Slovenci objavili ”non paper”: Pogledajte plan za raspad BiH, Hrvatima dvije opcije

Slovenski portal Necenzuricano objavio je “non paper”, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom te pripajanju hrvatskih županija Republici Hrvatskoj.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li premijer Janez Janša zaista poslao neslužbeni diplomatski dokument (non-paper) u Bruxelles, koji govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

Nitko službeno nije potvrdio da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja. Ali neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom zapravo postoji, piše Necenzurisano.

Prema njihovim informacijama, dokument pod nazivom Zapadni Balkan – put naprijed primljen je u redu Charlesa Michela u veljači.

Tko je to napisao ne može se službeno znati. Prema izvorima slovenskih novinara, zasigurno nije skrojen u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ljubić: BiH se ne može raspasti ni ratom niti mirno, ali se mora reformirati

Dio njegovog sadržaja mogao je biti napisan, prema nekim informacijama, u Budimpešti. Ipak, u bruxelleskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o “slovenskom” dokumentu, jer je navodno Janšin ured sudjelovao u slanju na razne adrese.

Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, nema ni glavu ni potpis. Došao je do Charlesa Michela mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći.

Stoga to nije službeni stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih prijedloga za moguće rješenje pitanja koja se tiču ​​zemalja bivše Jugoslavije.

Crno na bijelo: Kako raskomadati BiH

Dokument tako u uvodu spominje neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata, koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih europskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regiji, “ključna pitanja ostaju neriješena”.

Ovo su ta pitanja:

 • da je Daytonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, koji je odnio više od 100.000 života, praktično prepoznao ono što je postignuto u ratu, ali ne u principu.
 • da je trenutno teško zamisliti europske perspektive Srbije i Kosova.
 • da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.
 • da je u međuvremenu prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj utjecaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji.
 • da osim Turske, nekolicine lokalnih političara i njihovih pristaša, koji osobno imaju koristi od kaosa i nefunkcionalnih institucija, nitko nije zadovoljan situacijom u BiH.

Ključni dio “non papera” su predložena rješenja za prethodno opisane probleme.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke.

Što predlažu?

 1. Ujedinjenje Kosova i Albanije. Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktički ne postoji. Srpski dio Kosova dobio bi poseban status – po uzoru na Južni Tirol, navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u sjevernoj Italiji, gdje većina stanovništva govori njemački.
 2. Ujedinjenje većine područja Republike Srpske sa Srbijom. Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije, navodi se u dokumentu.
 3. Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem hrvatskih županija u FBiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol).
 4. To bi Bošnjacima dalo neovisno funkcionirajuću državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog utjecaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sljedećem desetljeću.

Foto: News1.mk

Je li Pahor znao za dokument i “osjetio” teren?

Prema autorima “non papera”, ova “rješenja” ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Ali to su prijedlozi kojima se oštro protive u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i drugim europskim zemljama. Naime, međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. To bi otvorilo Pandorinu kutiju i vjerojatno dovelo do novih ratova, smatra sarajevski Klix.

Dodik: BiH je potreban miran razlaz i novi dogovor

Zeleno svjetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalsitima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Sjevernoj Makedoniji, dvjema članicama NATO-a.

Činjenica da se u vezi s ovim dokumentom spominju Slovenija i Janša vjerojatno je najveći udarac za predstojeće slovensko predsjedavanje EU. Kada su mediji iz BiH početkom tjedna izvještavali o ovom dokumentu, Janša je u svom odgovoru izjavio da Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Ali nije izričito porekao postojanje dokumenta. Naglasio je samo da bi bilo teško predati nešto Charlesu Michelu u veljači ili ožujku, budući da ga je posljednji put sreo prošle godine. Ali postoji mnogo mogućih načina na koje je dokument mogao stići do Bruxellesa. Naprimjer, sredinom veljače u Poljskoj je Michel nazočio sastanku povodom 30. godišnjice Višegradske skupine, kojem je nazočio i mađarski premijer Viktor Orban, Janšin najbliži politički saveznik u EU.

