Što će biti s diferenciranom stopom PDV-a u BiH?

U srijedu je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po zahtjevu pet izaslanika, sa samo jednom točkom dnevnog reda – ukidanje trošarina, potvrdio je u pondjeljak predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.

Dok javnost čeka odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o ukidanju trošarina i smanjenju PDV-a na hranu, iznenada se pojavio novi prijedlog. Milorad Dodik je najavio da će tražiti da PDV na hranu bude nula umjesto 5 posto, a koji je odobrio Zastupnički dom na prijedlog SDS-a. Dok predlagač kaže da bi time bio poboljšan postojeći prijedlog, politički protivnici sve nazivaju politikantstvom.

Hoće li se za deset dana izaslanici Doma naroda BiH izjašnjavati o nultoj stopi PDV-a ne znaju još ni u SNSD-u. Naime, Dodik namjerava da prijedlog uputi u entitetsku skupštinu, a potom u Dom naroda BiH u skladu s ranijim zaključcima Parlamenta RS. Izaslanik SNSD-a u Domu naroda Dušanka Majkić kaže kako nema zakazane sjednice Narodne skupštine, pa ne zna je li prijedlog može stići na zakazanu sjednicu Doma naroda. Nije željela to reći pred kamerom niti se izjasniti u vezi s prijedlogom usvojenim u Zastupničkom domu.

Sabotaža, politikantstvo, izrugivanje. Takve izraze koristili su predstavnici stranaka koje su podržale prijedlog o stopama PDV-a 5-17-22% u Predstavničkom domu.

Prije nekoliko dana SNSD je predložio stopu PDV-a od 10 posto, a ne nula posto koju sada spominju. Zašto onda tada u Zastupničkom domu nisu predložili tu stopu, pita predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

To je pokušaj da te izmjene i dopune Zakona kada je u pitanju diferencirana stopa PDV-a ne budu prošle ono što predlaže opozicija na čelu sa SDS-om, ništa drugo, izjavio je izaslanik SDA u PD PSBiH Adil Osmanović.

Bi li nulta stopa podrazumijevala i promjenu više stope PDV-a nije poznato. Nulta ili minimalna stopa PDV-a na prehrambene proizvode sve češće je mjera zemalja koje se bore s inflacijom i rastom cijena.

Kada govorimo o PDV-u na hranu, Turska je spustila PDV na 1%, to je evidencijski PDV na sve prehrambene proizvode. Isto je uradila i Poljska, ona je čak ukinula i taj 1%, navodi ekonomist Zoran Pavlović.

U Poljskoj je PDV snižen i na cijene goriva. Kod nas bi sličan efekt trebalo imati ukidanje trošarine. No, mjera u našoj zemlji još nema. U PDP-u kažu da ne bi odbili ni najnoviji prijedlog, ali smatraju da je riječ o nepotrebnom odugovlačenju mjera koje su hitne.

Uopće ne vidimo problem, uvijek glasamo za prijedloge koji su zaista dobronamjerni. Ovdje se radi o prijedlogu, o pokušaju, da se ništa ne uradi. Dodik ne želi da se bilo što konkretno uradi kada je u pitanju podrška narodu i plaćanje nižih cijena životnih namirnica, navodi Branislav Borenović, izaslanik PDP-a u ZD PSBiH.

Borenović upozorava da nedostatak softvera ne može više biti izgovor Upravi za neziravno oporezivanje, jer su za modernizaciju utrošene desetine milijuna maraka. Uz političku volju u ozbiljnim zemljama mjera se primijeni u roku od nekoliko dana. Možda su primjer upravo Poljska i Turska.

Čović o akcizama na gorivo i manjem PDV-u: Moramo znati pomažemo li time zaista

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Da, tu se radi o prijedlogu, ali i o opstrukciji vaših prijedloga mijenjanja stopa PDV-a! Ti prijedlozi su sigurno u vašu korist, a na štetu naroda, zato bravo Dodik!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.