Stadioni na kojima će igrati Hrvatska nalaze se u krugu od 50 kilometara

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru neće biti samo prvi turnir koji će se održati u arapskoj regiji, već će biti i najkompaktniji što se tiče stadiona.

Nikada u modernoj povijesti svjetskih prvenstava udaljenost između stadiona nije bila tako kratka.

Svih osam vrhunskih stadiona bit će u krugu od 50 kilometara. Blizina između stadiona doprinijet će ugodnijem doživljaju za navijače na Svjetskom prvenstvu kojih će prema preliminarnim procjenama biti više od milijun.

Nove ceste izgrađene u posljednje dvije godine olakšale su pristup stadionima, a tu je i podzemna željeznica koja povezuje stadione s glavnim gradom, pa će gledatelji moći posjećivanja više od jedne utakmice dnevno, posebno tijekom prve faze natjecanja kada će se igrati četiri utakmice dnevno, piše vecernji.hr.

Katar je dom za manje od tri milijuna ljudi i velebni stadioni će nakon SP-a biti uvelike smanjeni.

Organizatori turnira izgradili su stadione s modularnim elementima, koji će biti rekonfigurirani nakon turnira kako bi se pružila trajna ostavština daleko izvan granica Katara.

Nakon turnira, oko 170.000 sjedala bit će rastavljeno i dostavljeno zemljama u razvoju kako bi pomogle u razvoju njihove sportske infrastrukture. U zemljama u razvoju stvorit će se čak 22 nova stadiona, a Katar će ostaviti stadione između 20-25.000 mjesta, koji su prikladni za domaće potrebe.

Mala zaljevska nacija bit će prva iz arapskog svijeta koja će ugostiti SP, a zimski termin održavanja, kojim će se izbjeći ljetne vrućine u ovom dijelu svijeta, promijenit će dosadašnju tradiciju svjetskih prvenstava.

Utakmice će se igrati na osam stadiona koji izgledaju spektakularno, no iza njihove gradnje krije se teška priča.

Britanski Guardian je pisao da je prilikom gradnje stadiona u Kataru stradalo oko 6.500 fizičkih radnika iz siromašnih azijskih zemalja poput Indije, Bangladeša, Nepala, Šri Lanke i Pakistana zbog nehumanih uvjeta rada.

Stadion Lusai – 80.000 (Lusail)

Ovo je najveći stadion na kojem će se igrati tijekom SP-a. Dizajn ovog veličanstvenog stadiona inspiriran je međuigrom svjetla i sjene koja karakterizira fenjer. Njegov oblik i fasada odražavaju zamršene ukrasne motive na zdjelama, posudama i drugim umjetničkim djelima pronađenim diljem arapskog i islamskog svijeta tijekom uspona civilizacije u regiji.

Kao i drugi stadioni odabrani za SP, Lusail će se hladiti solarnom energijom i imati nulti ugljični otisak. Smješten 15 km sjeverno od središnje Dohe, Lusail je pionir među gradovima. Svaki aspekt njegovog planiranja, od tramvajskog sustava i bogatih zelenih površina do ove arene usmjerene na održivost, koncentriran je na ljudske potrebe i očuvanje okoliša.

Nakon što završi SP, stadion Lusail bit će pretvoren u prostor zajednice uključujući škole, trgovine, kafiće, sportske objekte i zdravstvene klinike. Ovo višenamjensko središte zajednice omogućit će ljudima da nađu sve što im treba pod jednim krovom – originalnim krovom nogometnog stadiona.

Stadion Al Bayt – 60.000 (Al Khor)

Jedinstven je po svojoj divovskoj šatorskoj strukturi koja pokriva cijeli stadion koji je nazvan po bayt al sha’aru – šatorima koje su povijesno koristili nomadski narodi u Kataru i regiji Zaljeva. Šatori nomadskih plemena i obitelji u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama poput onih na vanjskom dijelu stadiona. Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, dok je model zelenog razvoja i održivosti. Nakon turnira, gornji dio stadiona će biti rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.