Činjenica da dokument o podjeli BiH baca novo svjetlo i na posjet predsjednika Slovenije Boruta Pahora ovoj zemlji početkom ožujka. Kako je početkom tjedna otkrio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Pahor ga je pitao o mogućem mirnom razlazu u BiH. Pahorov ured je kasnije tvrdio da se predsjednik Slovenije protivio ideji raspada BiH. Kaže se da je pitanje mirnog razlaza pokrenuto isključivo zbog zabrinutosti zbog ovih ideja.

Pahor pitao članove Predsjedništva: Možete li se vi u BiH mirno razići?

Ali Pahor je došao u Sarajevo nakon što je Michel primio dokument. Je li zaista moguće da Pahor nije znao za njega? Je li postavio pitanje mirnog raspada BiH jer je pripremao tlo za nekoga drugog?

U dokumentu se govori i o budućim “koracima”. Konkretno, na “tihu” provjeru kod donositelja odluka u regiji i međunarodne zajednice može li se plan može provesti. Ako se dokaže da se ne može postići sporazum, dokument će zadržati status “non paper”.

U ožujku je američki državni tajnik Antony Blinken također nagovijestio da se prijedlozi za crtanje novih granica na Balkanu intenzivno ispituju kroz razne kanale. U pismu Predsjedništvu BiH početkom travnja odbacio je mogućnost razgovora o radikalnim promjenama Daytonskog sporazuma.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je u srijedu u Narodnoj skupštini da se strategija Slovenije prema Zapadnom Balkanu nije promijenila. Ali sve je više znakova novog zaokreta u slovenskoj vanjskoj politici.

Prema informacijama portala Necenzurisano, posljednjih mjeseci o BiH su postojala tri “non papera” u kojima je Slovenija na ovaj ili onaj način sudjelovala.

Logar je u srijedu potvrdio postojanje jednog od ovih dokumenata. Riječ je o diplomatskoj inicijativi u vezi s BiH, koju je sredinom ožujka pokrenula Hrvatska, a pridružila joj se i Slovenija. Ovim dokumentom nastavljaju dugotrajnu diplomatsku ofanzivu u Zagrebu na promjenu izbornog zakonodavstva u BiH. To bi u velikoj mjeri olakšalo izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Pridruživanjem hrvatskoj diplomatskoj inicijativi Slovenija se dalje distancirala od najvećih zemalja EU.

Uz Mađarsku su je podržale samo tri većinski pravoslavne zemlje: Grčka, Bugarska i Cipar. Prve dvije imaju svoje interese po pitanju Sjeverne Makedonije, posebno u uvjetovanju njezinog daljnjeg ulaska u europske integracije.

Za promjenu izbornog zakonodavstva u BiH u korist Zagreba zalaže se i Rusija, ključni politički saveznik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, koji otvoreno govori o pristupanju Republike Srpske Srbiji.

Nije jasno zašto se Slovenija pridružila inicijativi Hrvatske koja ima jake nacionalne interese u zemlji, manje od tri mjeseca prije predsjedavanja EU. Pogotovo što Slovenija s Hrvatskom ima još nekoliko otvorenih pitanja vođenih arbitražom. Čak ni pitanje kako su najnoviji vanjskopolitički manevri u skladu s interesima Slovenije još nema odgovor.

(www.jabuka.tv)


83 komentara

  • Ovo HDZ i Čović nikad ne bi podržali. Komu bi onda prodavali priče o hrvatstvu, majorizaciji itd dok se oni i njihovi priljepci, sateliti i kimači glavom bogate i preuzmaju sve dobro plaćene funkcije u državi.

 • Ovo je bacanje prasine u oci. Skretanje paznje sa stvarnih problema. Ako se ovako nastavi drzava ce bankrotirati a cijene divaljaju. Rezultat su socijalni nemiri. A oni nisu u interesu nikome od politicara.

  • Daj Boze sto prije jer mislis samo na svoju guzicu. Sta je s hrvatima u bosni? Jesi li ti svjestan koliko ih ima? Nisu hrvati samo u hercegovini kako ti mislis.

