Sutra se gase Wikipedia i Mozilla

Englesko izdanje najpopularnije online enciklopedije na svijetu, Wikipedie, sutra će se ugasiti na 24 sata. Njoj će se pridružiti i Mozilla, Twitpic te brojne druge internet stranice koje na ovaj način žele izraziti nezadovoljstvo kontroverznim američkim zakonima SOPA i PIPA koji su trenutno u proceduri u Kongresu SAD.

Zakon, ako bude usvojen, uvelike će proširiti ovlasti američkih agencija za provedbu zakona i zaštitu autorskih prava kada je riječ o kršenju propisa na internetu.

Štrajk pod motom „zatamnjenje znanja“ odvijat će se 24 sata, počevši od sutra, od 05.00 sati po UTC vremenskoj zoni (po našem vremenu, od 06.00 sati ujutro).

Zakoni će, upozorava se na internet stranici SOPA štrajk, uništiti internet, efektivno ugasiti sve sajtove na kojima korisnici mogu raditi upload sadržaja, ugroziti potencijalne uzbunjivale i teško oštetiti slobodu govora na internetu. Ovaj stav iskazali su i Google, Yahoo, Facebook, AOL, ali i organizacije za ljudska prava poput Reportera bez granica, Human Rigths Watch, te pojedinci – novinari, advokati i sl.

Subjekti koji su podržali zakon i koji uglavnom dolaze iz svijeta zabave (filma, muzike…) tvrde da je ova legislativa neophodna kako bi se uspješno borili protiv kriminala na internetu.

Osnivači Wikipedie se nadaju da će štrajk podići javnu svijest o prijetnji i staviti pritisak na one koji donose zakon, a sutra će ostaviti dostupne samo one strane koje se odnose na zakone SOPA i PIPA te na protest. Wikipedia se odlučila na gašenje svoje najposjećenije verzije stranice (engleske) jer, kako su objasnili, „iako je američki zakon američka stvar, zakon koji će globalno uticati  na Wikipediu je pitanje globalnog interesa“.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.