Skupština ŽZH: Egzistencijalnu naknadu braniteljima će nakon 57. godine života plaćati federalna razina

Sedamnaesta redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u utorak u Širokom Brijegu.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice te zastupničkih pitanja, prijedloga i primjedbi prvi na red je došao Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojeg su zastupnici usvojili.

Prilikom pripreme donošenja zakona dogodila se jedna omaška u članku 41 kad prestaje pravo branitelju po županijskom zakonu o dopunskim pravima branitelja na egzistencijalnu naknadnu. U članku 41. stavak 1. navodi se da prestaje pravo na naknadu u slučaju smrti, zaposlenja, odlaska u mirovinu, otvaranja svog vlastitog poduzeća, ali pod pod točkom F predloženo je s navršenih 57 godina života jer tada po federalnom zakonu branitelji imaju pravo na egistencijalnu naknadu, samo se o toj jednoj malo dopuni radi, izjavio je za portal Jabuka.tv ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić.

Da je riječ o samo jednoj maloj promjeni ističe i predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

To je tema koja uvijek izazove veliko zanimanje, ali danas se ništa drastično ne mijenja, samo se dodaje jedan članak, da oni koji napune 57 godina nisu više plaćeni sa županijske razine već prelaze na federalnu razinu, kazao je Jelčić te novinarima objasnio što se još našlo na dnevnom redu 17. sjednice.

Imamo još dopunu Prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u ŽZH, a zanimljivo je Izvješće o izvršenju proračuna za proteklu godinu. I još imamo tri zakona koja su došla s viših razina o kojima se Vlada očitovala i oni su tu danas na Skupštini, rekao je Jelčić.

Zastupnici su još usvojili Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o dopunama Zakona o vijeću zaposlenika i Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom ŽZH za 2020. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje travanj-lipanj 2020. godine.

Ćosić o pregovorima sa sindikatima: Nadam se da ćemo u razumnom roku pronaći rješenja

(www.jabuka.tv)


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.