 • Po ovom planu ostajemo bez naseg najpovjestnijeg grada Jajca kojeg smo mi i oslobodili,ostajemo bez uskoplja,viteza,busovace kiseljaka kojeg su nasi krvavo obranili od mudzahedina ako onda nije njima pripao bome nece ni sad.Ovaj plan i tko ga je crtao moze ga si objesit na onu stvar.Sta se slovenci imaju misat u nasu stvar mi smo se tu borili a oni nisu ni kap krvi prolili.Ovakva podjela se nece dogodit u to mogu bit sigurni svi ako tribadne opet pusku u ruke.Znaci muslimanima da se ne pripoji bihac i ta mjesta srbima ili nama povlaci crta u koju uzimaju jajce vitez kiseljak busovaču uskoplje,a nama se ne može povuc crta za istu stvar ovo ce se dogodit ali u snovima.

 • Cijene divljaju, politicari kradu, ne rade nista i ovako skrecu pozornost sa bitnih tema gdje su nesposobni. Narod umire od korone, zdravstveni sustav na koljenima, neispravni malina raspiratori koji guse ubijaju pacijente itd. Dzafirovic, Komsic, Bakir pricaju o drzavi BiH, o ratu itd. Pa oni se u kuci ne pitaju niti jedan…

 • Nisam mislila tako u 13,31.
  Ako oped moraš pročitaj pa će ti biti jasnije.
  Zato sam i pitala koje su to hrvatske općine, jer na slici ih mnogo nema, nema bar većine.

 • jedan rat sam preživio i u njemu izgubio dva člana obitelji. ne želim više nikada to gledati. ako može mirno neki dogovor onda ok, ali ako ne može onda me boli k. kako se država zove. uostalom, što će na ovo reći hrvati iz srednje bosne ili posavine. njih bi ostavili u srbiji ili u islamskoj republici? pričajte o poslu i radite nešto j.bale vas više podjele. nek mi neko kaže na kojem su bojištu bili djeca od tuđmana, alije i miloševića? hvala

 • Ma najbolje bi bilo osnivanje tzv Herceg Bosne .Tako da sve vecinski hrvatske općine i županije se pripoje njoj ,jer ovo moji Slovenci nema logike ,da Hrvati mudžahedinima dadnu srednju Bosnu i hrvatske općine u Bosni ,na to ne smijemo nikada pristati ili da se stvori protektorat Hrvatske nad hrvatskim općinama ,jer ne moze se samo Hercegovina pripojiti RH Iako se mi Hrvati u Hercegovini za to ne bi bunili ali ostaviti bosanske Hrvate na cijedilu e to nije uredu…tako da moja EU Pisi propalo ili Ce izbiti novi rat ,nazalost,jer mi smo bacva baruta ,samo je pitanje kad Ce se izliti

 • Ne ložite se na gluposti ljudi . Svjetski sistem se raspada. 2385 MILIJARDI eura upumpano državama u projekat uništenja svjetske privrede. Ogromna inflacija će nastati. Kao u Weimarskoj Njemačkoj. Novac neće vrijediti. Zemlja , stoka, usjevi… ostalo ne pika… jedno svinjsko uvo će biti 10 000 KM. Onda će naši gospodari sve šta je ostalo pokupovati. Kraj priče. DJECA ĆE NAM BITI robovi . već smo robovi.

 • A zašto ne bi bila samo Republika Hercegovina sa Mostarom kao glavnim gradom ,sa enklavama u bosanskim hrvatskim općinama ,uostalom tko ce pitati Slovence kao malu i nebitnu državu ,to Ce odlučivati veliki ako do tog dode, a ne mislim ,jer Ce onda morati izbiti rat, a to nadamo se vise nitko ne zeli

  • Zato sto bi onda to trazila i Catalonija i Bavarska i jos mnogo drugih, onda oni imaju osnovu za trazenje svog suvereniteta..

  • A de ko ce te pitat, bit ces protjeran iz srednje Bosne a i onako vas u BiH nema vise od 100000 i s kim ces ti pregovarat nego mrs u taj kamenjar kmetu.

