Svečano otvoren Deseti sveučilišni likovni simpozij

Deseti sveučilišni likovni simpozij, koji je okupio više od četrdeset domaćih i međunarodnih umjetnika, otvoren je u utorak u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču.

Simpozij će trajati do 27. svibnja, a na njemu će akademski umjetnici iz BiH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore razmijeniti iskustva, ostvariti kontakte te stvarati umjetnička djela.

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović kazao je kako je ovaj simpozij izašao iz Sveučilišne likovne kolonije, a prije toga iz Likovne kolonije Krešimir Ledić.

Od samom početka, kako je kazao, ideja je bila da se okupi veći broj umjetnika iz zemalja u okruženju i da se kroz umjetnost stvaraju neki novi mostovi i poveznice.

Ove godine imamo preko 40 umjetnika i 20 studenata Akademije likovnih umjetnosti, što je jedna novost unazad dvije godine da i studenti sudjeluju na ovom simpoziju. Radeći tih nekoliko dana druže se s umjetnicima puno starijim od sebe koji su već izgradili svoje karijere i stvara se jedna vrlo lijepa sinergija između starijih umjetnika koji su realizirani i poznati i tih mladih studenata koji traže svoje mjesto pod suncem, tako da simpozij ima i edukativni, vrlo koristan dio. Osim toga, organiziraju se i radionice za djecu Srednje umjetničke škole, za djecu osnovnoškolske dobi i čitav niz programa i aktivnosti, kazao je Ivanović.

Dodao je kako Simpozij svake godine privuče i veliki broj građana Mostara što pokazuje da to nije autoreferentna aktivnost ili manifestacija i da ima jaku društvenu relevantnost.

Sveučilište u Mostaru zna da je institucija od društvenog značaja i želi kroz čitav niz aktivnosti i Sveučilišne galerije i Akademije likovnih umjetnosti i ove manifestacije to redovno pokazivati i stalno participirati u kulturno-umjetničkom životu Grada Mostara i čitave Hercegovine, naglasio je Ivanović.

U sklopu Simpozija, uz ostalo, bit će upriličeno predstavljanje knjige “Silva rerum”, premijerno prikazivanje filma “Vatroslav Kuliš Vatra”, kao i predstavljanje knjiga “Konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i u suvremenim umjetničkim praksama” i ”Josip Škerlj u očima kritike” te knjige pjesama ”L.K.”.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.