HNŽ: Vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja nemoguće provesti

Devetogodišnje osnovno obrazovanje treba detaljnu analizu, zaključak je ovo rasprave održane u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

U javnosti su se pojavile i informacije da bi devetogodišnje obrazovanje ponovo trebalo zamijeniti osmogodišnjim, barem kada je riječ o ovoj županiji, javlja Federalna.ba.

Proces uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je počeo školske 2004/05. godine, zaživio je bez dovoljne analize i pripreme što je danas otvorilo pitanje povratka na osmogodišnje osnovno obrazovanje.

“Sustav je zaživio i mislim da treba raditi na njemu. Ne činiti ponovno pogreške i vraćati se bez detaljnih priprema i analiza”, smatra Stipe Vrljić, direktor Treće osnovne škole u Mostaru.

U HNK-u rasprava o devetogodišnjem osnovnom obrazovanju

Devetogodišnje osnovno obrazovanje treba detaljnu analizu. Zaključak je ovo rasprave održane u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. U javnosti su se pojavile i informacije da bi devetogodišnje obrazovanje ponovo trebalo zamijeniti osmogodišnjim, barem kada je riječ o ovom kantonu. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/228370

Posted by federalna.ba on Monday, 5 February 2018

Da je potrebno uraditi detaljnu analizu devetogodišnjeg sustava stava su i u Udruga roditelja “Naša djeca”.

“U prilog tome govori činjenica kako je trebalo cijelih sedam godina kako bi se definirale đačke isprave na kraju školske godine. Zatim, zakonska osnova nije regulirana kako treba. Naime, na snazi je još uvijek zakon o osnovnom obrazovanju koji je rađen za osmogodišnje obrazovanje”, navodi Mirjana Laganin, glasnogovornika udruge.

Devetogodišnje obrazovanje, barem što se tiče Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije, ne predstavlja najveći problem. Međutim, ističu da su, općenito, reforme u obrazovanju neophodne.

“Mi samo pričamo, nigdje promjene nema, nemamo zakona, nemamo pedagoških standarda, nemamo kolektivnog ugovora, nemamo podzakonskih akata”, naglašava Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Međutim, u ovom trenutku vraćanje na osmogodišnji sustav obrazovanja je nemoguće provesti, jer bi bez planske reforme čak doveo i do tehnološkog viška.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Totalna bezvezarija je ova 9-togodisnja skola..12-13 god djeca provedu u skoli..nose torbe tri puta teze od sebe…zadace toliko da jedva stignu napisati…a na kraju traze posao u Njemackoj!
    Nasi su stari sa samo 4 razreda skole zivjeli sto puta bolje!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.