Svaki sedmi student zloupotrebljava lijekove

Mnogo studenata koristi lijekove iz slobodne prodaje kako bi poboljšali rezultate na ispitima i kako ne bi bili bolesni jer, kažu, bolest si ne mogu priuštiti. Nažalost, ovo najčešće vodi do zloupotrebe lijekova. Najčešće se radi o lijekovima protiv boli.

Studentice više koriste lijekove od kolega studenata

Prema istraživanju na 120,000 studenata jedna četvrtina pati od glavobolja, poremećaja sna i brze promjene raspoloženja. Trećina studenata pati od bolova u leđima ili vratu te se bori s nervozom i teškom koncetracijom. Također, 16 posto studenata pati od depresivnih stanja te je čak 10 posto dobilo antidepresive. Usporedbe radi, pet posto zaposlenih ljudi dobija antidepresive, prenosi portal Moj faks.

Prema istraživanju Slobodnog sveučilišta Berlin na 1334 studenta, 7,5 posto njih je koristilo sredstva za smirenje ili spavanje, a čak dvije trećine sredstva protiv bolova. Najčešće su to paracetamol ili aspirin koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

Mnogi ih smatraju bezopasnim, međutim česta upotreba može imati itekakve nuspojave. Primjerice, česta upotreba aspirina može uzrokovati oštećenja bubrega ili želuca, a česta upotreba paracetamola uzrokuje oštećenja na jetri. Također, česta upotreba paracetamola uzrokuje i glavobolje koje onda mnogi liječe novim sredstvima protiv boli i tao se stvara začarni krug.

Zloporabom lijekova smatra se ako se neki lijek uzima 10 i više dana tijekom jednog mjeseca. U istraživanju je dokazano da čak 66 posto studenata obavezno uzima neki medikament tijekom mjeseca. Studentice u prosjeku više koriste lijekove, njih 77 posto u usporedbi s kolegama studentima, njih 50,5 posto.

Uz lijekove neki studenti se okreću i ekstaziju ili kokainu kako bi bili izdržljiviji.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.