Skoro 70 % mladih Mostaraca želi izaći na izbore, ali ne vjeruju u promjene – Jabuka.tv

Skoro 70 % mladih Mostaraca želi izaći na izbore, ali ne vjeruju u promjene

Mladi do 30 godina nikada nisu glasovali niti sudjelovali na izborima u Mostaru. To je proces od 12 godina i tek ćemo postati svjesni kakve su posljedice ostavljene zbog takve političke pasivnosti i nedemokratskih procesa, izjavio je Marin Bago, predsjednik Mreže Naše društvo koja je u utorak predstavila rezultate istraživanja “Mišljenja, i zabrinutost i očekivanja mladih Mostara”, a koje je proveo Centar za psihološku potporu “Sensus”.

U istraživanju je sudjelovalo 630 mladih od 16 do 30 godina s područja Mostara.

Po tom istraživanju, njih skoro 70 posto želi izaći na izbore, ali ne vjeruje da će se išta promijeniti.

U isto vrijeme njih 50 posto su sudionici ili članovi neke inicijative koje zastupaju prava mladih ili su članovi nekih političkih stranaka, pa se postavlja pitanje zašto ni oni ne vide nikakve promjene u budućnosti, komentirali su na tiskovnoj konferenciji u Mostaru aktivisti Mreže Naše društvo.

Majda Šehić iz Centra za psihološku potporu Sensus je predstavljajući rezultate rekla da oko polovine ispitanih mladih osoba želi ostati u BiH, 25 posto njih ne želi nikako ostati i 25 je nesigurno i ne znaju gdje se vide u budućnost.

Značajno je reći da mlade u BiH drži obitelj, patriotizam i nada u bolju budućnost. Ništa od razloga nije dovoljno da bi rekli da su mladi zadovoljni životom u gradu, rekla je Šehić.

Po riječima aktiviste Mreže Naše društvo Huseina Oručevića, s ovim istraživanjima su se trebale baviti gradske vlasti kao i političke stranke koji su u zadnjih 12 godina slična istraživanja trebali provoditi gotovo pa kontinuirano kako bi znali kakav je odgovor i što je činiti s ovom mladom populacijom.

Iznenađuje nas također da bi veliki broj mladih izišli na izbore, ali žalosna je slika političkih stranaka i vlasti pa i Središnjeg izbornog povjerenstva, koji organiziraju ovogodišnje izbore, da nemaju nijedne poruku mladima ili ijedan oblik mehanizma kako treba mlade dovesti na izbore da bi se oni izjasnili kakvu budućnost žele i trebaju, poručio je Oručević.

Iz Mreže Naše društvo su podsjetili kako je istraživanje provedeno u okviru projekta Pravo na Grad koji se realizira uz potporu Američkoga veleposlanstva u BiH.

Kroz projekt namjeravaju osigurati prostor za mlade gdje će oni nesmetano razgovarati o svim problemima u Gradu, vračajući im alate u ruke – demokratske i dijaloške, kako bi iznijeli svoje želje i stavove.

SIP ovjerio još 15 kandidatskih listi za izbore u Mostaru

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.