Libijci plaču za Gaddafijem: Tripoli od simbola luksuza postao sinonim za bijedu

Iako predstavljen kao beskrupulozan diktator, Moamer el Gaddafi je od Libije, koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja, stvorio naciju s najvišim standardom u Africi.

Od kada je počela libijska revolucija, većina medija Moamera el Gaddafija predstavljala je kao zločinca i diktatora koji ugnjetava vlastiti narod.

Danas je u javnosti poznato da nije baš sve bilo onako kako je to prikazivao medijski stroj i da su neka dostignuća Gaddafijeve vladavine sve vrijeme prešućena. Upravo zbog toga, posljednja istraživanja pokazuju da je veliki broj Libijaca žali za Gaddafijevim vremenima.

Prema sustavu koji je Gaddafi razvio dolaskom na vlast, obrazovanje i zdravstvena zaštita su bili besplatni u Libiji.

Prije dolaska Gaddafija na vlast, samo 25 posto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 posto Libijaca čita i piše, a 25 posto ima fakultetsku diplomu.

U Gaddafijevo vrijeme Tripoli je bio simbol luksuza.

Gaddafiju je najviše zamjereno kršenje ljudskih prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova obitelj. Tako je Gaddafijev otac preminuo, a da je još uvijek živio u šatoru.

Izlazio je u susret i mladencima. Tako je svaki mladi bračni par dobivao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao obitelj, prenose Nezavisne novine.

Ukoliko bi se Libijac poželio školovati u inozemstvu ili bi mu bilo neophodno liječenje izvan granica zemlje, imao bi novčanu pomoć države koja bi plaćala sve troškove i još bi davala po 2.300 američkih dolara za smještaj i prijevoz.

Libiju je ostavio bez ikakvog vanskog duga s deviznim rezervama od 150 milijardi dolara, koje su, istina, s početkom revolucije zamrznute širom svijeta.

Svaki Libijac koji nije mogao naći posao po završetku školovanja dobivao je novčanu pomoć u visini plaće predviđene za tu vrstu zanimanja.

Dok su za svako rođeno dijete žene dobivale po 5.000 američkih dolara.

Dio novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slijevao se na račune svih građana Libije.

Kada je Gaddafi došao na vlast, istina prevratom, 1969. godine, Libija je bila jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Prije nego su zapali u probleme s ustanicima, Libijci su spadali u narode s najvišim standardom u Africi.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Boli ona stvar amerikanaca za napisano, ako vide da mogu iskoristiti neku zemlju prikazat će je u javnosti kako god im odgovara, Sirija je bila dobrostojeća država prije nekoliko godina a gle je danas. UN je najveći paravan ikad izmišljen, to je tvorevina preko koje ameri donose odluke koje bi trebalo pružiti formalno opravdanje za njihovo pustošenje Bliskog istoka. Irak su napali tvrdeći da imaju oružje za masovno uništenje, ispostavilo je se da nemaju a zemlju su uništili, pokrali i podijelili narod na milijun frakcija koje se bore za vlast. Isto su napravili u Libiji, Siriji i Afganistanu, Iran je se odolio takvim napadima.

  • Libija je bila bogata i prosperitetna zemlja sve dok nije poželjela uzet lidersku ulogu , zemlje predvodnice bloka sjevernoafričkih država, koje bi stupile u neku vrst unije , kao kod nas EU.
    Gadafi je izgleda imao prilično trezvene i dobre namjere , stvaranjem unije koja bi se borila protiv nadirućeg islamskog fundamentalizma ili fašizma isilovskih planera. To mu je bila ključna pogreška. Planeri kaosa i arhitekti “slučajnih”revolucija i namještenih previranja su ga odmah otpisali. Sam je sebi potpisao smrtnu osudu , čim se drznuo , makar i spomenuti ujedinjenje afričkih zemalja u jedan blok , jedan savez ,koji ne bi bio po volji zapadnih arhitekata kaosa. Ne samo da su ga ubili, zemlju rasturili i narod doveli do očajanja i ubijanja tko god koga prije , nego su i sav taj silan novac, stotine milijardi dolara ,planeri kaosa -sebi prisvojili. Dakle novac su uzeli, narod doveli na rub očajanja, islamiste postavili na sve bitne strateške točke i budućnost izgubili, za dugo, dugo vremena. Tako je prošao i Sadam hussein , tako su prošli i neki drugi ,koji su mislili da je demokracija zapada ono , što će se i njima dopustiti. Sada se sličan scenarij otvoreno događa u Ukrajini-Samo Rusija nipošto nije ni Irak ni Sirija ,Ni Libija, ni Iran. Rusija je malo povelik tigar na kojem će svaka zapadna prljava igra biti razotkrivena i poražena. Planeri kaosa već punih dvadset godina pokušavaju Ukrajinu dovesti u sukob s Rusijom i to im je uspjelo s ovom sada nametnutom prozapadnom vlašću ,koja vlastiti narod gura u bratoubilački rat ,koji mu neće donijet ništa dobro, osim krvi, bijede , siromaštva i neizmjerne patnje.Treba biti dobro glup i prodan kao Juda pa činiti svom narodu ovo što mu sadašnje vlasti čine u Ukrajini. rUSIJA NIJE TRAŽILA SUKOBE U uKRAJINI, A VJERUJEM DA IH NI OBIČAN UKRAJINSKI NAROD NIJE HTIO. Sukob su izazvali političari bez obraza , bez morala , bez truna ljudskost -ukratko plaćenici, kojima ništa nije sveto. Samo ,kao što rekoh , grdno su se zeznuli , RUsija je sila na kojoj će svaka druga sila polomiti zube i biti poražena. To je dobro osjetio na svojoj koži njemački narod koji je slušajući onog luđaka Hitlera odveo svoj narod u propast i zemlju u dugogodišnju okupaciju i jaram iz kojeg se ni dan -danas nije izvukla , ni ti će se ikada izvući…

  • Kako mrzim ovako pametne ko ovoga gore.
    Samo jedna istina postoji unistiti ameriku i tad dolazi raj na zemlji
    Majke im se najebem djubrad

  • Krsio ljudska prava tako sto je svakome davao novac i bolji standard zivota?! Haha kakve sve lazi se nece izmisliti da se od heroja napravi zlikovac i sve to ljigavim Amerikancima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.