Slovenija jednoglasno ratificirala hrvatski pristupni ugovor EU

Slovenski parlament danas je jednoglasno, sa 82 glasa za, napokon ratificirao hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. Cilj koji je prije samo mjesec dana, izgledao tako daleko, sada je tu. Prethodilo mu je dugotrajno i mukotrpno traženje rješenja za Ljubljansku banku.

Na sjednici su i hrvatski premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac. U uvodnom govoru slovenska premijerka Alenka Bratušek prisjetila se cijele povijesti hrvatsko – slovenskih neriješenih problema, sve od sporazuma Račan-Drnovšek pa do potpisivanja memoranduma o Ljubljanskoj banci.

“Krizu ćemo lakše prevladati zajedno”

“Svaki taj korak bio je važan za naše građane i zato smo danas tu gdje jesmo”, kazala je Bratušek. Posebno se zahvalila svim članovima obiju ekipa koje su sudjelovale u ovom procesu. “Slovenija je uvjerena da će proširenje Europske unije biti uspješna priča, a i krizu ćemo lakše prevladati zajedno. Europska Unija je prostor gdje međusobne odnose građana i država gradimo na poštovanju, dijalogu. Dragocjeno je živjeti u takvoj okolini. Zato u današnjem svečanom trenutku ratifikacije hrvatskog ugovora treba opet naglasiti važnost poruke članstva Hrvatske u EU. Europa udružuje i stvara važna savezništva. Posebno želimo da ta poruka dođe do svih država Zapadnog Balkana, gdje procesi pridruživanja još nisu završeni. O svemu tome Hrvatska i Slovenija odlučivat će u drugoj polovici ove godine zajedno.”, zaključila je slovenska premijerka.

Predstavljajući ugovor o pristupanju slovenski ministar vanjskih poslova Karle Erjavec kazao je da je danas poseban dan i da se veseli budućoj suradnji s Hrvatskom u Europskoj uniji. Erjavec se jutros sastao s Vesnom Pusić koja je naglasila da je rješavanje ovog problema proizvelo bolje odnose među državama nego što su oni bili prije toga.

“Danas je važan dan za Hrvatsku i Sloveniju. Ovo je novo poglavlje u našim odnosima”, rekao je Erjavec.

Pusić: Ovo je poseban trenutak za Hrvatsku

“Za nas je ovo poseban trenutak. Želim se zahvaliti svom kolegi i prijatelju, ministru vanjskih poslova Slovenije Karlu Erjavcu na partnerstvu u rješavanju problema, želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali ovdje i sa slovenske strane i hrvatske strane. Za mene je jedinstveni slučaj i ne mogu se sjetiti puno primjera u povijesti da je rješavanje jednog problema proizvelo bolje odnose među državama nego što su oni bili prije toga. Mi smo iskoristili ovo vrijeme ne samo da riješimo probleme s kojima smo se suočili nego smo u tom razdoblju, po mom mišljenju, izgradili i bolje odnose između Slovenije i Hrvatske nego što su oni ikad bili”, kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Nakon slovenske ostaju nam još ratifikacije u Nizozemskoj, gdje je Donji dom parlamenta završio proces, a potrebna je još odluka Senata, zatim dovršenje procesa u Belgiji gdje je šest od sedam parlamenata završilo posao. U Danskoj bi se ratifikacija trebala naći na dnevnom redu koncem travnja ili početkom svibnja, a u njemačkom Bundestagu proces bi trebao biti gotov početkom lipnja.

Milanović: Sada se moramo okrenuti budućnosti

Premijer Zoran Milanović zahvalio je bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši na suradnji te je istaknuo da je lijepo vidjeti jednoglasnu podršku slovenskog parlamenta. “Sada se trebamo okrenuti budućnosti”, rekao je hrvatski premijer.

“Moramo se odmah okrenuti prema onome što nas tišti i jedne i druge, a to je gospodarska kriza, to je nedostatak gospodarskog rasta jer bez njega je sasvim svejedno po kojim kamatama se zadužujemo. Dok god živimo na dug znači da nismo jaki, da nismo progresivni, da ne stvaramo novo. Ekonomska situacija u Sloveniji je važna za Hrvatsku u istoj mjeri u kojoj je ekonomska situacija u Hrvatskoj. To je tako bilo i to će tako sigurno biti bez obzira na to što ulazimo u veliko zajedničko tržište”, izjavio je Milanović i dodao:

“Male smo političke nacije, ali znamo što hoćemo i naša suradnja je zadana veličina na obostranu korist u budućnosti. To je tako. U biti, ne vidim bližem suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze”, zaključio je Milanović.

Veber: Interes regije je najvažniji

Predsjednik slovenskog Državnog zbora Josip Veber naglasio je kako je interes cijele regije da što više bude zastupljena u Europskoj uniji.

“Želim da život uz granicu postane još prijatniji, ili barem na takvom nivou na kakvom je bio dok smo svi zajedno bili u istoj državi. Želim da interes ove regije bude zastupljen u puno većem obliku nego što je sada kada je samo Slovenija u Europskom parlamentu. Zato želim da izbori za Europski parlament koji očekuju Hrvatsku – uspiju”, kaže Veber. (Index.hr)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.