Politička elita dolazi na 19. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus u utorak otvara Sajam gospodarstva Mostar 2016. Dolazak su potvrdili premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Domaćini će im biti članovi Predsjedništva BiH, a očekuje se i dolazak brojnih uzvanika iz svih oblasti života.

”Za 19. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016. koji se ove godine u industrijskoj zoni grada na Neretvi održava u partnerstvu s Republikom Turskom, sve je spremno,” istaknula je za agenciju Anadoliju direktorica sajma Dalfina Bošnjak, kazavši kako će se na sajmu okupiti blizu 800 izlagača iz 24 zemlje svijeta.

”U ovom trenutku možemo kazati da je sve spremno. Ostaje nam rad na protokolu i dočeku gostiju na otvaranju Sajma, u utorak, 12. travnja, u 11.00 sati”, rekla je Bošnjak, dodavši kako je veoma bitno što je ovogodišnja zemlja partner Turska.

”Turski izlagači godinama su nazočni na mostarskom sajmu, a ozbiljno zanimanje za partnerstvo iskazali su za vrijeme prošlog sajma. U ožujku prošle godine je potpisan Memorandum o poslovnoj suradnji između Trgovačke komore Izmira i Gospodarske komore Federacije BiH. Tursko gospodarstvo je u ekspanziji i oni ne samo da žele nego i ulažu u BiH. Brojni su različiti vidovi pomoći turskih partnera ili tvrtki u BiH. Vlada te zemlje osigurala je 100 milijuna eura za pokretanje kredita za poljoprivrednike i manjinski povratak.

Turska je bila na 12. mjestu po ulaganju u BiH, međutim izravna strana ulaganja u 2014. godini su iznosila 740 milijuna KM, što je predstavljalo povećanje od 66 posto u odnosu na 2013. godinu. Oni dosta ulažu u proizvodnju, primjer su Natron Maglaj i Soda Lukavac, a zastupljeni su i kroz trgovinu i bankarstvo. Turska je puno uradila i pomogla na obnovi kulturnih spomenika u BiH kao što je Stari most u Mostaru i most u Višegradu. S druge strane, od Dejtonskog sporazuma, ukupni doprinos turskih javnih institucija u investicijama u privatnom sektoru iznosi približno milijardu eur”“, govorila je Bošnjak, naglasivši:

”Mostarski sajam će turskim biznismenima pružiti priliku da svoje gospodarske interese prošire na jugoistok Europe jer za njih ovo područje predstavlja vrata za ulazak u Europsku uniju. Njihovi izlagači predstavit će se na oko 800 četvornih metara prostora. Sam nastup te ekonomske velesile na našem sajmu dao nam je jednu dimenziju više, pojačao posjet i broj izlagača koji žele surađivati s turskim gospodarstvenicima. Mi očekujemo da će ovo partnerstvo s Turskom povećati ulaganje te zemlje u BiH”, piše Anadolija.

Tvrdi i da ”turski biznismeni BiH nude poslovnu saradnju u svim sektorima ali pogotovo poljoprivredi, drvnoj industriji, rudarstvu, metalurgiji, obradi hrane, energetskom i infrastrukturnom sektoru”.

”Sajamski kapaciteti od 30.000 metara četvornih otvorenog i zatvorenog prostora podijeljenog na dva paviljona u cjelini su popunjeni. Imat ćemo blizu 800 izlagača i možemo kazati da je ove godine zanimanje za sajam najveći još od 2008. godine kada je nastupila gospodarska kriza. Zemlju partnera Republiku Tursku predstavljat će oko 30 tvrtki”, kaže Bošnjak, te dodaje:

”Uz Tursku, na Sajmu će izlagati gospodarstvenici iz 24 zemlje. Istaknula bih sve zemlje regije, uključujući i Italiju, a veliko zanimanje za nastup na Sajmu pokazali su i Kinezi. Bit će zastupljene sve grane gospodarstva”.

Najavljuje i bogat podsajamski program:

”Bit će zastupljene gotovo sve grane industrije, a tu su i naši prepoznatljivi podsajmovi Sajam turizma, Sajam informacijskih tehnologija i Sajam knjige i nakladništva. Za posjetitelje to je pet nezaboravnih dana ispunjenih pjesmom, plesovima, uživanjima u modnim revijama, koncertima, degustacijama… Mislim da će ovogodišnji sajam ponuditi više i uistinu biti užitak za sve”.

Održat će se i veliki broj stručnih konferencija i okruglih stolova.

”Ovdje bih istaknula nekoliko konferencija i okruglih stolova od iznimnog značaja kao što je ona telekom giganta Huaweija koji će sa Sveučilištem u Mostaru potpisati ugovor o stipendiranju deset najboljih studenata. Tu je i konferencija EP HZ HB i Gospodarske komore F BiH o razvoju BiH i izgradnji novih elektrana. Europska Banka za obnovu i razvoj EBRD organizira konferenciju s ciljem pomoći malim i srednjim poduzećima u BiH. Europska WAIPA i domaća agencija za strana ulaganja FIPA organiziraju tematsku konferenciju o privlačenju izravnih inozemnih ulaganja. Tu su i konferencije o turizmu i zaštiti okoliša i na desetke drugi u individualnoj organizaciji naših izlagača”, pričala je Bošnjak za agenciju Anadolija.

Svake godine na otvaranju sajma prisutni su visoki dužnosnici, tako će biti i u utorak.

”Svečanost otvorenja Sajma uvijek je događaj sam po sebi. I ove godine očekujemo dolazak visokih izaslanstva iz zemlje partnera Republike Turske i zemalja regije. Svoj dolazak u Mostar potvrdili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Domaćini će im biti članovi Predsjedništva BiH, a očekuje se i dolazak brojnih uzvanika iz svih oblasti života. Čast da otvori Sajam, po nepisanom pravilu, uvijek pripada predstavniku zemlje partnera, a to će biti zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus”, rekla je za Anadoliju direktorica Bošnjak.

(www.jabuka.tv) 6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.