Sveučilišta u BiH: Sve manje brucoša, najviše ih upisuje društvene znanosti

Akademska 2017/18. godina na sveučilištima u BiH počela je već, a završeni srednjoškolci u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru najviše su se opredijeljili za studiranje na fakultetima Grupacije društvenih i humanističkih znanosti, piše Radiosarajevo.ba.

“S obzirom na to da je Senat UNSA donio Odluku kojom se daje suglasnost na produženje drugoga prijemnoga roka za upis studenata u prvu godinu prvoga ciklusa studija, te integriranoga studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2017./18. godini, još uvijek nemamo potpune podatke o broju upisanih studenata u prvu godinu prvoga semestra, ali prema preliminarnim podacima do sada je popunjeno oko 60 posto mjesta za upis”, rečeno je na UNSA.

Također, s ovoga sveučilišta su za Radiosarajevo.ba kazali da će u ovoj studijskoj godini, ako je uspoređuju s prošlogodišnjom, kada je upisano 5.302 studenta, biti upisano znatno manje srednoškolaca na prvu godinu fakulteta članica UNSA, što predstavlja tendenciju u padu broja upisanih na prve godine prvoga ciklusa studija.

“Na Univerzitet u Banjoj Luci u akademskoj 2017./18. upisao se 2216. student”, rekla je Slava Govedarica s UNIBL-a. “U ovoj akademskoj godini najviše studenata je upisano na Medicinskom fakultetu, njih 240, na Ekonomskom fakultetu je upisano 232, na Filozofskom 202, Prirodno-matematičkom 189, Elektrotehničkom 187, Pravnom 172 i Strojarskom 148”, dodala je ona.

Dalje navodi kako na ovom sveučilištu, ako se promatra ukupan broj studenata na pojedinim fakultetima na sve četiri godine, trenutno ih najviše ima na Medicinskom, gdje studiraju 2.003 studenta, zatim na Pravnom 1.864, Filozofskom 1.639, Prirodno-matematičkom 1.616, Ekonomskom 1.482, Filološkom 1.260 itd.

Pomoćnica Rektora za nastavu, studente i pravna pitanja sa Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vesna Kazazić je za Radiosarajevo.ba kazala da nemaju ukupne podatke o broju studenata koji studiraju na ovom Sveučilištu, jer još traje dekanski rok.

“Što se tiče broja upisanih studenata koji se upisuju prvi put na Sveučilište u Mostaru, u akademskoj 2017./18. godini na svim ustrojbenim jedinicama upisano je 2297 studenata, rekla je Kazazić. Dodala je da najviše studenata ima na Filozofskom fakultetu (459) i na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (457).

Završeni srednjoškolci, koji su sada postali studenti, očito su se, kao i prethodnih godina, odlučili ponajviše da u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru studiraju na fakultetima grupacije društvenih znanosti i grupacije humanističkih znanosti, a također, kako su kazali sugovornici za Radiosarajevo.ba, i ove godine je zabilježen pad ukupnoga broja upisanih studenata u prvu godinu prvoga ciklusa studija.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Normalno da je manji broj brucoša. Kupiš diplomu i ideš vani, financijski te na isto dođe, a ne gubiš min. 5 godina života…zašto i bi, svakako posao u struci bez jake veze nećeš naći

  • Pametnije ići na tečaj njemačkoga, uz to završiti neki tečaj za posao što se traži na Njemačkom tržištu i imaš sigurno zaposlenje, a ne, diplomirat na ovim našim fakultetima, pa ti diploma služi samo za skupljanje prašine. Ševina škola je totalno sj e ba la ionako katastrofalan sustav u Hercegovini…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.