Stolac: Hercegovačka Mikena bit će predložena za listu UNESCO-a

Megalitskim i kiklopskim zidinama, tornjevima i utvrdama, jedan od najstarijih antičkih gradova u Europi, ilirski grad Daorson, smješten u Ošanjićima kod Stoca, izaziva divljenje svakog putnika namjernika.

Riječ je o jednom od rijetkih tadašnjih gradova na istočnoj obali Jadrana, koji je bio sjedište ilirskog plemena Daorsi, koje je u dolini rijeke Neretve živjelo od 300. do 50. godine prije nove ere.

Činile su ga tri cjeline, od kojih je središnja bila tvrđava, akropola opasana zidinama od golemih kamenih blokova, javlja Večernji list BiH.

U njoj su bili smješteni svi važniji upravni, javni i vjerski objekti.

Obrambeni zid, koji se pruža od jugozapada prema sjeveroistoku, bio je dug 65, a visok do 7,5 metara.

Ovaj arheološki lokalitet, svojevrsna hercegovačka Mikena, koji je ne samo od državnog nego i svjetskog značaja, proglašen je 2003. godine nacionalnim spomenikom BiH.

Arheolog Ante Vujnović, direktor JU Radimlja Stolac, kaže da je ovaj lokalitet do danas sačuvan u izvornom obliku te da predstavlja izuzetno atraktivan arheološki lokalitet koji je tek dijelom istražen.

“Značajna su arheološka istraživanja rađena prije posljednjeg rata, kao i nalazi koji su pronađeni na prostoru ovog starog grada. Istraživanja su rađena u više kampanja i sve što danas možemo gore fizički vidjeti, iskopano je tada. Između ostalog, pronađeni su: daorski novac, kalupi za izradu figura iz tog helenističkog razdoblja, nekoliko kaciga i kopalja. Svi ti nalazi spremljeni su u depoe Zemaljskog muzeja u Sarajevu“, govori Vujnović.

Ovaj lokalitet značajan je ne samo s arheološkog nego i s turističkog aspekta, jer brojni turisti koji dolaze u Stolac obvezno posjećuju Daorson.

Posjetila ga je i princeza Saudijske Arabije, kći kralja Abdulaha bin Abdul Aziza.

Nije krila oduševljenje onim što je vidjela na zidinama Daorsona, ali i na drugim lokalitetima na stolačkom području.

“Iznimno je atraktivan i Općina Stolac i JU Radimlja namjeravaju ga plasirati i za UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine”,  ističe Vujnović.

(www.jabuka.tv)

 

1 komentar

  • daorson je super ali ni ju radimlja ni niko od općinskih i državnih vlasti NIŠTA nisu poduzeli da adekvatno zaštite daorson od propadanja, i dok to ne urade smješno ga je kandidirat ako će pod ovakvim uvjetima ostat jer će se oni zidovi raspast za 20,30 godina

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.