Veliki skok cijena goriva u Hrvatskoj

Jako visoke cijene goriva dočekale su stanovnike Hrvatske u utorak ujutro.

Na nekim benzinskim crpkama dizela po litri je viša od 15 kuna što iznosi približno 4 konvertibilne marke.

Cijena običnog dizela na INA-inim postajama iznosi 13,91 kunu, a dizela Class Plus 15,03 kune. Običan benzin, odnosno Eurosuper 95, košta 13 kuna, a Eurosuper 100 14,06 kuna, piše Index.

Foto: Karlo Klasić/Index

Na crpkama Croduxa cijena litre Eurosupera 95 iznosi 13 kuna, cijena Eurosuper BC-a 14,11 kuna, litra Eurodizela košta 13,91 kunu, dok litra premium dizela košta 15,08 kuna. Cijena litre autoplina košta 7.18 kuna.

Foto: Karlo Klasić/Index

Na crpkama Lukoila cijena litre Eurodizela je 13.91 kunu, cijena class eurodizela 15.03 kune, cijena goriva Eurosuper 95 je 13 kuna, a cijena class Eurosupera 13.67 kuna. Cijena autoplina je 7.09 kuna.

Foto: Karlo Klasić/Index

Index podsjeća da je prije tjedan dana cijena običnog dizela iznosila 12,51 kunu, a dizela Class Plus 13,56 kuna. Običan benzin, odnosno Eurosuper 95, koštao je 12,18 kuna, dok je Eurosuper 100 koštao 13,11 kuna.

U ponedjeljak su bile gužve na benzinskim postajama diljem zemlje.

Vlada smanjila trošarine, fiksirala maržu trgovaca

Podsjetimo,Vlada je donijela odluku kojom fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

Kako bismo izbjegli takvu situaciju (…), omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0.75 kuna po litri i 0.50 kn po litri za plavi dizel, rekao je Plenković.

Polovina benzinskih crpki nezakonito digla cijene, a kazne simbolične

Uz to, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a time će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna, rekao je Plenković, prenosi Index.

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.