Umirovljenici postavili rok Vladi FBiH, slijede prosvjedi?

Na adresu federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra financija Tonija Kraljevića u srijedu su, kako doznaje Dnevni avaz, predstavnici Saveza udruga umirovljenika uputili svoje ključne zahtjeve, a od kojih nemaju namjeru odustati.

Štoviše, ako se čelnici Vlade FBiH ogluše na to i do lipnja ne ispune zahtjeve koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o MIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje mirovina te u vezi s isplatom jednokratne novčane pomoći, umirovljenici izlaze na ulicu.

Umirovljenici iz FBiH najavili izlazak na ulice

Podsjetimo, nakon što su iznosi mirovina u ovoj godini ostali nepromijenjeni nakon redovnog usklađivanja, dok izvanredno neće biti provedeno, predstavnici Saveza su zbog sve težeg materijalnog položaja ove populacije još odlučniji u tome da se izmjene Zakona o MIO moraju provesti, a što je nedavno “blagoslovila” i Skupština Saveza.

Umirovljenici traže da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Sad su to, umjesto rasta prosječne plaće i troškova života, kao što je slučaj u zemljama okruženja, indeks rasta potrošačkih cijena i stopa rasta bruto domaćeg proizvoda.

FBiH: Ovo su zahtjevi umirovljenika, hoće li se ispuniti?

Već neko vrijeme upozoravamo da je neophodno izvršiti izmjene Zakona o MIO i tražimo da se odmah krene u tu proceduru.

Naravno, svjesni da je do toga dug put, ne odustajemo od našeg drugog ključnog zahtjeva, a to je isplata jednokratne novčane pomoći, rekao je za Dnevni avaz Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Kada je riječ o iznosu novčane naknade, umirovljenici traže da se onima čija su primanja do 1.000 KM isplati najmanje 200 KM. Za umirovljenike koji primaju više od 1.000 KM pa do iznosa najviše mirovine ta bi naknada iznosila 100 maraka.

Omjer radnika i umirovljenika u FBiH gotovo izjednačen

(www.jabuka.tv | Foto: Ilustracija)

22 komentara

 • 70 % umirovljenika živi sa 560 KM mirovine a i oni mali broj koji su radili 40 godina imaju 660 KM, koje su poslodavci zakinuli za njihove novce i nidu im uplatili nego minimalne doprinose.
  Pa sad svi u starosti gladuju kad plate režije i lijekove. Sramota.

 • Pa sta ces covjece sa tom hadnom ednokratnom pomoci…znate li koliko oni dobiju pomoci ,a vi trazite kap u moru.Od toga nema.nista!

  • 9:42,
   Treba tražiti pomoć od 2530 KM, kao što su oni i njihovi uhljebi dobili. Mogu raditi umirovljenici a što god hoće jer su kupili predshenika umirovljenka koji traži pomoć 100-200 KM, treba tražiti da odmah isplate pomoć EU odmah od 2530 KM kao sebi na plaće od
   6000 – 10 000 KM.

 • Ovo nema ni u Zanzibaru .Jadni ljudi,bolesni i zaboravljeni kao da niko od njih nece biti star…hoce,ali nece biti sa ovakvim.mjesecnim.primanjima.

  • Uhljeb,
   I tebe će preveslati kao i ove jadbe umirovljenike, učas će to biti, srami se.
   Sramoto ljudsk živi ti od 600, 700 KM. Sram te bilo.

  • Uhljebu,
   Sram te bilo.
   Reći da su dovoljne mirovine a ti ne radiš ništa jer si uhljeb i ne znaš,što se vidi iz rječnika drugog komentara, šetaš i u kavanu a dereš plaću s tko zna kojom školicom.
   A takvi uhljebi su zakinuti ove jadne umirovljenike i nisu im uplatili doprinose od 70% od njihove plaće nego 140 km ili ništa, a novac zadržali za sebe a sebi jesu uplatili po federalnom zakonu maksimalne doprinose.A ostalim plaćali minimalno nešto doprinosa prema izmišljenom županijskom “zakonu” a ne federalnom.
   Bog će ih kazniti.
   Zato je 70% umirovljenika gladno,a radili i 40 godina .

 • Bila sam prisutna u ljekarni kad je starica pitala dajte mi tablete koje mislite dasu mi najpotrebnije da mogu kupit i brasno neka je stid i sram nase sugave vlade koja se ne boji Boga i ne postuje covika

 • Ovaj ređžo mehić radi što mu stranka kaže imam informaciju da će penzioneri dobiti jednikratnu pomoć samo treba ko fol malo prosvjeda da zamaže penzionerim oči nek ostavi broj telefona pa ću ga nazvat da mu kažem šta muti sa vladom a reći ću mu savjet šta treba da uradi ako se bori za penzionere

 • Ti pod šifrom uhljebljeni dabogda živio sa 100km a za lijekove davao 400 km kao ja da imaš išta u glavi nebi pisao tako nešto

 • ZNA se tko je ove ljude doveo u ovaj polozaj, ZNA se tko je na vlasti sve ove godine na drzavnom, zupanijskom i gradskom (opcinskom) nivou, nitko nama nije drugi kriv nego ovi nasi lopovi, pa svaki dan ih srecemo, smiju nam se u lice, smiju se nasim roditeljima koji za 40 god staza imaju ni 600 km, eee nek nam se smiju kad smo mi takvi, mi smo ih birali, užas.

 • Povecati mirovine i uvesti braniteljsku mirovinu, ukinuti skrb, povecati primanja za obitelji poginulih i onima koji su stvarno ranjeni.

 • Zahtjev umirovljenika za jednokratnu pomoc od 100 i 200 km je mizerna i nemoralna je za nas umirovljenike.Ako uzmemo u obzir da umirovljenici primaju mirovine iz proracuna FBiH i da su svim korisnicima proracuna koncem prosle godine isplacena jednokratna pomoc u iznosu od 1250km ,ja kao jedan od umiravljenika postavljam pitanje.,ako smo mi umirovljenici na proracunu FBiH,a jesmo, zasto se nama umirovljenicima nije isplatila jednokratna pomoc u istom iznosu,a ovo sto traze potkupljeni prestavnici umirovljenicki,takozvani prestavnika je mizerija,koja omalovazava nas sve postene umirovljenike.

 • Hercegovina treba svoga predstavnika i predsjednika umirovljenika,ta uma mladih umirovljenika koji imaju 2800 km mirovinu pa valjda su dovoljno učeni i iškolani kad su mladi dobili mirovinu da pomognu i ovim što su sa 65 godina dobili 500-600 km da mogu platiti lijekove ,režije I liječiti se, I da se mogu skromno hraniti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.