Svjetlost ekrana može uzrokovati dugoročne probleme za djecu

Jako umjetno svjetlo, uključujući i mobitele, zaustavlja proizvodnju hormona melatonina.

Američka studija sa Sveučilišta Colorado pokazala je da večernja izloženost predškolaca jakoj umjetnoj svjetlosti gotovo u potpunosti ometa proizvodnju melatonina. Taj hormon je zadužen za reguliranje unutarnjega sata organizma, govori nam kad smo umorni ili gladni, a važan je i kao borac protiv slobodnih radikala u tijelu, čime nas štiti od kardiovaskularnih bolesti, piše 24sata.hr.

U provedenom istraživanju, djeci između tri i pet godina, koja su sat vremena prije spavanja bila izložena jakom svjetlu lampe, proizvodnja melatonina prestala je nakon 10 minuta, a stanje je ostalo isto i sat vremena nakon što se svjetlo ugasilo. To, zaključuju znanstvenici, uvelike može narušiti kvalitetu sna, ali i prouzročiti dugoročno veće probleme.

Druga studija provedena je na djeci u dobi od 9 do 16 godina i prvi zaključak je da jako svjetlo jače utječe na mlađu djecu. Ispitanike su podijelili u tri skupine i izložili ih trima različitim izvorima svjetlosti. Prigušeno svjetlo stopiralo je proizvodnju melatonina za oko devet posto, umjereno svjetlo za 26, a jako svjetlo za 37 posto kod mlađe djece.

“Ekrani i djeca”: Nema suzdržanoga roditeljstva, snosite odgovornost za dijete!

Kod starijih su rezultati bili bolji. Također, znanstvenici upozoravaju na opasnost smartphonea i tableta, koji su dostupni i najmanjoj djeci jer im narušavaju dnevni ritam. Naime, tad su pred spavanje izloženi vrlo jakom svjetlu, i to u blizini lica.

U najgorem slučaju, napominju, dugotrajna izloženost tom svjetlu prije spavanja može dovesti do depresije ili težih bolesti.

Zagađenje umjetnim svjetlom postaje velik problem u moderno doba. Posebice su mobiteli krivi za odgađanje fizioloških promjena u tijelu koje se trebaju dogoditi u sumrak. Kako ih odgađaju, tako pada i kvaliteta sna, a to može izazvati depresiju i promjene raspoloženja, stoji u studiji.

Ono što još treba istražiti je utjecaj električne rasvjete na trudnice i kako to mijenja proizvodnju hormona, pa finalno i razvoj fetusa.

Savjeti stručnjaka: Aktivnim odgojem djeteta zaštitite ga od psiholoških problema

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.