Stiglo je najmoćnije i najskuplje Appleovo računalo u povijesti

U apsolutnoj sjeni i nimalo glamurozno kao što je to, primjerice, slučaj s iPhone X pametnim telefonima, Apple od danas u prodaju pušta – iMac Pro. Najsnažnije, najmoćnije i, naravno, najskuplje Appleovo računalo u povijesti namijenjeno je, kao što to sugerira i sam div iz Cupertina “profesionalnim korisnicima i svima koji to žele postati”.

Naglasak je, kao i uvijek na multimediji, prvenstveno obradi video materijala koja bi s novim iMac modelima trebala biti ugodnija, brža i funkcionalnija nego ikada prije.

Najveća zamjerka svih korisnika je nemogućnost bilo kakve samostalne nadogradnje novih modela iMac računala. I dok su, recimo, aktualni modeli iMac 5K desktop računala ostavili otvorenu mogućnost barem nadogradnje i zamjene RAM memorije, u novim iMac Pro računalima nije moguće niti to. Jednostavno, ono što kupite po ekstremno visokoj cijeni koristit ćete dok god koristite računalo, osim ako možda ne spadate u kategoriju ekstremno naprednih korisnika koji će se odvažiti na otvaranje iMac Pro računala, štose ne preporučuje nikome, piše Zimo.co.

Ali, to je Apple, koji je gotovo oduvijek, bilo da se radi o mobilnim uređajima, prijenosnicima ili desktop računalima vodio svoju politiku “apsolutne zatvorenosti”, jedina je prava iznimka stariji model Mac Pro računala koji ste mogli jednostavnije nadograđivati, ako je za to bilo potrebe.

Sve ostalo je gotovo pa hermetički blindirano i zatvoreno, a svaka je nadogradnja s iznimkom onih koje odrađujete u službenim servisima istovjetna ekshibicijskim putovanjima bespućima prašume s vrlo neizvjesnim epilogom.

Činjenica je, srećom, da je Apple s novim iMac Pro modelima odradio fantastičan posao i riječ je u fantastičnim računalima. Tako osnovni model nudi Xeon procesor s osam jezgri, 32 GB DDR4 ECC (2.666 MHz) RAM-a, super brzi SSD kapaciteta 1 TB, Radeon Pro Vega 56 8 GB HBM2 grafičku karticu, Retina monitor rezolucije 5K dijagonale 27 inča (nova generacija), LAN port brzine 10 gigabita, četiri Thunderbolt 3 LAN porta… Impresivne karakteristika i impresivna cijena od 4999 američkih dolara što je otprilike 33 tisuće kuna!

Pitanje je, naravno, kakva će biti cijena na tržištu, a uz osnovni model, bit će moguće kupiti još dva s 10 ili čak 18 (!) jezgrenim Xeon procesorima i svom silom ostalih naprednih hardverskih “nabrijavanja” kao što je to primjerice 128 GB RAM-a. Cijena najboljega i najmoćnijega modela bit će 17.000 američkih dolara, a više o svim modelima možete saznati na službenim Appleovim stranicama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.