Pad standarda u BiH: Građani najviše kradu sir, meso i mlijeko

U maloprodajnim objektima u Bosni i Hercegovini godišnje bude ukradeno jedan posto robe od ukupnog prometa. Skoro da nema dana da se iz nekog grada ne pojavi informacija da je uhićena osoba koja je izvukla gorivo iz nečijeg rezervoara ili da je pod jaknom iz trgovine iznijela litar mlijeka ili nekoliko stotina grama mesa. Prema podacima policije, uglavnom se kradu prehrambeni proizvodi, sir, mlijeko, kruh, suhomesnati proizvodi, te cigarete, alkohol, kava i gorivo, piše Dnevni avaz.

Iz Federalne uprave policije (FUP) ističu da je na području FBiH broj krađa prošle godine bio dvostruko veći nego ranijih godina.

– U 2010. prijavljene su 2.932 krađe, dok je prošle godine taj broj iznosio 4.558 – navode iz FUP-a.

Iz MUP-a ŽS ističu da među djelima protiv imovine prevladavaju teške krađe.

– U odnosu na period prije dvije godine, u devet mjeseci prošle godine znatno je povećan broj krađa, za oko 200 posto. U periodu do rujna policija MUP-a ŽS evidentirala je 48 sitnih krađa – kažu iz MUP-a KS.

Ništa bolja situacija nije ni u RS, gdje je policija registrirala 1.900 krađa. Profesor ekonomije Bojan Božić kaže da se uglavnom kradu prehrambeni proizvodi.

– To pokazuje da se standard građana srozava i da pojedinci nemaju ni osnovna sredstva da prežive – pojašnjava Božić.

U rujnu prošle godine policija je uhitila D. B. iz Laktaša, koja je iz trgovine u kojoj je radila kao čistačica krala kruh i mliječne prerađevine, dok je njen sugrađanin M. Š. priveden dok je pokušavao ukrasti hrenovke i salame.

Iz trgovine u Skender-Vakufu mjesec ranije policija je evidentirala ukradena alkoholna pića i žvake. U ožujku te godine iz objekta brze hrane u Zenici ukradeno je deset pakiranja ćevapa.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.