Formira se Vijeće umirovljenika Federacije BiH

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela je zaključak o prihvaćanju informacije ovog ministarstva o potrebi formiranja Vijeća umirovljenika Federacije BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je ovim zaključkom da u roku od tri mjeseca, s predstavnicima Saveza udruga umirovljenika u FBiH Sarajevo, te Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Mostar, usuglasi tekst Sporazuma o osnivanju Vijeća umirovljenika u FBiH, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ministarstvo napominje da bi se formiranjem Vijeća umirovljenika FBiH, na osnovu sporazuma između Vlade i predstavnika umirovljenika, mogli utvrditi principi djelovanja, sastav, način odlučivanja, djelokrug rada i nadležnosti.

Pojašnjeno je da bi Vijeće bilo uspostavljeno s ciljem vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, afirmacije i zaštite prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

Počela isplata mirovina, evo koliko iznosi najniža

Također, u informaciji se navodi da bi Vijeće umirovljenika imalo savjetodavni karakter. Između ostalog, bilo bi nadležno da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj socijalne politike i mjera na razvoj i socijalnu stabilnost mirovinskog sustava. Razmatralo bi i predlagalo izmjenu propisa iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, te razmatralo nacrte zakona, podzakonskih akata, programa i drugih dokumenata iz djelokruga svog rada, a mišljenja o tim dokumentima putem resornog ministarstva dostavljala bi se Vladi Federacije BiH.

Vijeće bi, obrazloženo je u informaciji, pratilo i primjenu zakona i ostvarivanje prava iz oblasti MIO, te predlagalo nadležnim tijelima i institucijama mjere za ostvarivanje i unaprjeđivanje tih prava.

Ovo ministarstvo je u informaciji navelo i da većina zemalja okruženja i Europske unije, poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka, koje se odnose na osobe treće životne dobi. U tom smislu napomenuto je da se kao polazna osnova često navodi i odredba iz Povelje EU o temeljnim pravima, čija primjena u praksi je dovela do različitih oblika zaštite koji podrazumijevaju aktivno i institucionalno sudjelovanje umirovljenika u postupcima donošenja odluka o statusu i pravima ove populacije, navodi se u priopćenju.

Samo dvije europske zemlje imaju manje mirovine od BiH

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Opet prevara. Odaberu 3-5 potrčka i njih dobro nagrade i oni rade za njih a ne za interese umirovljenika. Kako to da se placa parlamentarcima poveća 800 km sa 5-6 tisuca km a umirovljenicima 12-80 km. Kazu nema para. Nikad vise novca nije bilo u budžetu, ne znaju kud ce sa novcem sli jadnim ljudima ne daju. Samo ulica dragi penzioneri i nista vise.

  • Ovo je najgora poruka umirovljenicima – znači nema povećanja, znači krepajte jadnici ili od gladi ili od bolesti! Samo najveće zlo ovo može napraviti, ljudi bukvalno krepaju od gladi i sramote šta su dočekali pod stare dane, a oni bi “kao vijećali, napredovali i dumali”, o tome kako pomoći, ustvari kako još više zajebat jadne umirovljenike(naravno sve plaćeno)

  • Ko bira to vijece ?
    To su Vaši uhljebi i oni nikako ne predstavljaju penzionere.
    Samo povečajte penzije kao sebi od 350 do 500 km. To ste mogli a nama crkavicu dali.
    Sram da Vas bude.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.