Međunarodni stadion Khalifa – 40.000 (Doha)

Izgrađen 1976. u Al Rayyanu, Khalifa International stadion dugo je bio kamen temeljac sportske tradicije zemlje. Za ljude u Kataru i regiji, Khalifa International Stadium je stari prijatelj, poznato lice koje okuplja zajednice. Smješten u središtu svih stadiona za SP, Khalifa stadion će igrati ključnu ulogu na ovom turniru, čija će jedinstvena geografija i napredni transportni sustavi učiniti da bude najbolje povezano međunarodno nogometno natjecanje ikada. Najprepoznatljivija obilježja arene uvijek su bili njeni dvostruki lukovi, a nakon nadogradnje može se pohvaliti ultramodernim oblikom.

Stadion Ahmad Bin Ali – 40.740 (Al Rayyan)

Stadion Ahmad Bin Ali, izgrađen na lokaciji istoimenog starog stadiona. Stadion je izgrađen na rubu pustinje, pa ga zovu i vrata pustinje. Stadion ugrađuje simbole katarske kulture u svoju spektakularnu valovitu fasadu. Objekti koji okružuju stadion također odražavaju zemlju, sa strukturama u obliku pješčanih dina.

Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje – važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu. Nakon SP-a gotovo polovica od 40.000 modularnih sjedala na stadionu bit će uklonjena i predana razvojnim projektima nogometa u inozemstvu. Manja arena nakon turnira omogućit će Al Rayyanu da zadrži intimni karakter po kojem je poznat.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Stadion Al Janoub – 40.000 (Al Wakrah)

Smješten u južnom gradu Al Wakrah, stadion Al Janoub je kapaciteta 40.000 gledatelja. Jedno od najstarijih stalno naseljenih područja Katara, Al Wakrah je dugo bio centar za ronjenje bisera i ribolov. Tradicionalni čamci “dhow” korišteni u ovim aktivnostima inspirirali su dizajn stadiona. Pogled iz unutrašnjosti stadiona jednako je zapanjujući, nagnute grede drže krov, a nalik su na trup broda i dopuštaju svjetlosti da uđe u stadion. Nakon što se završi turnira, oko 20.000 sjedala bit će uklonjeno i prevezeno u zemlje kojima je potrebno poboljšanje nogometne infrastrukture.

Stadion 974 – 40.000 gledatelja (Ras Abu Aboudu)

Inovativni dizajn stadiona 974 inspiriran je svjetskom trgovinom i pomorstvom Katara. 974 je međunarodni pozivni broj za Katar, kao i točan broj brodskih kontejnera od kojih je stadion sastavljen. Nakon završetka turnira, stadion će biti potpuno demontiran, a ovaj pothvat postavlja novi standard u održivoj gradnji i postavlja primjer za sve buduće domaćine Svjetskih prvenstava.

Stadion Al Thumama – 40.000 (Al Thumama)

Stadion Al Thumama, smješten je 12 km južno od Dohe. Odvažni, kružni oblik stadiona odražava gahfiju – tradicionalnu tkanu kapu koju su stoljećima ukrašavali muškarci i dječaci diljem Bliskog istoka. To je omiljeni dio arapske obiteljske kulture koji simbolizira dostojanstvo i neovisnost obilježavajući put svakog mladog dječaka u odraslu dob. Simbolizirao mladost Katara. Nakon SP-a kapacitet stadiona bit će smanjen za 20.000 mjesta kako bi se zadovoljile lokalne potrebe.

Education City stadion – 45.350 ( Al Rayyan)

Položaj stadiona u Education Cityju pažljivo je odabran, imajući na umu pristupačnost, posebno za navijače s invaliditetom. Stadion se nalazi usred nekoliko sveučilišnih kampusa svjetske klase u katarskom globalnom centru izvrsnosti Education City. Kao i većina novoizgrađenih stadiona za nogometno prvenstvo, donirat će se 20.000 sjedalica za stadione diljem svijeta u nižim nogometnim ligama.

Ima dizajn koji se oslanja na bogatu povijest islamske arhitekture, spajajući je s modernizmom. Fasada ima trokute koji tvore složene geometrijske uzorke u obliku dijamanta, koji mijenjaju boju ovisno o kutu svjetlosti sunca. Noću je fasada ukrašena šarenim svjetiljkama.

(www.jabuka.tv | Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.