Stigla je jesen, a samim time stiže i sezona mandarina, voća koje jača imunitet

Mandarine su vrlo zdravo voće koje sadrži mnogo hranjivih sastojaka i vitamina koje vam mogu pomoći u sprječavanju bolesti poput gripe, ali će vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma.

Najbolje uspjevaju u suptropskim krajevima jer su osjetljive na hladnoću, posebno na temperature ispod nule. Na našem području najčešće se uzgaja sorta unishu čiji su plodovi sočni i skoro bez smjemenki. Mandarine sazrijevaju u jesen, prenosi Klix.ba.

Stotinu grama mandarine sadrži 46 kalorija, 0,3 g masnoće, 210 mg kalija, 33 mg kalcija, 11 mg magnezija i 30 mg vitamina C.

Osim toga ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi.

Smanjuju rizik od raka

Znanstvenici sa Sveučilišta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Osim toga  mandarine mogu pomoći smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Smanjuju kolesterol

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg kolesterola i potiču dobar kolesterol. Također mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg kolesterola te održavaju normalan krvni tlak.

Gubite kilograme

Budući da je ovo voće sjajan izvor vlakana, vaš želudac će ostati puniji. Konzumacijom mandarina smanjit ćete želju za hranom.

Jačaju imunitet

Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcioniranje zdravog imunološkog sustava.

Zdrava koža

Redovito konzumiranje soka od mandarine čini kožu ljepšom, zdravijom i daje joj poseban sjaj. Osim toga hranjive tvari koje posjeduju mandarine mogu vam pomoći u borbi protiv starenja. Mandarine možete nanijeti i izravno na kožu.

Ulje mandarine koristi se za obnovu novih stanica tkiva, što pomaže bržem zacjeljivanju rana.

Rast kose

Mandarine su bogate vitaminom E i B12. Ti su vitamini izuzetno bitni da vam kosa raste zdravo, sjajno i snažno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.