HNŽ i ŽZH imaju najvišu sedmodnevnu incidenciju u FBiH – Jabuka.tv

HNŽ i ŽZH imaju najvišu sedmodnevnu incidenciju u FBiH

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić i njegov zamjenik FBiH Vesko Drljača održali su u ponedjeljak sastanak putem video linka sa županijskim premijerima, s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u cijeloj Federaciji.

Novalić je upoznao premijere da je nabavka cjepiva za građane u FBiH prvi prioritet u radu Federalne vlade te da Vlada na tom pitanju radi 24 sata dnevno.

Obavili smo razgovore s veleposlanstvima SAD-a, Kine i Rusije, ali i s drugim veleposlanstvima čije zemlje proizvode cjepivo. Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi izravno ušli u proces nabavke cjepiva. S obzirom na to da Pfizer i dalje inzistira na pregovorima izravno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke cjepiva za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke cjepiva Sputnik V. U sljedeća dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor, naglasio je premijer Novalić.

Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 29. ožujka 2021. godine. Prema podacima iz informacije na razini FBiH sedmodnevna incidencija iznosi 344 slučaja na 100.00 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj (778), Zapadnohercegovačkoj (757) i Bosansko-podrinjskoj županiji (716).

ŽZH: 22 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba

Tjedni indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto.

Županijski premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u županijama ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. Pozdravili su poduzete aktivnosti Federalne vlade na nabavci cjepiva prezentirane na sastanku.

Rezimirajući upućene prijedloge i preporuke, konstatirano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem. Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika.

Bit će upućen i zahtjev da konačno profunkcionira Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje s ciljem ujednačavanja mjera na cijelom prostoru BiH. Također, premijeri Federacije i županija suglasni su da Vlada FBiH zatraži od Vijeća ministara BiH hitno pokretanje aktivnosti prema proizvođaču Pfizer, koji inzistira i prepoznaje u komunikaciji jedino državu, a za nabavku 500.000 doza cjepiva ovog proizvođača za potrebe Federacije.

ŽZH: Pomaknut početak policijskog sata i produžene mjere

Povodom predstojećih vjerskih blagdana premijeri u Federaciji su zaključili da će Novalić u njihovo ime uputiti pismo vjerskim zajednicama u BiH s molbom da se poduzmu i dodatne neophodne aktivnosti te apeli prema vjernicima s ciljem poštivanja mjera u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Na prijedlog premijera Unsko-sansko županije Mustafe Ružnića, s obzirom na povećan broj oboljelih migranata na području te županije, zatražit će se od Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva predlaganje i dodatnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa uzrokovano uglavnom njihovim kretanjem.

Inače, današnji sastanak održan je u skladu s dogovorom od prošlog tjedna s ciljem nadvladavanja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH, a kojem su nazočili i županijski ministri zdravstva. Sljedeći sastanak premijera u FBiH bit će održan u utorak, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

U Covid-bolnici tijekom vikenda preminule 24 osobe

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Sad će u panici po skupoj cijeni naručiti tri puta više cjepiva nego što treba pa će za dva mjeseca biti problem neće znati šta će od njega

 • Šeta jedan čovjek sa temperaturom po Širokom. Pitaju ga ljudi zašto hodaš sa temperaturom po gradu? Kaže pajdo “i meni su je drugi donijeli” ha ha.

  • Nije samo tako u Širokom nego i u ostalim gradovima. trgovine su ih pune. kafići isto.
   Bio sam neki dan u Mostaru rijetko tko da nosi masku. Posušje kafići krcati. Grude isto. doslovce sjede jedni na drugima.

 • Ev ovako pristaje li premijer zajedno sa Peharom i cerkezom ovo na sudu potvrditi tj dopustiti javni uvidi u bazu i provjeru podataka . Da ili ne
  Pehar Dado , Goran Cerkez, Fadil Novalic javni uvid i rovhera podataka
  A vas neradnic nek je sram i stid potamanili ste sve sto ste mogli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.