Što će umirovljenicima donijeti formiranje Vijeća umirovljenika?

Većina zemalja okruženja i Europske unije poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka koje se odnose na osobe treće životne dobi.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela zaključak o prihvaćanju informacije ovog ministarstva o potrebi formiranja vijeća umirovljenika Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je ovim zaključkom u roku od tri mjeseca s predstavnicima Saveza udruga umirovljenika u FBiH Sarajevo te Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Mostar usuglasiti tekst sporazuma o osnivanju vijeća umirovljenika u FBiH koji će dostaviti federalnoj Vladi na razmatranje.

Ministarstvo napominje da bi se formiranjem vijeća umirovljenika FBiH na osnovi sporazuma između Vlade i predstavnika umirovljenika mogla utvrditi načela djelovanja, sastav, način odlučivanja, djelokrug rada i nadležnosti. Objašnjeno je da bi vijeće bilo uspostavljeno u cilju vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u području mirovinskog i invalidskog osiguranja, afirmacije i zaštite prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

Formira se Vijeće umirovljenika Federacije BiH

Također, u informaciji se navodi da bi vijeće umirovljenika imalo savjetodavni karakter. Među ostalim, bilo bi nadležno pratiti, razmatrati i ocjenjivati utjecaj socijalne politike i mjera na razvoj i socijalnu stabilnost mirovinskog sustava.

Razmatralo bi i predlagalo izmjenu propisa iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja te razmatralo nacrte zakona, podzakonskih akata, programa i drugih dokumenata iz djelokruga svog rada, a mišljenja o tim dokumentima putem resornog ministarstva dostavljala bi se Vladi Federacije BiH. Vijeće bi, obrazloženo je u informaciji, pratilo i primjenu zakona i ostvarivanje prava iz oblasti MIO te predlagalo nadležnim tijelima i institucijama mjere za ostvarivanje i unaprjeđenje tih prava.

Ovo ministarstvo je u informaciji navelo i da većina zemalja okruženja i Europske unije poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka, koje se odnose na osobe treće životne dobi. U tom smislu napomenuto je da se kao polazna osnova često navodi i odredba iz Povelje EU-a o temeljnim pravima, čija je primjena u praksi dovela do različitih oblika zaštite koji podrazumijevaju aktivno i institucionalno sudjelovanje umirovljenika u postupcima donošenja odluka o statusu i pravima ove populacije.

Samo dvije europske zemlje imaju manje mirovine od BiH

Što će umirovljenicima donijeti formiranje vijeća umirovljenika FBiH, objasnio je za Večernji list Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Vijeće umirovljenika već postoji u Republici Hrvatskoj i pozitivna je stvar. U njega ulaze predstavnici umirovljenika, predstavnici Vlade te se prijedlozi i odluke donose glasovanjem. To je dobar način rada. Vijeće ima obvezu sastajati se i raspravljati o pitanjima koja su u tom trenutku važna za umirovljenike, kazao je Kožul.

Bunt umirovljenika sve je veći i ako ne dođe do izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, izvjesni su prosvjedi. Glavni zahtjev odnosi se na izmjenu članka koji se odnosi na redovito usklađivanje mirovina. Zato traže da se taj članak mijenja, da se umjesto stope rasta bruto domaćeg proizvoda ide na stopu rasta prosječne plaće u Federaciji BiH, kako imaju i sve druge zemlje, jer bi to bilo puno povoljnije za umirovljenike i tako bi se omogućilo da im usklađivanje mirovina bude u većem postotku.

Važna obavijest za umirovljenike u FBiH koji čekove podižu preko banke

Umirovljenici u FBiH traže od nadležnih jednokratnu novčanu pomoć. Neće to riješiti sve njihove probleme, ali će barem ublažiti tešku financijsku situaciju u kojoj se nalaze. No, još uvijek nije sigurno hoće li njihov zahtjev biti ispunjen.

U utorak idemo u Sarajevo na sastanak kod premijera Federacije, a cilj nam je da nešto dobije ova najzapostavljenija populacija u Federaciji, bar kad su u pitanju oni umirovljenici s najnižim mirovinama.

U ovom trenutku ne možemo dobiti povećanje mirovina jer, kako se nadležni pravdaju, zakon to ne dopušta. Mi ćemo u utorak tražiti izmjene zakona jer nam zakon koji je trenutačno na snazi više ne služi. Ako bi on i dalje ostao, mi bismo opet nazadovali kako smo nazadovali dvadeset godina, od 1998. godine do 2018. godine. To nećemo dopustiti, kaže Kožul.

Na pitanje što bi umirovljenicima značilo da je vijeće već formirano, Kožul dodaje:

Da u ovom trenutku imamo formirano vijeće umirovljenika FBiH, bolja bi bila naša pregovaračka pozicija i nadam se da će se ono uskoro formirati, istaknuo je Kožul.

Umirovljenici postavili rok Vladi FBiH, slijede prosvjedi?

(www.jabuka.tv)

27 komentara

  • Možda prvo imenovanom nešto i danese,a ostalim kao i do sada ništa. Predsjednik ima ured telefon sekretaricu vozača,a poneki i zaštitara,i dok se to sve podmiri ,,nema love” penzioneri gladujte kao i do sada,to je stara praksa i uvijek nekome paše i to se ne mijenja

 • Ovk je predstava za umirovljenike kao …nesto se radi ,a od toga nikakve koristi.Mlate praznu slamu kao i uvjek!

