Vladajuća koalicija na razini BiH i FBiH traži izlaz iz krize

Situacija unutar još uvijek formalno postojeće vladajuće koalicije u BiH sve je lošija. Nakon što je SBB najavio, odnosno pozvao SDA i HDZ da traže novog koalicijskoga partnera, čelnik SBB-a Fahrudin Radončić objašnjava da je takav stav zauzeo jer je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, još u prosincu prošle godine, a nakon toga i u ožujku ove godine, tražio od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju, piše Večernji list BiH.

Spor između SDA i SBB

Istaknuo je kako je SBB redovito pozivao na sazivanje nove parlamentarne većine te naglašavao da nije problem da SBB napusti jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, četiri ministarske u Vladi FBiH te preostale pozicije u tri županije jer u ostalih sedam županija SBB nije u vlasti.

“Sve te pozicije su na raspolaganju koaliciji SDA – HDZ BiH odnosno Savezu za promjene – naglasio je nedavno Radončić. U međuvremenu su ministri SBB-a u Vladi Unsko-sanske županije podnijeli ostavke. SDA pak tvrdi kako Radončić i pismom i djelovanjem SBB-a otkriva namjere. – Sve dok ne povuče više od tisuću imenovanih dužnosnika svoje stranke s raznih pozicija u BiH, Radončić i SBB su dio vladajuće parlamentarne većine, što ga obvezuje na konstruktivan odnos prema BiH i prema koaliciji”, naglašeno je više puta iz SDA.

Optužuju Radončića da želi biti i vlast i oporba te da na taj način pokušava steći političke bodove.

“U tome se prevario jer i oni koji su glasovali za SBB očekuju da ta stranka u vlasti izvršava obveze. U protivnom, to će biti prijevara i vlastitih birača”, poručili su iz SDA. Problema ima i izvan relacija SDA – SBB.

Savez za promjene, koji je u koaliciji na državnoj razini, nedavno je, baš kao i SBB, odbio doći na sastanka koji je početkom ovoga mjeseca sazvao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Pozitivni signali

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nedavno kako se u Federaciji BiH ne može donijeti ni jedna ozbiljna odluka, ističući kako odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

Situacija se učinila pak malo boljom kada su prošloga tjedna u federalnom Parlamentu prošli važni zakoni koji se tiču života građana, među kojima i Zakon o MIO. Možda ti pozitivni signali nagovještavaju bolje dane u koaliciji stranka.

Za danas je na Jahorini najavljen sastanak izaslanstava SNSD-a i HDZ-a BiH, koje će predvoditi lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • A kome to odgovara novi zakon pio Mio kojim je budući umirovljenici imati 30% manju nego po starom zakonu pa će većina dobiti 326 KM za četrdeset godina staza osiguranja.
    A i sada 63% umirovljenika ima 326 KM mirovinu.
    Ukidaju novim zakonom zajamčenu mirovinu od 434 KM za četrdeset godina uplaćenog staza osiguranja pa će mnogi dobiti 326 KM .
    A kako objasniti da će istu mirovinu imati koji su odradili i uplatili 40 godina kao i oni koji su odradili 15 godina u iznosu od 326 KM?
    Branitelji neće mogu iskoristiti ratni staž jer jer je to poseban status a nije staž osiguranja.?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.