Tribina u Širokom Brijegu: “Nasilje je neispričana knjiga, moramo puno raditi!”

U petak 13. listopada u Gradskoj vijećnici u Širokom Brijegu održana je tribina na temu “Nasilje – uzroci i posljedice”. Tribinu je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradskoga vijeća Široki Brijeg, a predavači na tribini bile su Kristina Sesar – psihologinja i djelatnica Centra za mentalno zdravlje, Radmila Gašpar – ravnateljica Centra za socijalni rad i Ivana Tomić ispred MUP-a ŽZH.

Tribinom je moderirala Sanijela Matković, a prije predavača nazočnima se obratio i gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, koji je izrazio naročito zadovoljstvo činjenicom da se i kod nas otvaraju teme koje su se u prošlosti držale po strani.

“Protiv nasilja se treba boriti i ja sam spreman podržati svaku inicijativu”, rekao je Miro Kraljević te je neizravno prozvao medije zbog neodgovornosti u prenošenju vijesti i pretjeranom objavljivanju vijesti o crnoj kronici, koja – smatra Kraljević – kod čitatelja izaziva ravnodušnost prema tragičnim događajima.

Ispred povjerenstva za ravnopravnost spolova publici se obratila Marija Lovrić, koja je istaknula da je jednim od poticaja za organizaciju ove tribine bio prošlogodišnji slučaj nasilja u Širokom Brijegu, ali ga nije izravno imenovala. “Cilj je djelovati preventivno”, istaknula je Marija Lovrić, nakon koje su uslijedila izlaganja predavača.

Kristina Sesar u izlaganju pod naslovom “Specifičnosti obiteljskog i partnerskog nasilja” govorila je o vrstama i prirodi nasilja te uzrocima njegova pojavljivanja. U izlaganju je istaknula da većina počinitelja nasilja želi imati kontrolu te da su počinitelji jako dobri u skrivanju nasilnoga ponašanja, prezentirajući se ljubaznim i nježnim osobama.

Kristina Sesar govorila je o specifičnostima obiteljskoga i partnerskoga nasilja

“Predrasuda je da nasilje prevladava u nižim i siromašnijim društvenim slojevima, ali jako puno nasilnih osoba ima i u višim društvenim slojevima i među visokoobrazovanim osobama”, navela je Kristina Sesar. Izdvojila je i bitnu razliku muškoga i ženskoga nasilja. Naime, muškarci najčešće čine oblike nasilja koje je lako otkriti, dok žene vrše psihološko nasilje. Također, muškarci zbog društvenih stereotipa rjeđe priznaju da su zlostavljani od strane žena, čak i kada se radi o fizičkom nasilju.

Radmila Gašpar ispred Centra za socijalni rad u izlaganju je predočila stvarno stanje nasilja u Širokom Brijegu i Županiji Zapadnohercegovačkoj. Uvodno je govorila o legislativi i mjerama protiv počinitelja nasilja te je otkrila mnoga problematična mjesta u zakonima i nedostatke u infrastrukturi.

“Počinitelj nasilja je nekadašnja žrtva, s kojom se nije radilo”, naglasila je Radmila Gašpar, dodajući poražavajući podatak da je u ŽZH možda i duplo više nasilnika nego u susjednim županijama. Dodala je i da raste broj razvoda te da Županija Zapadnohercegovačka nema SOS telefon za nasilje, ali na razini Federacije taj kanal postoji – 1265 i zamolila da sve žrtve prijave nasilje.

radmila gaspar nasilje

Radmila Gašpar upozorila je na porast nasilja i razvoda

“U periodu od 2015. do 2017. godine Centar za socijalni rad u Širokom Brijegu zaprimio je 42 prijave nasilja u obitelji. Glavninu počinitelja nasilja, čak 89 posto, čine muškarci, dok ostatak čine žene. Najstariji počinitelj nasilja rođen je 1941. godine, dok je najmlađi počinitelj rođen 1995. godine”, izdvojila je Radmila Gašpar i dodala:

“Nasilje je neispričana knjiga, moramo puno raditi”.

Posljednja predavačica bila je Ivana Tomić koja je, ispred MUP-a ŽZH, govorila o zakonima i djelatnosti MUP-a u slučajevima nasilja. Istaknula je i da u Županiji Zapadnohercegovačkoj, osim psihičkoga, postoje i primjeri konkretnoga ženskoga nasilja.

Organizatori su istaknuli da je ovo samo jedna u nizu tribina koje će u skorašnje vrijeme biti organizirane.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • I sto kad prijavis nasilje?!Mozes se slikat! Nasilnik i dalje slobodan a zena dobije kid kuce jos veci bubac jer je prijavila nasilje! Lako se pravit pametan po tribinama.Bolje da poradite na zakonu da nasilnik nakon prijave bude zadrzan bar mjesec a ne pustite ga kuci i nastavi radit to sto je radio.

  • Imam sestru koja je zrtva porodicnog nasilja od strane muza i svekrve.Jadnica je isla u sirokobrijesku policiju,psihijatrici.Muz slatkorijeciv,svekrva place na dugme i psihijatrica kaze i policija.gospodjo vi vaseg muza provocirate,a sta treba se zena sa 3djece smjeskati kad muz prokocka vojnu penziju,a ona nema od cega da skuha rucak.On je izmlati,svekrva gasi vatru benzinom,djeca isprepadana.

 • Trla baba lan da joj prodje dan, hocu reci da se nazalost nista puno nece rijesiti jer vidim ovdje faca koji nemaju veze s djecom nad kojima se najviše vrši nasilje. Ovo nase drustvo je trulo, rijetki ce reagirati na nesto u smislu da nesto poduzmu, ali rado ce zastati ispred kuce iz koje se cuje galama da sutra mogu pricati za kavom nesto novo, koliko nasilja ucine muskarci koji su na putu do kuce svratili u kafic i kladionicu, tek kod kuce osvijestili da love vise nemaju i ona im svi krivi, a posto su ukucanip ri ruci, oni nahebu

 • Loši zakoni i loša vlast su najveći zlostavljači.A ovi što se naslikavaju “jadan ti je kome oni pomažu,najveći im je problem bilo smjestiti sebe na državne jasle”.Neka se sjete kako su došli na takva mjesta…..

 • ko se pita komunistička dica haa haa u njih nema nasilja oni uvik rade imaju dinara pa nema nasilja ali ima glume da su dobri ljudi ali moraju špijunirat za službe

 • pogledati na you tube-u emisiju Agape fra Marija Knezovića od otprije 4 godine otprilike sa legendarnom bakom s Kočerina Maron Bazinom. Puno se iz tog razgovora upravo na ovu temu obiteljskog nasilja može vrijednog saznati i POUČNOG PRIMJENITI.
  Ne znam je li stara baka prepuna životne mudrosti koju daje samo bistar i pronicav seoski um i tegoban život,još živa.
  Ako jeste želim joj još puno dobrih godina dobrog zdravlja i životne strpljivosti i suuzdržavanja koje daje samo bezazlena i čista duša.

 • Komunistička djece itekako imaju posljedice.Komznizam je proklestvo…..tko zna kome je teže ovim na slici ili tim zlostavljanima…tu je to neđe.

 • Tesko onom ko mora trazit zastitu, dokazat ,dokazivo a kako onda ono koje nemozes ?
  Zlostavljac odglumi zrtvu u jednom komentaru ,to je najcesce a zrtva nema ssnage za dokazivanje .
  Tesko se neko usudi pomoc zrtvi uvjek se nekoga stiti .

 • Zalosno je kod nas, najpr.sta ce selo reci, a jedino sto se poduzme je privest osobu, prenoci u mupu da ostali jednu noc mirno spavaju, pa sutra po starom. Ako se vec zna zbog cega se osoba privela, pa odmah s njom na lijecenje u ustanove namjenjene za takve. “Ko pelin nije gut’o taj ne zna sta je sladost”!

 • Poslušala sam video psihologinje Kristine Sesar o odrađenoj tribini, o nasilju u obitelji i zajednici .Slažem se da je temu odlično odradila i za obranu diplomskog rada bi dobila čistu peticu.
  Predlažem slijedeću tribinu ,uzroci i posljedice nasilja u Širokom Brijegu. Pokazujući veliko teoretsko znanje ,vjerujem da ga je pokazala u praksi , te da su joj dobro poznati uzroci i posljedice nasilničkog ponašanja u Širokom Brijegu te načini njegovog otklanjanja i smanjena broja.Predlažem javnu tribinu gdje će žrtve moći postavljati pitanja i tražiti odgovore od stručnih osoba i institucija, koji su uključeni u primjenu zakona. Tek tada možemo vidjeti gdje smo ,šta smo i na kojem smo mjestu ????

 • Poslušala sam video psihologinje Kristine Sesar,o odlično odrađenoj tribini o nasilju u obitelji i zajednici. Za odrađenu temu bi na odbrani magistarskoj rada sigurno dobila pet ali za slijedeću tribinu bi se trebala bazirati na uzroke i posljedice nasilja u ŠIROKOM BRIJEGU .gdje će žrtve moći postavljati pitanja i tražiti odgovore. Nemojmo pričom mazati narodu oči ,nego pričajmo o konkretnim stvarima i primjerima i stručnosti u praksi.

 • Pa kad ona mene maltretira o tome nešta nemoj u gostionicu nemoj u kurvaluk nemoj ovo nemoj ono pa dokle više pa i o tome malo riječi hvala he he

 • Sve lijepo pise u zakonu ,ali zakon i oni koji bi trebali stitit ne cine nista .
  Iz iskustva osobnog mogu napisat i uvijek pricat policija i sud ne rade neka bar citaju sto pisem!
  Nasilje koje gleda policajac nad obitelji s bolesnim djetetom napise zalisnik ali nikad nista ,o cemu pricamo ?
  Zlocinci i lopovi se stite nista novo,ali Bog vidi sto mi nemozemo i neka sudi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.