Zapaljena džamija u Švedskoj

U švedskom gradu Orebro zapaljena je džamija u kojoj 250 vjernika može istovremeno obavljati molitvu. Šef vatrogasne brigade Orebro Ulf Jacobsen izjavio je kako su imali intervenciju dva sata poslije ponoći, ali da je džamija u potpunosti uništena, javlja Anadolija.

Jacobsen je izjavio kako nije bilo poginulih niti ozlijeđenih, ali da prikupljeni dokazi ukazuju da je požar namjerno izazvan.

Gašenje požara pratilo je na desetine vjernika. Džamija je izgrađena 2007. godine u naselju Vivalla.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

    • Otkud crkva u Svedskoj? Sta su ih pobili, istrijebili, osudili kao heretike, pogane i nasilno ”krscanizirali”, dobro ikako postoji. Nije ni cudo da su velikom vecinom agnostici i ateisti, i ”sasvim slucajno” pritom jedna od najrazvijenijih drzava na svijetu.

  • A odkuda crkva u Saudijskoj Arabiji? Ma, šalim se nema šanse da se tamo napravi džamija. Vlast to ne dopuštaju, ali Saudijci daju lovu za bilo gdje da se rade džamije. To vam je islamska tolerancija, uvažavanje različitih mišljenja, poštivanje druge vjere, multikultularnost i multietničnost.

    • Tebi za info, a ja koliko znam, crkvi nema jedino na arapskom poluotoku jer to je ekvivalent Vatikanu sto se tice katolicanstva, odnosno cisto islamsko mjesto (ishodiste), samim time nema potrebe da se tu nalaze, za razliku od Iraka, Jordana, Sirije, Alzira itd.
      No, skreces s teme cinjenicu da je Svedska i ostatak Skandinavije u velikoj opoziciji crkvi stoljecima, da su nasilno primili krscanstvo i da je danas rijec o strogo sekularnim drzavama gdje je vecina stanovnistva agnosticna i daleko prosperitetnija od nase katolicke rvacke i islamskih prcija poput saudijske arabije i sl. Zasto? Zato sto dozvole svima da prakticiraju vjeru, ali je STROGO drze razdvojene od drzave i drzavnih pitanja.

Komentiraj: