Sudbina državne televizije ipak u rukama entiteta

Nakon gotovo očajničkoga upozorenja Upravnoga odbora BHRT-a o tome da će ovaj javni emiter zbog velike dubioze biti primoran ugasiti signal 30. lipnja ove godine, jučerašnje informacije koje su pristizale s raznih strana svodile su se pod jedno: parlament će 15. lipnja, “u pet do 12”, pokušati riješiti ovo pitanje i nekako pomoći.

No, naglasak je na “pokušati”, jer priča o ogromnim dugovima BHRT-a i pokušaju pronalaska samoodrživoga modela financiranja ovoga javnoga emitera ima duboke i komplicirane korijene. Kako nam je to jučer potvrdio Momčilo Novaković, predsjedavajući parlamentarne Komisije zapromet i komunikacije, UO BHRT u posljednje vrijeme operirao je dvama prijedlozima, a jedan od tih prijedloga preuzela su dva poslanika, pretvorila ga u zakon te je Komisija tek sada u mogućnosti zasjedati.

“Sjednica na kojoj ćemo raspravljati o tom zakonu zakazana je za 13. lipnja, a sjednica parlamenta je 15. lipnja. Ne mogu prejudicirati rješenje Komisije, ali sigurno je da prijedlog zakona odmah ide u parlament”, kaže Novaković, koji smatra nekoretnim to što se “nerad prethodnih UO BHRT-a pokušava fakturirati Komisiji”. “UO je mnogo puta  imao priliku donijeti ključne odluke, posebno kad se radi o sustavu naplate pristojbi koji bi spasio ovu situaciju. Ali on to nije uradio i tek sada kada je stvar došla do kraja donosi ovakvu odluku”, naglašava Novaković.

Kako god, ovdje priča dobiva dodatni zaplet. Naime, sve i kada bi parlament BiH 15. lipnja usvojio model financiranja BHRT-a putem tzv. medijskoga poreza, dalja zakonska procedura je na entitetima. Drugim riječima, ukoliko na nivou BiH bude donesena odluka o formiranju fonda za financiranje sustava, entiteti su ti koji trebaju izglasati zakone o punjenju toga fonda. Pitanje je hoće li vlade FBiH i RS-a tako nešto učiniti u izbornoj godini. Esad Gotovuša, predsjedavajući UO BHRT-a, pojašnjava da je zadnji prijedlog modela naplate, odnosno financiranja javnih emitera, upravo takozvani medijski porez, koji podrazumijeva i suglasnost za formiranje toga posebnoga fonda iz kojega bi se financirali svi javni emiteri.

“To bi obuhvatilo sve zaposlene, ali i penzionere, procentualno 0,9 posto za zaposlene, i mislim oko 0,40 posto za penzionere, što je i manje nego što plaćaju sada”, kaže on. Novi ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko uvjerava kako neće biti dozvoljeno gašenje državne televizije. I on, pak, smatra da je dubioza u BHRT-u rezultat dugogodišnjega nemara institucija i nadležnih organa.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, Jusko je podsjetio da se radi na formiranju interresorne radne grupe koja bi trebala u potpunosti analizirati primjenu postojećega Zakona o Javnom RTV sustavu BiH. On je naveo da je Ministarstvo poslalo upit Odboru Javnoga RTV sustava BiH da kandidira svoje predstavnike, ali da dosad odgovor nije stigao.

Udruženje “Bh. novinari” uputilo je javni prosvjed članovima UO BHRT-a zbog donošenja odluke o privremenoj obustavi produkcije programa te je zatražilo hitno povlačenje ove odluke i donošenje drugih mjera za spašavanje BHRT-a.

Milinović: BHRT iznio netočne podatke

Draško Milinović, generalni direktor RTRS, izjavio je da je UO BHRT-a izašao u javnost s netočnim podacima u vezi s međusobnim potraživanjima. Rekao je da se postavlja pitanje kako su entitetski emiteri opstali kada imaju duplo manje prihode od BHRT-a.

“Kada tome dodamo i opstrukcije iz UO BHRT-a u vezi s novim modelom naplate RTV pristojbe, ne čudi da su sami sebe doveli u ovakvo stanje jer su svi prijedlozi za poboljšanje ukupne situacije na ovaj ili onaj način blokirani od istoga toga UO BHRT-a”, istakao je Milinović.

(Nezavisne novine)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.