Novac je najprljavija stvar s kojom se susrećemo

Svima je poznato da su novčanice jedna od najprljavijih stvari s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt, no kada vam kažu koliko bakterija ima na jednoj novčanici, sve to dobiva novu perspektivu.

Istraživanja su pokazala da gotovo 60 % Europljana smatra kako su novčanice najprljavija stvar s kojom svakodnevno dolaze u kontakt. I nisu pogriješili. Nezavisne studije,koje je provelo Sveučilište Oxford pokazale su da se na prosječnoj novčanici nalazi čak 26.000 bakterija, prenosi CNN.

‘Novčanice koje smo testirali imale su u prosjeku 26.000 bakterija na sebi. Kod brojnih patogena je to dovoljno za širenje bolesti’, rekao je profesor Ian Thompson s Oxforda.

Testirane su i one novije novčanice, na njima je u prosjeku bilo 2400 bakterija, a najprljavijima su se pokazale danska kruna i švicarski franak.

No, ne moramo strahovati samo od bakterija na novčanicama. Brojna testiranja su pokazala da se na mnogim novčanicama nalaze i tragovi droge poput kokaina i metamfetamina. Stoga stručnjaci preporučuju redovno pranje ruku, a kada to niste u mogućnosti treba izbjegavati doticaj prljavih ruku s ustima i nosom. (Dnevnik.hr)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.