 • Ovi sto spominju HZ- HB. Otidite u EP- HB, HT, Postu, Eronet i druge drzavne firme i vidite cija djeca tu rade i uzivaju. Branitelja iz rata ili udbasa, komunjara i ratnih profitera. E nek oni sad idu u rov sa puskom…

 • Mislim da na koncu ovo najviše odgovara Hercegovcima, zar to u konačnici i nije bio skriveni plan?
  Ali pojavio se jedan problem. Nitko od hercegovačkih udbaša nije očekivao takav jak otpor HVO-a u ratu protiv muslimana, u Uskoplju, Novom Travniku, Vitezu itd, za razliku od bugojanskih šuga, proletera koje nije bilo teško uvjeriti da predaju grad Bugojno muslimanima. Ovo je itekako moguć scenarij, s obzirom da je ovo stvarna i realna politika koju HDZ provodi od ’93, a to je Posavinu, Središnju Bosnu, a naročito prostore R. Srpske otpisati, a sve političko djelovanje usmjeriti ka pripojenju Zapadne Hercegovine R. Hrvatskoj.
  Jeli to moralno i etički, odbaciti jednu manju skupinu hrvatskog bića, radi pripojenja dijela Hercegovine R. Hrvatskoj, to nije ni važno, jer korist koju bi zapadna Hercegovina imala od toga, puno je veća nego što bi bila šteta za Hrvate iz Viteza. Uostalom, to poltronstvo, ako je igdje došlo do izražaja, to je primjer kako je Hercegovina glasala protiv generala Glasnovića, stoga, siguran sam da će isto tako pistupiti prema Hrvatima iz Bosne i Posavine, za svoj interes.

  • Koja korist za nas? da budemo crvuljak u Hrvatskoj? Hrvatska ne postoji. Ni o čemu ne odlučuje. Da postoji Hrvatska sigurno ne bi radila ovo šta radi hrvatima. Tek se trebamo izboriti za Hrvatsku. Opet

 • Upravo tako, treba biti realan, po pitanju Hrvata iz Bosne. Bolje im je odseliti se bilo gdje u Europu, nego živjeti pod muslimanskom vlašću. Doduše, u takvom scenariju najveći gubitnici bi bili potomci komunjara iz SBK, jer bi se izgubio element konstitutivnosti naroda, te na taj način izgubili bi privilegiju državluka. Međutim, dobro poznajući te pohrvacene komunjare, siguran sam da bi dobar dio njih prešao na islam, ako bi to značilo zadržavanje ubogog državnog radnog mjesta, jer ili to, ili u Njemačku na arbajt.

 • vidim ovise takozvani hrvaski cigani.iz zapadne hercegovine raduju.nema otog nista pahor nek cuva malu sloveniju od italije i austrije pijescei u zalogaju.hrvaska vratice italiji istru i dalmaciju madarima slavoniju ostaceim.onaj dijo hrvaske kojumogu pregledat sa zagrebacke katedrale.orban pravi u osjeku buduci madarski stadijon..cao

 • Gdje bi tada pripali D.Knezović,T.Mandić i njima slični,Sabor ili Vlada RH ?Ž.Zovko bi bila protiv jer bi Čova bio samo župan ŽZH a Ćosić,šta s njim i Kraljevićem?Eto vidite,ne ide to lako,zato ne barkajte .

  • Dašta jer Sabor RH nema takve je li?
   Čova bi bio u vrhu, premijer, ministar ili predsjednik, ako išta znaš da su njega napadali i naši i njihovi a opstao je… Samo vi tako tipkajte i tu se pušite

 • Poslusajte Domazeta-Lošu, spremaju se crna vremena na svjetskoj sceni. Tko ne bude spreman i pripadne pravoj strani kuku ti ga njemu.srbi to apremaju odavno, muslimani ce za čas iz Turske dobiti sve. Priglupi Hrvateki spavaju, jal i zloba ih izjeda, covica prozivaju svakakvim imenima, nitko od nasih im ne valja tko god bio na vlasti, valjda tupsoni misle kako ce ih pomaziti, Vučić pokvareni ili Izetbegovic. Valjda ih oni nece pokrasti, oni donose bogatstvo, mir, prosperitet. NIGDJE NEMA OVAKVIH NAIVACA.

 • Nadajte se narode, ali ovo se NECE DOGODITI NIKAD, A MOZDA NI TAD!
  ne smije se dozvoliti da postoji mala islamska drzava u srcu Europe – ne ne, mi smo odavno moderni. Multinacionalna drzava sto teze sve drzave Europe. Vidite samo Francusku, Njemacku, Svedsku, Austriju, Svicarsku kaj je vama. Sve ce drzave biti multinacionalne i svi ce imati tu i tamo prava i to vam je to 🤣
  Molim vas, bas ce nas uzeti Hrvatska. Oce bas. Nego ako se ovo IKADA dogodi, a nece nikad mozemo biti samo prepusteni sebi i Bogu. Cao!

