Stiže li uskoro 4G mreža u BiH?

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) održat će u srijedu, 30. siječnja, sastanak s entitetskim i državnim ministarstvima komunikacija kako bi Vijeću ministara predložila odluku o uvođenju 4G mreže u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH napravilo je prošle godine plan uvođenja ove mreže, ali je sve zastalo na Vijeću ministara, a cijena dozvole mijenjala se čak tri puta.

Ministarstvo je predložilo više cijena, ali smo pazili da se primjena tog projekta ne lomi preko leđa građana jer bi telekomi sigurno povećali cijene usluga, kazao je Vlatko Drmić, pomoćnik ministra za komunikacije, piše Dnevni avaz.

Cijene koje su predložene Vijeću ministara, kretale su se od milijun i pol do nekoliko desetina milijuna maraka. Vijeće ministara odlučilo je da dozvole za korištenje 4G mreže ne prodaje putem aukcije najvećem ponuđaču nego da uvođenje mreže povjere telekom operaterima, od kojih su dva u državnom vlasništvu.

Zemlje regije su izravnim licitiranjem prodavale dozvole za 4G mrežu najvećim ponuđačima. Tako je u Srbiji i Crnoj Gori dozvolu dobila tvrtka “Telenor”, a u Hrvatskoj “ViP”. Cijene su uglavnom bile između 15 i 20 miliona maraka.

Regulatorna agencija za komunikacije, zajedno s Ministarstvom BiH, predložila je Vijeću ministara da cijene budu niže, ali da se telekom operateri obvežu da unutar tri godine 4G LTE mrežom pokriju cijelu Bosnu i Hercegovinu.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.