Ćosić o pregovorima sa sindikatima: Nadam se da ćemo u razumnom roku pronaći rješenja

Nismo postigli nikakav dogovor, nismo ga ni očekivali. To je nastavak već ranije započetih razgovora oko potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te sindikatom policije, komentirao je pregovore sa sindikatima predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić uoči sjednice Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu.

Otvorili smo neka pitanja i dvojbe, dogovorili smo se već u utorak nastaviti razgovore i nadam se da ćemo u nekom razumnom roku pronaći rješenja za sva ona pitanja oko kojih se za sada nismo dogovorili, kazao je Ćosić.

O čemu je točno riječ, predsjednik Vlade ŽZH je rekao da ima više pitanja, no ipak je otkrio jednu točku, a vezano je za koeficijente u osnovnim školama.

Tu već odavno postoji nesuglasje unutar samih sindikata, mi smo pokušavali to pitanje prepustiti samim sindikatima da nađu konsenzus, međutim očito toga konsenzusa nema. Dali smo prijedlog koji je u skladu sa Zakonom o radu. Nisam siguran da ćemo u neko dogledno vrijeme naći oko toga zajednički stav, ali na koncu nam preostaje sudsko tumačenje odnosno tumačenje toga zakona koje ćemo zasigurno zatražiti. Tako da bismo onda otklonili sve dvojbe je li to zakonito ili nije, objasnio je Ćosić.

Većini korisnika proračuna korona-zakonom smanjene su plaće za dva mjeseca od 10 do 20 posto u znak solidarnosti, a Ćosić ističe da njegova Vlada ima dobru volju i namjeru kompenzirati ta sredstva, a postoji i mogućnost povratka dijela novca.

Zdenko Ćosić

Smanjivanje plaće je izravna posljedica zakona, tzv. korona-zakona koji je precizirao smanjenje plaće od 10 do 20 posto većini korisnika proračuna. Mi smo već u razgovoru samog sadržaja toga zakona najavili sa sindikatima da ćemo nakon prestanka stanja opasnosti nastaviti razgovore o eventualnom i mogućem povratku tog dijela novca koji smo u ovoj situaciji izdvojili kao sredstva solidarnosti. U svakom slučaju imamo dobru volju i imamo namjeru to kompenzirati sa stabilizacijom situacije, rekao je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Za kraj se dotaknuo i sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s obzirom da 330 milijuna eura i dalje nije raspoređeno županijama.

Ne možemo tu ništa reći. Mi očekujemo, kako se kaže, kao žedna zemlja kišu, ta sredstva. Ona su deponirana na Razvojnoj banci, očito je u pitanju neki politički nesporazum ili nedostatak sporazuma oko plasmana tih sredstava županijskim proračunima. Nadam se da će to biti riješeno vrlo skoro, zaključio je Ćosić.

Skupština ŽZH: Egzistencijalnu naknadu braniteljima će nakon 57. godine života plaćati federalna razina

(www.jabuka.tv)


126 komentara

 • SAMO SE VI BORITE ZA VAŠA PRAVA VIDITE KAKO SU SE U HRVATSKOJ IZBORILI TAKO I VI NASTAVITE NEMOJTE ODUSTAAT OD SVOJIH ZAHTJEVA, DOŠLI STE NA NISKE GRANE .

  • Zavod je ispravno postupio ako ne da izjednačiti VŠS sa VSS,
   idite na doškolovanje na Fakultet pa ćete se jedino tako izjednačiti u plaći znanju i obrazovanju sa kolegama profesorima.I to je to.
   Licemjerno i bezobrazno tražiti da imate sa višom školom plaću kao profesor,

  • Profesori imaju 900 KM plaću zar državni službenici sa VSS imaju 1400 KM plaću a na istom proračunu,anonimno u 14:47.

    • Službenik..državni službenik je sa VSS a a sa višom školom i srednjom školom su namještenici, tako da je i plaća jako različita.

 • Problem je Premjeru što vi probate od 2 praviti 5…Znači dvi godine ili viša nije isto što i 5 godina ili visoka..Recite ljudima kako te koeficijente želite izjednačiti…

  • Zar nije Zakon izišao id prije par godina da se u Prosvjeti ne može raditi sa dvogodišnjom školom nego da treba imati završen fakultet i tko se ne doškoluje u određenom roku koji je trebao biti dat svima nastavnicima sa dvogoidišnjom školom, neće moći više predavati ??
   Pa kakvo je SAD izjednačavanje dvogodišnje škole sa fakultetom bez do školovanja,di to ima?

  • Anonimno u 15:17 idi na Fakultet i završi pa se izjednači sa Profesorom koji je završio Filozofski fakultet ili neki drugi učiteljski smjer,jedino je to tako moguće izjednačiti se?

   • Mi nismo imali priliku doškolovavati se. Ispade da je teže biti učitelj do 5. razreda nego nastavnik kemije od 6. do 9. razreda. Stvarno ste presmiješni. To što učitelji rade mogu i roditelji.

  • Nepismena naroda ,bogtenecupsovat… vecinom , nit tocke , zareza , velikog pocetnog slova…nit dovrsit zapocetu misao. Nit jednu jedinu recenicu u komadu sastavit .. I prava neka hocete….ma nista vam netreba dat…. sve u tor….seljacine …

 • Onda ova mladez treba tavrsiti samo 3 godine i cekati i traziti da im netko jednog dana izjednaci s ostalim koji ce nastaviti studirati do godine..
  Ma dajte molim vas,vi bi ploca ispod mrtvih konja..za dzaba bi vi…

 • Nekad je bila srednja učiteljska,iza toga,viša,a sad napravili visoku sa napisanih nekolko seminara.više je vrijedila srednja učiteljska nego danas visoka, odu u Mostar i u Bosnu i kupe visoku.Koliko ih je redovno zavrsilo nek provjere. Nije ih stid od 40 godina kupovati diplome.Takvi su najgori i najveca smetnja.Dno,dna ,Bog im pamet prosvijetlio.

  • E moja Violeta kako će učiteljska škola biti ista kao Fakultet?
   A kupovne diplome su kupovne i može i m biti dok su Profesori sa redovno završenim Fakultetom na birou a oni koji su zaposleni imaju 900 KM plaću!?

  • Violeta što i ti ne napisa nekoliko seminara da imaš fakultet koji ti je potreban da bi uopće mogla raditi u Prosvjeti.

 • Nemoje započimati novu školsku godinu do ispunjenha zahtjeva. Tako je bilo i u Hrvatskoj pa kad se poltičarima zalije za uši biti ce dogovora. Gospodo draga pa izbori su tu.

  • Slobodno vi s višom nemojte započimati godinu, imamo mi na birou dovoljno ovih s visokom , zamjenimo vas vrlo brzo..
   Još će djeca dobiti školovanije ljude da ih uče..

 • Nije ni čudo da učiteljice ne kontaju jer ih ima dosta koje su završile trogodišnju srednju pa višu učiteljsku i onda im se pružila prilika bolje reći ministar Čamber im pružio priliku da završe i visoku tj. postanu prof. razredne nastave a da nisu ni dana falile na poslu. Jedna od njih pokupi indekse i put za Mostar. Sutradan se dijele u zbornici naravno s ocjenama . Zamislite takva učiteljica radi negdje u područnoj školi s dva učenika i ima veću plaću od nastavnika fizike kemije matematike i dr. Upravo te učiteljice su najžešći protivnici izjednačavanja koeficijenata. Opet nije jasno? Nastavnici nisu imali priliku da na takav način dođu do VSS diplome

  • Jesu,ne lazi ima nastavnica koje su se doskolale posteno za profesorice hrvatskog,tako da ne lazi svatko je imao priliku.
   Imaju i sad priliku ako zele doskolati se nastavnici,ali jok bolhe je dzaba nesto uzeti..

   • E moja učiteljice vidi se da si se “doškolala”.Naravno da se svi mogu doškolovati i tri fakultets završiti ali za vas je “doškolanje” bilo posebno organizirano i sama priznaješ malo “popriko”. Čuj LAŽEM?! Jedna učiteljica trebala bi birati riječi. Zar ne bi bolje zvučalo NE SLAŽEM SE S TOBOM ILI NE GOVORIŠ ISTINU.Ako ovako učiš djecu ajme nama

   • Nije bilo organizirano doškolovanje za predmetne nastavnike. Tko ne vjeruje nek provjeri na fakultetu ili u ministarstvu.

  • Ostanimo odgovo4ni….i VI nastavnici se do školovanjem
   izjednačite sa plaćama profesora ali bi vama trebalo prekinuti radni odnos jer nemate adekvatnu školsku spremu po Zakonu i Pravilniku.I odkud tolika sloboda da tražite nešto što vam ne pripada?!

 • smanjili dvadeset posto kako ga nije sramota gone neke euro standarde kako nije gospodin kao oni u njemačkoj tko god nije radio plaćen mu je puni iznos pa bogamu mu dragoga kako više može smanjivati i otimati od svoga naroda oće li on nastaviti živit ovde kad ode sa stolice samo otimaju ovo su janjičari ne trebaju nam gori neprijetalji

 • Za koeficijente treba i radno mjesto i škola.
  Tumačenje zakona ne daje sud već onaj tko ga je usvojio.
  Ima još točaka koje po Zakonu o srednjem obrazovanju i Zakonu o radu nisu ubačene u Kolektivni ugovor, a Vlada neće da čuje, radni uvjeti, napredovanje, prekovremeni a ne honorarni rad samo što to sve donosi povećanje zarade a ne plaće, PLAĆA JE PO DEFINICIJI NOVČENA NAKNADA ZA NORMALNO RADNO VRIJEME ( 40 sati tjedno, bez pauza za doručak i kavu u jednoj prvoj ili u dugoj smjeni od ponedjeljka do petka, subota i nedjelja su dani tjednog odmora, sve ostalo se mora posebno platiti ) I NORMALANE UVJETE

   • Kako je isto radno mjesto i ista plaća kad VI sa višom školom niste uopće kvalificirani da budete profesor!!
    Vas koji ste propustili doškolovanje treba prebaciti u knjižnicu radite do mirovine,jer od kad ikada nema više učiteljske.

 • Molim jedan dokaz da bolje radi netko tko je zavrsio jucer “sve skole”od iskusnog nastavnika koji voli svoj posao.

 • Ove “profesorske” učiteljice su sveznajuće a sve redom svoju djecu vode na instrukcije kod “običnih” nastavnika. Zar to nije malo licemjerno?

 • Nije mi jasno otkud toliko zlobe i zavisti. Smeta im da istu plaću ima nastavnica koja radi 20, 30 godina i ova što je tek počela. Jadni ti smo tko nas vodi u sindikatu. Nije htio nitko pa se sami prijavili ovi zlotvori.

  • Sad će njih spasiti njihova prijateljica i ona će njih zaposliti kod sebe! Ona stalno probire nove uposlenike i nikako da uspije pronaći sebi intelektualno dorasle. Ona godišnje ima 200000 KM za neto plaće, a gdje su sva ostala primanja. Podijeli s potrebitima, budi dobra.

 • Vođe sindikata samo sjedniče i troše pare članstva, a kad treba odluke donosit zaobilaze članstvo i kriju prijedlog kolektivnog.

 • Sve po zakonu raditi, al zakon treba pročitati u cjelosti.Tumačit ga pravno, a ne samovoljno. Lijepo je naglašeno u drugom dijelu stupanj stručne spreme…
  Do tu ga mogu tumačiti kako god hoće, al to pobija onu obavljaju isti posao…
  Prije par godina u našoj školi jedna dosta odgovorna I na mistu je,javno je odgovorila kolegama : ,,Nikad se neće izjednačit viša i visoka “.To je bilo ima više od 10 godina, do sada smo svi već mogli bi biti doktori, magistri…
  A mi još na istom I vršemo ukrug…

  • A kako bi se mogla izjednačiti Viša škola sa Fakultetom?
   Eto koliko ste obrazovani da možete i takvu glupost tražiti???

  • Bivsi Sindikalisti se bore za svoje dupe, nakrali se i sad glavu pune tupastim kolegama koji vise ne znaju sto je ispravno a sto ne

  • Nemore valan , o svakome se sve zna! Bila u nas jedna žena , ulazila u tuđe živote, uplicala se u tuđe brakove , unosila nered i uvik govorila o poštenju!

 • Svaka čast Sindikatu ako ne da izjednačiti plaće nastavnika i profesora,jer to je procjenjivanje profesora i nije po Zakonu.

 • U osnovnoj skoli ne trebaju prof.
  Nek idu u srednju… Ne znam kako se da magistrima radit u ucionici, kako ih ne vuce zelja da pisu znanstvene radove!!!

  • Naravno da trebaju u osnovnoj školi Profesori sa redovno završenim fakultetom a ne takvi kao ti.
   A koliko znaš i napišeš.I magistri koji rade u školama su magistri struke a ne nauke i ne pišu nikakve znanstvene radove i to da i hoće ne smiju raditi jer moraju doktorirati.
   Anonimno u 17,29 da si redovno završila fakultet to bi znala a dok su bile te više škole nisi mogla to ni znati.Djecu ovakvi prosvjetari ne trebaju učiti i trebaju se i roidelji uključiti za doibr svboje djece jer čitati vaše komentare je ispod svake razine kulturnog ponašanja.

 • Anonimno u 17:19 vidiš da se trebaš do školovati jer malo ti je viša škola da bi učila djecu jer je po Zakonu da moraš biti profesor sa završenim fakultetom!A magistri koji rade u školama su magistri struke a ne znanosti i ne pišu nikakve znanstvene radove jer trebaju doktorirati da bi bili znanstvenik.
  A ima i knjižnica ko neće da se doškoluje a ima i mirovina,
  izabrali ste to što jeste.Čim pišete da imate 20-30 godina staža imate i uvjet za mirovinu sa 62 godine kad nećete ili ne možete učiti i imati certifikat profesora da učite djecu.

 • Ne razumijem što su mislili. Nazvao sam Ministarstvo kad sam čuo za prijedlog kolektivnog. Potvrdili su da su ga poslali i da je predsjednik sindikata odgovorio. U isto vrijeme naš predsjednik podružnice uporno tvrdi da ništa nije došlo. Pa nismo mi ovce.

 • Kakve ovce , šta vam je! Dobro su vam rekli , da stigao kolektivni kojim se kupovne diplome izjednačavaju sa ovim sto su redovito studirali! Sad će im dat istu placu i isto radno mjesto! Konačno mir.

 • Doškolovanje je izmišljeno samo da bi Čamber uzeo lovu. Organizirali su samo za učitelje jer im je bilo najzgodnije i jer ih je najviše. Tko god je upisao lagano je završio. Sad ti učitelji nas nastavnike degradiraju, kriju prijedlog kolektivnog od nas i svim silama se trude da nam se ne izjednači koeficijent. Ja svom djetetu koje ide u 5. razred znam pokazati sve gradivo koje ga učiteljica uči, a one bome ne znaju matematiku koju učim djecu od 6. do 9. razreda. Neka vas je sram!

 • Zlo je veliko zavladalo. Ljudi gledaju samo kako će naudit drugom. Ljubomora na susjeda, kolegicu. Sebičnost, zloba, spremnost na sve da naudiš nekom. Bešćutnost, bezosjećajnost, agresivnost. Koliko zloban trebaš biti da ti smeta da ti se kolegi poveća plaća. Onome koji radi isti posao kao ti. Koji gleda kako će preživjeti mjesec i dati djeci za sendvić. Neće takvima zdobrit.

  • Pa kako uopće možete tražiti povećanje plaće sa Pedagoškom školom ,da vam se plaća izjednači sa profesorskom plaćom koji su završili Fakultet a nemate pravo da uopće raditi sa dvogodišnjim školom i lijepo vam budi da vas ne prebace u knjižnicu ili doma.
   Koliko morate biti bahati i tražiti povećanje plaće a niste se doškolovali kako vam je određeno a i blatiti sve i kolege profesore,Zavod,Sindikat..samo ste VI u pravu a totalno u krivu!?

 • Pametna si ti sa svi strana. Tako je I jedan od bivši čelnika pa je savjetnik.
  Ma uđe sazad čoviku I šta š…pusti

 • A od čega ste imali profesorima smanjiti plaću,od 900 KM.
  Trebalo im povećati plaću sa korona zakonom ili bez i vratiti dug stari što ste prije im odbili i povećati plaću kao i ostalim proračunskim korisnicima na istom proračunu sa VSS.

 • Doškolovanje, zašto završio višu radio 20 godina i jednoj budali palo na pamet da je to ne znam moram ići još u školu o čijem trošku, i radi čega. Što je sa stečenim pravom tko vam ga može oduzeti?
  Plaća je uvijek bila različita za različitu stručnu spremu nije ovisila samo o radnom mjestu?!

 • Stečeno pravo po struci završio školu učeći ne kupio zaposlio se po zakonu radim 30 godina dođe neko i kaže ti to ne znaš GDJE TO IMA

 • Nema stečenih prava,imaš Pedagošku školu i plaću po Višoj i zar nije ispod svake razine tražiti da imaš plaću profesora!?
  Ako to ne znači da profesorima treba podignuti plaću da omjer bude sličan kao do sada,ili veći,onda bi bilo u redu.
  Jednostavno nije u redu da profesor i nastavnik ima istu plaću.A šta je sa Zakonom da nastavnik koji se ne doškoluje u datom roku,koji je Vam dat ima desetak godina , prestaje radni odnos?! Sve VI znate ali bar prestanite podcjenjivati profesore i za plaću i u komentarima.

 • Ko to kaže da nema stečenih prava to su naši minisri mislili ali ima neko i iznad njih ako ne postoje stečena prava zašto nisu dobili otkaze oni što se nisu doškolovali, svi koji su zatečeni u nastavi a predavali na osnovu odbrenja neki predmet mogu ga predavati do mirovine, a novi ne mogu.

  • Ma hajde STEČENO PRAVO tko će vas odpustiti sa posla sa 30 godina staža kakvi bi to ljudi bili! Ali premještaj da .
   A plaću izjednačit sa profesorskomi to nije nikako u redu.

 • Ja sam polagao godinu za godinu bez privatnih fakulteta i ljetnih škola, kad nije bilo popularno navijati za Dinamo

 • Oduvik sam na strani baba s masnon kosom i celulitom od dugog pisanja .najpametnija sam i niko bolje od mene nepozna nista.pogazit cu i svoju spremu samo da udovoljim svojoj sidoj krojanoj babetini

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.