Sveučilište u Mostaru dobiva još jedan fakultet

Usvajanjem Odluke na sjednici Senata Sveučilišta u Mostar pokrenut je postupak utemeljenja Teološko-katehetskoga instituta kao nove ustrojbene jedinica SUM-a.

Nakon Senata predmet će se uputiti u daljnje procedure u skladu sa zakonskim propisima i procedurama.

Teološko-katehetski institut osnovan je 1987. godine te ima obilježje visokoškolskoga znanstveno-nastavnog crkvenog učilišta teološko-katehetskih i religijsko-pedagoških znanosti na kojemu se poučava o bogoslovnim i filozofskim znanostima, religijskoj pedagogiji i katehetici te drugim društvenim i humanističkim znanostima koje pripadaju kršćanskoj i općoj kulturi, objavljeno je na službenoj stranici Sveučilišta u Mostaru.

Sjednica Senata (Foto: SUM)

Također, na sjednici je donesena Odluka o raspisivanju natječaja za izbor/reizbor u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja, a usvojen je i Gender akcijski plan rodne ravnopravnosti na Sveučilištu u Mostaru.

Nastavno osoblje SUM-a bogatije je za četiri docenta, tri viša asistenta i jednoga asistenta. Odlukom Senata SUM će biti nakladnik znanstvene monografije udžbenika, zbornika i knjiga iz različitih područja.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Mathematikunterricht može predavati svaki Profesor tog smjera bez obzira na porjeklo.
  Povjest, historiju, vjeronauk, kuturu samo Professori patrioti odati hrvatskoj državi od 1990.

 • Eto prilike. Biće posla, samo vjeruj, jer ptice nebeske zobaju po cijele dane, plode se, množe i lijepo pjevaju, a poljsko cvijeće ima najljepšu odjeću, a i ne treba vam matematika.

 • Cemu teologija i religiska pedagogija kada je katolika odnosno krscana sve manje. Mozda bi ova sredstva trebalo svrsishodnije usmjeriti?
  Naprimjer Njemacka, nekad vazna katolicka zemlja ostaje masovno bez clanova crkve. Jucer smo iz njamackih medija saznali da je u prosloj godini katolicku crkvu napustilo vise od pola miliuna clanova. U njemackoj jos samo oko 4% katolika ide u crkvu. Opada drasticno i broj svecenika. Nekada preko 40 miliuna katolika u Njemackoj, danas ih ima oko 21 miliun kao clanova crkce. Matematika kaze neumoljivo, ako se nastavi i dalja ovim tempom odliv clanova, Njemacka za 10 godina nece imati vise katolika kao clanova crkve. Kao glavni razlog se navodi pedofilija u svecenickim krugovima, kao i u krugu crkvenih sluzbenika, katolickih internata itd.

  “Fast 360.000 Katholiken weniger: Rekord bei Kirchenaustritten in Deutschland
  Immer mehr Menschen in Deutschland kehren der katholischen Kirche den Rücken: Fast 360.000 Katholiken traten im vergangenen Jahr aus. Mehr als jemals zuvor. Und der Trend hält an.
  Weniger Mitglieder, weniger Priester
  • 2021 verließen 359.338 Katholiken in Deutschland die Kirche, 2020 waren es mit 221.390 noch deutlich weniger; 2019 – im Jahr vor Corona – lag die Zahl bei 272. 771.
  • Die katholische Kirche zählte Ende 2021 somit noch 21.645 875 Mitglieder – das macht 26 Prozent der Bevölkerung aus.
  • Nur noch 4,3 Prozent der Katholiken besuchten 2021 regelmäßig einen Gottesdienst, 2020 waren es noch 5,9 Prozent.
  • Auch die Zahl der katholischen Priester ging zurück: von 12.565 im Jahr 2020 auf 10.313 im vergangenen Jahr.
  • 2021 gab es noch 9.790 Pfarreien in Deutschland – 68 weniger als im Jahr davor.”

 • Gender akcijski plan rodne ravnopravnosti na Sveučilištu u Mostaru
  ?? ?? ?? ?? ??
  Kao student ovog cijenjenog Sveučilišta, zahtijevam objašnjenje gore navedenog plana!

 • Crkva i partija uvjek ruka pod ruku, čak i u najgore vrijeme komunizma određeni svećenici drukali su svoje kolege. Sada su većinom drukatori glavni Čovićevi protagonisiti i njegove parije HDZ-a naravno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.