Sve pojedinosti novog Zakona o radu u FBiH

U Službenim novinama Federacije BIH objavljen je novi Zakon o radu koji će stupiti na snagu za 5 dana. Zakon je usvojen u srpnju prošle godine. Nakon presude Ustavnog suda da je donesen mimo Ustava Federacije i Poslovniku o radu, stavljen je izvan snage.

Nakon ponovno provedene procedure, u istom tekstu usvojen je krajem ožujka. Amandmani opozicije nisu.

Najvažnije izmjene u odnosu na raniji Zakon odnose se na Ugovor o radu na određeno vrijeme koji se ne može zaključiti za razdoblje duže od tri godine.

Radni tjedan, godišnji, plaća….

Radni tjedan iznosi maksimalno 48 sati, dok je najduže trajanje godišnjeg odmora 30 dana, najmanje 20 dana. Najviše reakcije u javnosti ipak izazvalo je uvođenje mogućnosti otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, odnosno dogovor oko kolektivnih ugovora koji mora biti zaključen za tri, najduže sedam mjeseci.

Kada je u pitanju novi opći kolektivni ugovor, sindikat će inzistirati na onome što je u međuvremenu dogovoreno.

“Najniža cijena rada koja je propisana s 407, 410 mraka u odnosu na dosadašnju, s tim da ima propisano da se topli obrok kreće od 0,5 do 1 posto, do sada je bio 1 posto definirano, i minuli rad za koje je predviđeno da ga nema nikako, uspjeli smo ga dovesti na 0,4 posto, s 0,5 %,0,6%, ovisno koliko je gdje bio. No najvažnije je da je ostao opći kolektivni ugovor kao sigurnost dogovorenih prava”, ističe Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Moglo je i gore

Iako u sindikatu nisu zadovoljni Zakonom, podsjećaju da je on mogao biti mnogo gori da su uspjeli pokušaji vlade da donese nove izmjene nakon sto je presudom Ustavnog suda iz formalnih razloga Zakon stavljen izvan snage.

Primjerice pitanje cenzusa, odnosno reprezentativnosti sindikata koji je u RS novim zakonom spušten na tek pet posto zbog čega su u pregovore oko kolektivnih ugovora uključena dva sindikata. U Federaciji se u tome nije uspjelo.

U Udruženju poslodavaca FBiH naglašavaju kako je Zakon prihvatljiv. Ocijenili su kako proteklih “osam mjeseci vladao pravni kaos” što je stvorilo različita tumačenja i napravilo probleme kako radnicima tako i poslodavcima, sve zbog inzistiranja da se Zakon donese u hitnoj proceduri.

Inače, nijedan amandaman koji je na posljednjoj sjednici Doma naroda prilikom usvajanja Zakona predložila opozicija, nije usvojen.

(N1)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.