Dodik: BiH je potreban miran razlaz i novi dogovor – Jabuka.tv

Dodik: BiH je potreban miran razlaz i novi dogovor

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da BiH međunarodni intervencionizam ništa nije dao, te da je ovoj zemlji potreban miran razlaz i novi dogovor, bez visokog predstavnika.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s predstojećim izmjenama Izbornog zakona u BiH i njegovom najavom da će predložiti da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da bi to mogao biti i službeni prijedlog ako s drugim političkim partnerima bude postignut konsenzus.

Vama i vašoj mašti prepustio bih da malo analizirate razloge za i protiv, a vjerujem da bi s nama zajedno našli razloge da je to samo pozicija jačanja Republike Srpske, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je pojasnio da bi predsjednik Republike u tom slučaju neminovno bio nadležan i za sve one koji su u zajedničkim institucijama i mogao bi da sa stajališta svojih obaveza napravi najbolju moguću koordinaciju između struktura u Republici Srpskoj i na razini BiH.

Inače, mi smo nezadovoljni BiH i već smo u fazi čekanja da se ona raspadne i, naravno, mislimo da se to treba dogoditi na miran način, rekao je Dodik, koji smatra da međunarodni intervencionizam BiH ništa nije dao, već je samo zaključao probleme, jer ništa od onoga što su uradili stranci ne funkcionira, javlja Srna.

Sada, dodao je, pokušavaju nametnuti reviziju Zakona o javnim nabavkama i Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, koje su donijeli na silu, što pokazuje da to nije bilo ni legitimno ni dobro, čim ga tako brzo mijenjaju.

Oni sada traže od nas da mi damo neku novu priču o legitimnosti tih zakona i kršenju Ustava prije svega, naveo je Dodik, kojem, kako je pojasnio, nema ništa mučnije nego kada čuje zapadnjake da pozivaju na poštivanje pravne države i prava.

Dodik turskim medijima: Mora se osigurati i da Hrvati osjećaju da je BiH za njihovu dobrobit

Uvijek ih upozoravam da sam alergičan na tu njihovu priču o vladavini prava, jer su oni napravili atmosferu tipične nevladavine prava. Ako se ne poštuje najvažniji akt u zemlji, a to je Ustav, onda ne možemo pričati o vladavini prava, rekao je Dodik i dodao da su oni ohrabrivali i davali podršku visokom predstavniku, za kojeg je rekao da je najveći kriminalac na ovim prostorima od kad ovdje postoje pravo i pravna država.

Dodik je naglasio da je izborno zakonodavstvo u nadležnosti entiteta, te podsjetio da je još na prvim izborima u BiH OEBS to prenio bez ikakve suglasnosti na razinu BiH i nametnuo izborna pravila da se izbori vrše na razini zemlje, mada je trebalo da se izborni proces odvija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, o promjenama u ovoj zemlji mogu odlučivati samo Republika Srpska i FBiH kao entiteti i nitko više, nikakav visoki predstavnik, te je upravo zbog toga BiH dovedena pred kolaps.

Predlažem miran razlaz i novi dogovor u BiH, bez ikakvog novog visokog predstavnika koji treba doći sa snovima propalim 100 puta do sada, a nama su predočeni prije 20, 30 godina kako se treba napraviti multietnička država, rekao je Dodik i dodao kako je i kancelarka zemlje iz koje se spominje da bi mogao biti novi visoki predstavnik prije nekoliko godina rekla da je koncept multietničnosti mrtav.

Zato je važno, istaknuo je, što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da visoki predstavnik ne treba već da treba biti ukinut.

Dodik je podsjetio da je jednim zaključkom Narodne skupštine pokrenuta inicijativa za mirnim razlazom u BiH, što treba biti od koristi svima, jer može omogućiti bolji život i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima.

Dodik: Prije će se Europa raspasti, nego što će BiH ući u EU

Nitko neće praviti ‘kineske zidove’. Mi imamo plan i koncept kako bi to izgledalo – sloboda prolaska, povezivanje, možda čak i neke zajedničke funkcije za prijelazno razdoblje, kao što je pitanje monetarne politike ili vanjske politike, dodao je Dodik, javlja Srna.

Dodik je ponovio kritike na ponašanje i podvale koje gotovo svakodnevno čini ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković, što je moguće zato što je prethodna garnitura Srba u zajedničkim institucijama dozvolila da se svašta događa pa tako sada u kolegiju ovog ministarstva od šest ljudi nema nijednog Srbina.

On je konstatirao da Republika Srpska sada ne odlučuje o postavljenju nižih diplomatsko-konzularnih službenika, jer je to ranije dano bivšem ministru vanjskih poslova Igoru Crnatku, a sada to Turković vješto koristi protiv interesa Republike Srpske.

U suštini, mi nemamo nikakve koristi od bilo koje priče vezano za BiH. Mi smo zaustavljeni u razvoju i bili bismo tri puta uspješnija zajednica da nismo u BiH. Ovo je nama jaram. Ovo je nešto što ugrožava našu slobodu življenja, jer BiH nije naša sloboda i nije okvir za našu slobodu, zaključio je Dodik.

(www.jabuka.tv | Foto: Srna)


15 komentara

 • Auuuuuuu crni Milorade, pali traktorče i bežanija preko Rače. Pozlaćeni ljiljan,Šefik Komšić, upravo dovršava gajbu karlovačke-sa velikom šaharom, i kreće u odlučni boj prelaskom na narednu gajbu.

 • Ako dođe do rata, izbiće svjetski rat a to nebi bilo dobro. Srbi su iza prvog svjetskog rata prešli Drinu i sve krajeve koje su zauzeli su etnički očistili. Najprije Bačku, Banat i Srem, pa onda Krajinu i istočnu i zapadnu Slavonija a sada sjevernu Bosnu. Istočnu Hercegoinu su očistili za vrijeme turske okupacije. Muslimanski plan je da zauzmu kad tad čitavu Bosnu i Hercegovinu. Drašković je nudio Hrvatima zapadnu Hercegovinu dok muslimani nedaju ništa. Hrvati su u najvećem problemu ako budu prepušteni sami sebi.

 • A ti o ljiljanu i sejdi u 18.12
  Jesi šupak ali ono umeljan ti materinim nosom.Ti kao snazan j te sefik i sejdo i debela ona trapara.Vi ste jaki ali u prošenju.

 • Dobro Mili govori, cjepaj na 3 dijela.
  Sta hrvati imaju od BiH? Niti je vole, niti štuju. Postivaju jedino ono zakonodavstvo koje bas moraju, ostalo se izglasa da prijmerice u ZHŽ bude mimo ostatka drzave. Cirkus! Punimo budzet federaciji i dobivamo jedino to da imamo masovno iseljene hrvata svake godine. Od svih “nasih” politicara u BiH izgleda da se Mili najvise zauzima za hrvate. Ostale mi financiramo da nas ismijavaju! Makar i na mirni nacin al je cijepaj !!!

  • Na granici.Ona je podijeljena jos u ratu.Tko trosi ciju struju to je granica.U Sredisnjoj Bosni i gradovi su podijeljeni.Mostar podijeljen.Granice se vide
   i osjecaju u zraku.I danas se govori ovo je nase , a ovo njihovo.Cije je Sarajevo,Banja Luka, Mostar.To znaju i oni u Sarajevu samo sami sebe lazu.Miran razlaz to je jedini spas ove napacene zemlje.Kalifat nikada nece biti prihvacen tamo gdje su Hrvati i Srbi.Nemamo nista protiv da prave kalifat oko Sarajeva , Zenice, Tuzle , Bihaca itd.samo neka ne otimaju.Po gruntu pa koliko ko dobije…

 • Nema drugog načina,svakom svoje i neka svatko radi i misli o sebi.
  Nije mi jasno već dugo.Hrvati hoće sami sebi,Srbi hoće sami sebi a Muslimanima nepravo da budu sami sebi.Zašto..???
  Miran razlaz pa nek svak normalno živi i radi o svom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.