 • Naj lošija vlada Nikšić i predstavnici penzionera poplava vas odnijela, amin,samo protesti svi penzioneri naravno da neće oni sa2800km, ne trebalo im,

 • Novalic je vise uradio za umirovljenike nego ovi lopovi. Ovo je kupovanje vremena i u to vjece ce uci njihovi podobni ljudi i slusati njih a za to ce biti nagradeni. Zasto vlada Federacije ne prati trend usklađivanja mirovina sa placama u RH. U proracunu novaca ima vise nego ikada ali ova populacija ovu vladu ocito ne zanima. Samo izaci na ulice i sve blokirati. Sebi dizu place koje su i tako previsoke a oni na to bez problema dignu po &00 km. Pa dragi penzioneri jeste li vi normalni, koje vjece koji pregovori. Ulica i blokade dok ne podignu minimalnu penziju makar na 800 km…kako oni mogu imati place od 6-8 tisuca km a ne rade nista. Parlament se sastane u godini dana jedva 5 puta, Dom naroda takode ali place redovne i rastu, regresi i jednokratne se djele. A minimalnu penziju dignu 8-12 km ili 24 km. Dubradi podla i pokvarena. Niksicu to si radio i u prošlom mandatu penzionere i boračku populaciju si degradirao osiromašio. Kopiraj te RH i nista vise sa usklađivanjem mirovina…

 • To vjeće bi trebalo ponuditi vlasti prave ideje o ustroju mirovinskog sustava koji bi bio održiv nalik na njemački model. Odrediti kvocijente za odvajanje doprinosa u socialna osiguranja od bruto plaća što podrazumjeva isplatu plaća 100% na račun a tretiranje isplate na ruku kao rad na crno i strogo kažnjavanje poslodavaca. Vlast bi trebala paralelno poboljšavati uvjete za bolje poslovanje tvrtki što bi dovelo i do dizanja bruto plaća a time veći doprinosi u mirovinsko. Ovo moguće poboljšanje sustava bi donilo benefit za buduće generacije umirovljenika jer za sadašnje nema spasa. Trebaju se promećat kako znaju i umiju , narod radi i zna damu se ništa neuplaćuje za mirovinu a niko ništa nepoduzima i šuti. Kad dođe vrime mirovine onda uka buka i treba ovaj ili onaj dizati i tako. Niko netreba onda ništa je svugdje u zapadnom svjetu mirovinu isplaćuje mirovinsko po uplaćenim doprinosima tokom staža i nijedna država nediže mirovine nego samo osigurava novac kojim raspolaže mirovinsko pod gore navedenim uvjetima. Dok god je sustav na snazi kao sada niti ima napredka po tom pitanju niti se iko smi tužiti na rezultat jer aktivno niko ništa nepoduzima , nikakve borbe prosvjeda i slično

  • Ovo što si ti nastojimo znači da sadašnji umirovljenici treba da krepaju da bi budući imali za kifle! Jesi li instruiran ili konstruiran od nekoga ne znam, ali da ti kažem jednu stvar – ovaj put vam ne smije proći, narod će izići na ulice, a onda teško vama. Biće vam džaba i oklopni transporteri što ih žurno nabavljate za policiju i helikopteri za nadziranje prosvjeda. Kad narod iziđe na ulicu, a računajte a to najkasnije do jeseni, neće vam biti toplo, ostaćete i bez fotelja i bez miliona… Narodu je prekipjelo, a tko dugo čeka i trpi svašta, velika je mogućnost nekontrolirane eksplozije. Umirovljenici, razvojačeni branitelji, potplaćen radnici… To je 90% stanovništva, pa vi onda gledajte hoćete li paliti članske iskaznice od HDZ-a, SDA, SDP, SNSD, NiP, kurci palci kako li se već zovu ti mafijaški klanovi , Francuska i oktobarska revolucija biće kamilica za ono što će uslijediti. Živi bili pa vidjeli

 • Da su posteni jao sto nisu ,da imaju volje povecali bi miro ine davno.Ovo sto osnivaju je cista glupost ,i kupovanje vremena.Mi to znamo …papir trpi svadta pa nek pisu.Cudim se samo di su te vode na svim razinma ,i zasto ne povedu umirovljenike na ulice…svi redom ,i unucad!

 • Ništa ko je na čelu dobro kao u bolnici pehar peda mafijaša za osudu radnika mora neko platiti što je on radio sa radicom i zdravom

 • Kakvo vjece,politicari samo kupuju vrijeme,idemo svi na prosvjede.Ima ona stara izreka,a koju cesto koriste politicari,ako neces sam da to rjesis za sto si odgovoran formiraj komisiju.

 • Mogu donjeti samo jos vece probleme nego sto su sad,a moza i ogromna zaduzenja pa cak i kasnjenje penzija vise mijeseci koe nikad nece biti namirene.

 • U proračun se slijeva više love nego ikada, ali umirovljenicima to nće ništa donijeti. Baš ništa. Boli ona stvar Novalića (prije) i Nikšića (sada) da svi umirovljenici pocrkaju preko noći. Ustvari, oni bi to voljeli, jer bi bolje mogli puniti vlastite džepove. Ebem ti vaku državu i njezinu lopovsku vlast.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.