaževića. Ali, danas pouzdano znamo da je bio samo jedan. I jedinstven.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

1 komentar

  • Da, prava je istina da je trener svih trenera rođen 1933 godine.To je još prije 25 godina potvrdio čovjek koji mu je bio kum.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.