Hoće li Hrvatska za eksploataciju Buškog jezera, umjesto 3,5 plaćati 8,5 milijuna KM?

Svega dan nakon što je Buško jezero bila tema razgovora gradonačelnika Livna Darka Čondrića i ministra gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislava Ćorića na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Tomislavgrad našlo se pitanje elektroenergetske eksploatacije ove najveće hidroakumulacije u jugoistočnoj Europi, odnosno, simboličnih naknada koje ovim gradovima u Hercegbosanskoj županiji daje Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Tako su vijećnici u Tomislavgradu jednoglasno podržali inicijativu o dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskog objekta, a koji su inicirali federalni parlamentarci Petar Galić i Ante Baković, prenosi Avaz.

Galić i Baković smatraju da je postojeća naknada za iskorištavanje Buškog jezera koju plaća HEP nedovoljna i zanemariva. Predloženim izmjenama, kako je navedeno u inicijativi, omogućilo bi se plaćanje pravednije naknade prema Tomislavgradu i Livnu od HEP-a, kao vlasnika elektroenergetskog objekta Orlovac.

Riječ je o povećanju s dosadašnjih 3,5 milijuna na 8,5 milijuna KM na godišnjoj razini. Nedim Suljić, profesor Univerziteta u Tuzli i dopisni član bh. i Američke akademije znanosti i umjetnosti, podsjeća na to da Buškim jezerom od 1996. godine upravlja HEP, koji vodu iz tog jezera koristi za proizvodnju električne energije u HE Orlovac.

Praktično, prirodno vodno bogatstvo države BiH, koje se nalazi na području općina Livno i Tomislavgrad, navodi on, koristi susjedna Hrvatska, uz davanje simboličnih naknada tim općinama. Naglašava da je jedini ugovor koji postoji za korištenje vode iz Buškog jezera onaj iz posljednjih dana Herceg-Bosne, što čini taj sporazum potpuno ništavnim.

Zaradu od 1996. godine HEP mjeri u iznosima od više stotina milijuna KM. Riječ je o čistoj uzurpaciji vodnog bogatstva naše države od Republike Hrvatske. Ovaj problem uzurpacije i otimačine vodnog bogatstva naše države na Buškom jezeru, kao i pitanje nadoknade za potopljeno zemljište na ovoj hidroakumulaciji, već 25 godina nitko od bh. političara ne rješava, izuzev pojedinaca koji žive na području Livna i Tomislavgrada.

HEP Livnu i Tomislavgradu po proizvedenom kilovatsatu plaća na godišnjoj razini oko 1,75 milijuna eura, a samo HE Orlovac prijavljuje prosječni godišnji profit od gotovo 40 milijuna eura, što je potpuni nesrazmjer, istaknuo je on.

Da je trenutna naknada koju Livno prima od HEP-a niska, rekao je Čondrić hrvatskom ministru, koji je, pak, obećao da će Hrvatska uskoro riješiti ovo pitanje, navodi Avaz.

Mi smo razgovarali sa stručnjacima i bilo je prijedloga da ugradimo vodomjere u području Lipa i ponora prema HE Orlovac, kako bismo točno znali koliko vode prolazi i kako bismo sami radili svoj obračun, kazao je Čondrić.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Nemojte ,pa šta vam je? Mora imat Njinjo ,Pupovac i ostali novce a ko j… nas.Otimaju godinama.E sada zaracunajte za 30 godina je to 150 miliona KM.Halo.Da je HB Županiji taj novac procvjetali bi.Podvući crtu i po redu.Dosta je i njih vala više.Mogu ulazit iz Srbije a mi iz Gruda Širokog i tog istog Livna na možemo.Ko ovde koga j…?

    • Što se buniš.? Kao da je Hrvatima lako s komunističkim bitangama kao Plenković., Jandroković, Horvat, Šeks, Bačić, Rajner, Milanović i još njih stotine.

  • Nemojte ,pa šta vam je? Mora imat Njinjo ,Pupovac i ostali novce a ko j… nas.Otimaju godinama.E sada zaracunajte za 30 godina je to 150 miliona KM.Halo.Da je HB Županiji taj novac procvjetali bi.Podvući crtu i po redu.Dosta je i njih vala više.Mogu ulazit iz Srbije a mi iz Gruda Širokog i tog istog Livna na možemo.Ko ovde koga j…?

  • Lipo je da Hrvatska plati, ali ako će novac ići Livnu i Tomisklavgradu. Koliko vidim ispružili šape Bakir Sejdo, Šefik oi druga islamistička krmad iz Sarajeva. Oni bi da lova ide njima! Pas nanu i nenu teheransku!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.