Student iz Sarajeva izumio revolucionarnu rukavicu-joystick – Jabuka.tv

Student iz Sarajeva izumio revolucionarnu rukavicu-joystick

Student druge godine elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu Ermin Podrug, došao je na ideju da napravi joystick koji očitava signale koje mozak šalje mišićima te ih obrađuje i šalje na mikrokontroler koji ih procesuira te prosljeđuje kao komandu računaru, robotu ili bagerima i sl.

On tvrdi da bi konačna verzija ovog joysticka trebala biti gotova za dva mjeseca, a da će on biti u obliku rukavice s dodatnim komandama na vrhovima prstiju.

Erminov talent je, piše Al Jazeera prepoznao i Microsoft.

“Osvojio sam Microsoft Imagine Cup na nacionalnom nivou. Sudjelovao sam na desetak sličnih natjecanjaa još dok sam bio u srednjoj školi. Bio sam na svjetskom sajmu inovacija gdje sam osvojio brončanu medalju, Burch Olimpijadi gdje sam osvojio srebrnu medalju. Osvojio sam također prvo i treće mjesto na Siemensovom natjecanju u mikroautomatizaciji, te tri zlatne medalje na Inovim sajmovima u Zagrebu i Šibeniku“, priča Ermin.

Ni tvrtke iz Evrope nisu ostale nijeme na Erminov potencijal, pa su ga tako kontaktirali francuski investitori koji su njegov projekt vidjeli na polufinalu Microsoftovog Imagine Cupa.

“Kada su vidjeli o čemu se radi, odlučili su me kontaktirati sa željom da investiraju i podrže ovaj projekt. Naredni koraci su dovršavanje prvog potpuno funkcionalnog prototipa te potražnja proizvođača“.

Ovo je za Ermina prvi projekt ovog tipa, a prije je radio projekte vezane za automatizaciju sportskih objekata i brodskih prevodnica. Bioelektronika, kombinacija biotehnologije i elektronike, mu je do sada bila strana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.