Sumnjate da vam je računalo hakirano? Provjerite ove znakove

Svatko od nas provodi vrijeme online i brine za svoju sigurnost, a cyber napadima svjedočimo svakodnevno.

Kako bismo spasili svoju privatnost morat ćemo obratiti pažnju na promjene koje se događaju našem računalu, piše Tportal.hr.

Antivirus je isključen

Ako primjetite da je vaš antivirus isključen, a dobro se sjećate da to niste učinili vi, vaše računalo je vrlo vjerojatno pod napadom hakera. Naime, prva stvar koju će napadač napraviti nakon što se domogne vašeg računala je isključiti antivirusni program kako bi lakše pristupio vašim podacima.

Netko je promijenio vaše zaporke

Ako zaporke koje ste do nedavno koristili odjednom ne rade, imate razloga za zabrinutost – vaše računalo vrlo je vjerojatno pod napadom.

Odjednom imate više prijatelja

Ako na društvenim mrežama primjetite da se broj online prijatelja povećao i ako se jednostavno ne možete sjetiti kada ste ih dodali, postoji šanse da vaš profil netko koristi za slanje opasnih poruka i spama.

Pokrenuli ste preglednik i u traci za adrese imate nove linkove

Kursor miša miče se sam od sebe

Ako opazite da se strelica miša kreće bez da ste dotakli miš, moguće je da to netko radi s udaljene lokacije. Drugim riječima – vaše računalo je u rukama hakera.

Proslijeđuju vas na različite stranice

Ako vas web-preglednik neprekidno proslijeđuje na druge web-stranice, postoji razlog za uzbunu. Isto vrijedi za situacije kada nešto napišete u polje za pretragu i umjesto Googlea dobijete stranicu koju nikad niste posjetili. Isto pravilo vrijedi i za stranice koje iskaču u pozadini, postoji šansa da je stranica pod vlasništvom hakera ili je vaše računalo zaraženo nekom vrstom malwarea.

Netko briše vaše datoteke

Ako podaci nestaju bez vašeg znanja, vaše računalo je definitivno pod napadom hakera (ili kolega koji znaju vašu lozinku).

Vaši osobni podaci dostupni su na internetu

Ako u preglednik nakon upisa svojeg imena u Google ugledate podatke koje nigdje niste osobno izdali, netko je vjerojatno ‘provalio’ u vaše računalo i ukrao vam osobne informacije.

Dolaze vam lažne obavijesti o inficiranom računalu

Ako vidite upozorenja za antivirus koja su drukčija nego inače, postoji šansa da su vas hakirali. Još jedan vrlo loš znak je ako ta ista upozorenja stignu od antivirusnog programa kojeg niste niti instalirali.

Vaša web kamera se ponaša čudno

Obratite pažnju na web kameru na vašem laptopu. Ako se njezin indikator pali sam od sebe, obavezno ponovno pokrenite računalo i provjerite ako se upali nakon desetak minuta. Ako se to desi, vaše računalo je definitivno pod napadom hakera.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: