Skupština HBŽ-a od HEP-a traži više novca za Livno i Tomislavgrad

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) podržala je na svojoj sjednici inicijativu za izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

Inicijativu su pokrenuli zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Petar Galić i Ante Baković, a kako je županijskim zastupnicima pojasnio Galić dosadašnjim zakonom propisano je da se izdvajanja koja se uplaćuju u općinske proračune vežu isključivo za količinu proizvedene električne energije ili iskorištenu vodu, dok se potopljeno zemljište uopće ne vrednuje.

Izostanak vrednovanja potopljenih površina posebno pogađa općinu Tomislavgrad i grad Livno na čijim područjima se nalazi Buško jezero. Kompletno obradivo polje pretvoreno je u hidroakumulaciju, čija se voda koristi za proizvodnju električne energije u Republici Hrvatskoj. Predložene izmjene zakone omogućile bi pravednije plaćanje naknade za proizvedenu električnu energiju, istaknuo je Galić.

Po njegovim riječima, trenutno Hrvatska elektroprivreda (HEP) za proizvedenu električnu energiju u HE Orlovac općini Tomislavgrad i gradu Livnu godišnje uplati maksimalno 3,5 milijuna maraka, dok bi novim zakonskim rješenjima taj iznos bio povećan na zajamčenih 8,5 milijuna.

Na sjednici su zastupnici po hitnoj proceduri razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a na kraju je odlučeno da se ta točka bolje i kvalitetnije pripremi za neku od sljedećih sjednica, javlja Fena.

Hoće li Hrvatska za eksploataciju Buškog jezera, umjesto 3,5 plaćati 8,5 milijuna KM?

Obrazlažući razloge za izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić podsjetio je kako je Ustavni sud Federacije BiH odlukom iz 2019. godine zaključio da je tim zakonom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općine Glamoč, jer je taj zakon donesen bez odgovarajućih konzultacija s lokalnom zajednicom.

Pored navedenog razlog, izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu uzrokovane su time što se pojedina rješenja u temeljnom zakonu nisu pokazala učinkovitima, napose u pogledu gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem, dodao je ministar Perić.

Zastupnici su usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i streljivu Hercegbosanske županije, kojim se, po riječima županijskog ministra unutarnjih poslova Marija Lovrića, županijski zakon usklađuje s propisima o oružju i streljivu na području Bosne i Hercegovine.

Ćorić: Želimo maksimalno poboljšati odnose HEP-a i Livna

Na sjednici je usvojen zaključak u kome se navodi da Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga zakona te je usvojena i Strategije razvoja Hercegbosanske županije od 2021. do 2027. godine.

Zastupnici su na sjednici razmatrali izvješća o poslovanju ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres, Županijskog javnog pravobraniteljstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2020. godinu.

(www.jabuka.tv)
6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.