Hrvatska od BiH preuzela postupak protiv generala Mije Jelića

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu preuzelo je postupak protiv Zlatana Mije Jelića, generala Hrvatskog vijeća obrane optuženog za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH iz Suda BiH. (BIRN BiH).

Sud BiH je 2. listopada zaprimio obavijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 8. srpnja preuzelo kazneno gonjenje protiv optuženog Zlatana Jelića, navedeno je iz Suda BiH.

Prema informacijama iz ove institucije, Tužiteljstvo BiH je 18. listopada 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje Republici Hrvatskoj kaznenog gonjenja nedostupnog Jelića.

Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen, navedeno je iz Suda.

Državni sud je, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, kao i Europskom konvencijom o prijenosu postupka u kaznenim stvarima, uputio 21. siječnja 2020. godine zamolnicu za preuzimanje kaznenog gonjenja nadležnom tijelu Republike Hrvatske, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo obavijestilo Sud BiH da je preuzelo kazneno gonjenje Jelića.

”Čudo od djeteta” iz Širokog Brijega: S 22 godine je zapovijedao obranom Mostara

Tužiteljstvo BiH je 2015. godine optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti, jer je u svojstvu zapovjednika Prve djelatne bojne Vojne policije HVO-a te zapovjednika Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Iz Suda BiH je ranije priopćeno da Republika Hrvatska nema kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, tako da optužnice vraća u fazu istrage.

Jelić od 2012. godine živi u Hrvatskoj i nakon što je godinama živio u anonimnosti ove se godine pojavio u Kninu na obilježavanju 25. obljetnice akcije Oluja.

Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.

(www.jabuka.tv)

22 komentara

 • Hvala Bogu bar nece biti suden za zlocin protiv covjecnosti i udruzeni zlocinacki poduhvat…! U RH maksimalna kazna za ova i slicna djela je 20 god ana Sudu BiH je 45 god. Naravno kome se dokaze krivnja. Ovo je pozitivna vijest …!

 • Prepisijete od Muslimana, Gosp Jelic nema optuznicu u RH i ranije je odbacena optuznica kako se navodi. Nazalost on brani sam sebe , jer nije nizasto kriv osim sto je domoljub , ratnik , zapovjednik , general , uspjessn predsjednik kluba i nakoncu posten covjek. Oni svi sto su ga zatajil ili spavaki trcace njemu u zagrljaj , jer Mijo brani HVO , brani grad Mostar i htjeli su sve prelomiti preko njega. Miji Bog daje snagu jer on ima vise u sebi ljubavi za mrzitelje nego njegovi progonitelji svi skupa. Ponosni prijatelj !

 • I nije drzavni sud vec sud bih. Kad vec prevodite na hr jezik u drugim clancima, pa i citate, onda ovako jednostavnim stvarima ne dajite na tezini.

  • General je u ratu bio čist ko suza ,mlad neškolovani ali srce i pravi domoljub ,hrvatski ponos NK Široki Brig je njegovo djelo stadion ,kamp i puno toga ,jedina zamjerka trčanje u nepoznate političke opcije ,u duši pravaš ,a stožerna stranka te digla ,kasnije si okrenuo leđa ,tvoja greška generale

  • Ti Anonimno 13. listopada 2020. u 18:44 slobodno jedi govna za jedno sa svim iz toga tvog “suda bih”. Sve su to pokvareni kurvini sinovi, lutke na koncu Alijina lopova Bakira.

 • Mijo glavu gore! Časno i ponosno si srcem branio i zapovijedao obranom Mostara, a da su se desili pojedinačni i ne planirani zločini jesu, no, rat je rat i bude ološa i jada koji ukaljaju čiste ideje i časnu borbu za slobodu. Pošto sam bio učesnik u pravednoj borbi našeg naroda za čast i opstojnost a i tvoj sam susjed, ne tako bliz, pozdravljam te i želim tebi i tvojoj obitelji obilje Božijeg blagoslova.

 • U Mostaru je rat bio završen kad je srpska vojska bila protjerana. Nažalost muslimani su planirali okupirat čitavu BiH pa su bez ikakve potrebe napali hrvate i to u momentu dok su u Čapljini još bili skupa u HVOu. Plan je bio iskoristit hrvate za naouražavanje pa onda nož u leđa.

 • Sudovi BiH su turski (kadijski), pokvareni, korumpirani, antihrvatski i isključiivo po muslimanskom modelu. Zašto nikad nisu sudili i osudili prave zločince, ujedno kriminalce i neprijatelje ove države, pa i samih muslimana: Aliju, Bakira, Halilovića, Orića, Dudakovića, Mlaću, Cikotića, Nikšića, Lagumdžiju ili hrvatskog isprdka Komšića?

 • Ovo bi trebalo značiti da se Mijo nesmetano može vratiti u Široki i odatle se odazivati Sudu RH. S njim bh sudovi nemaju ništa više.

 • A tko mu garantira pravnu sigurnost u nelustruranom udbaškom hrvatskom pravosuđu? Pola njih koji tamo rade mrze Hrvate iz BiH ni manje ni više kao njihovi jugobosanski jarani koji rade u jugo bosanskom pravosuđu. Generalu može ići na ruku samo čvrsta politička podrška koja će komunjarama u pravosuđu jasno dati do znanja: Dosta je bilo progona časnih, poštenih i hrabrih.

 • Nemoj lagati nismo svi,i svak treba odgovarati sto nije dobro ucinio,pa tako i Mijo Jelic i odkada nas vode ljudi kao sto je i doticni bio,sve razne malverzacije,vecernje skole,razne udruge,kladionice,pekare,……..KRUHA I IGARA,STO je zoki reka za siromasne i nepismene!???????????

 • Samo pozdravljam prijatelja Miju i do skorog viđenja u Zagreb gradu. Želim ti sve najbolje u obrani ugleda i časti na sudovima u RH. Također ti želim sve najbolje u zdravlju i obiteljskom životu, neka ti dragi Bog podari mir, zdravlje i pravdu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.