Michael Barbarić i Sofija Naletilić Penavuša u knjizi o poznatim Amerikancima

Michael Milivoj Barbarić, Širokobriježanin koji se u SAD-u uspješno bavi izradom skulptura, uvršten je kao naivni umjetnik u popularno američko izdanje “Tko je tko u Americi” (“Who’s Who in America”) za 2019. godinu, koje već više od 70 godina objavljuje “EXPANDED BIOGRAPHIES”.

No, zbog koronakrize ovo bogato opremljeno izdanje (cijena: 319,99 dolara) tek je nedavno ugledalo svjetlo dana i stiglo do Michaela, piše Večernji list.

U životopisu ovog Hercegovca koji je uvršten među poznate Amerikance stoji kako se za izradu skulptura počeo zanimati kad je u 5. razredu osnovne škole (u Širokom Brijegu) nastavnik njemu i njegovim školskim kolegama rekao da odu naći drvo za pravljenje skulptura. Počeo je raditi nešto od drveta, a nije imao boje ili četke zbog toga što su tada bila komunistička vremena u siromašnoj Jugoslaviji.

U njegovom životopisu piše da u Jugoslaviji nisu davali priliku mladim ljudima da se bave umjetnošću, ali je umjetnost počela raditi za njega. Kad se preselio u Zagreb, Michael je radio za časopise kao fotograf, a 1986. preselio se u Argentinu, potom 1988. u SAD. Nije si mogao priuštiti dobru kameru pa je počeo izrađivati umjetnine od drva.

U životopisu Michaela Barbarića u izdanju “Tko je tko u Americi” stoji kako ga je učila Sofija Naletilić Penavuša koja je u Širokom Brijegu pravila skulpture od drva i bila nazvana ženom (osobom, op. au.) godine.

Barbarić stalno ističe to kako su na njegov umjetnički rad najviše utjecale Penavušine skulpture, koja je u renomiranoj reviji “Start” 1984. godine, uz legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, bila proglašena osobom godine, te u jednom relevantnom izboru bila svrstana među 200 najvećih umjetnika naive – jedina žena i jedina skulptorica.

Michael je često kao fotoreporter navraćao u legendarnu “garažu” Babe Penavuše u Širokom Brijegu i divio se njezinoj umjetnosti i umješnosti. Ponosi se figurama koje mu je darovala. Često bi nam znao reći da se novinari koji se bave temama iz područja umjetnosti nikada ne smiju umoriti od pisanja o ovoj velikoj umjetnici čija djela i danas nadahnjuju skulptore.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.