 • Kako da ne. Malo morgen. Vama je samo Z. Hercegovina bitna. A tko šljivi Hrvate u srednjoj i sjevernoj Bosni. Zato je Stjepan Kljujić i odjebo hdz i napustio ga 1992. ili 1993. zaboravih točno godinu. Vidio je što će se dogoditi. Propast hrvata u BiH. I tada je rekao: Viditi ćete tko je u pravu ja ili vi. Vrijeme je pokazalo da je STJEPAN KLJUJIĆ tada debelo bio u pravu. Ali nije odgovarao hercegovačkom pokvarenom licemjernom lobiju. I što da sada srbija bude iznad Konavala. Malo morgen. Ma nije se srbija sjetila podjeliti Vojvodinu i vratiti Bugarskoj Dimitrov i Bosilevgrad ..

 • Sve su komunjare zasrale… Oni nisu napravili SFRJ po granicama s banovinama. Oni su i dali muslimanima narodnost po vjeroispovijesti koju su kasnije iskoristili da bi 93. promijenili ime u Bošnjaci….

 • triba ponovo proglasit endeha u povjesnim granicama u kojima bi bosna imala malo veću samoupravu u odnosu na samu maticu državu Hrvatsku i to je to,svi bi bili zadovolni. ,Srbija ne smije nikad prijeći rijeku Drinu.To je od Rimskog carstva uvijek bila čvrsta granica istoka i Zapada.

 • ANONIMNO u 20:50 eto su mjerilo bile hdz face. Lako je vama u Z. Hercegovini glumiti hrvatine. Pitam vas da zivite u srednjoj i sjevernoj bosni kako bi tada govorili??

  • 22:18
   Upravo to i govorim… Šta oni kažu i kako žive… Da nama je lakše ali mi preživljavamo tu. Ako je išta pokazalo u BiH to je da najmirnije i najuspješnije žive dijelovi koji nisu izmiješani.
   Prvo što želim upravo zbog Hrvata u srednjoj i sjevernoj Bosni i jest treći etitet, pravedan izborni zakon. A to nam ne daju već nam se rugaju Komšićem 20 godina . Oni nam rade o glavi gore i na žalost u srednjoj Bosni najveće gubitke i trpimo…

 • Vrijeme za drugu fazu, konfederaciju FBiH sa RH, Washingtonski sporazum, što je Tuđman i rekao kada je komentirao Daytonski nakon potpisivanja.

 • Da nadodam.
  Dok god Hrvata ima u srednjoj Bosni ne smijemo ih ostaviti. Zločinima su gore potjerani i to nekažnjenim, tako da bi bio zločin tek tako ostaviti ih.
  Na žalost gore se sve teže živi koliko vidim. Spala država većinom ekonomski na Sarajevo, Banja Luku i Zapadnu Hercegovinu. Pošteniji položaj Hrvata u BiH neka daju i onda se ne trebaju trzati na Janšine dokumente, a ne zlostavljati nas 20 godina

 • Šta će više cipat, iscipana je BiH, triba je sastavljat, vodit ka EU, tako jedno. Kad se raspadne EU, onda ne dozvolit da se otme ko 1994 i 1945… Biće valjda treća sreća. NDH ♥️🇧🇦❤️🇭🇷❤️

 • Obični spinovi,a da je sve ovako koji bi normalan Hrvat podržao ovako nešto,izdaju svih Hrvata u Bosni.Realno niti su Srbi iz Srbije za pripajanje ovih iz RS,a niti Hrvati iz Hrvatske da im se mi pripojimo.Da je sutra referendum u Hrvatskoj većina bi bila protiv,a zašto je tako možemo zahvalit našim velim tkz. ” domoljubima i hrvatinama lopinama”kako percipiramo u Hrvatskoj.

 • POSKOK Tupsone nauči pisati HR jezik pa se onda javi. Jer očito niti ne znaš napisati kako se HR pravilno piše i izgovara haha.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.