Skijanje u BiH: Skijanje za svaki džep

U najpoznatijim zimskim centrima Bosne i Hercegovine – Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću, Kozari, Kupresu, Kneževu hotelijeri i domaćini ovih planinskih ljepotica, i ove godine su pripremili bogate zimske sadržaje, a na većini skijališta sezona je već uvelike počela, prenosi B92.

Oni sa plićim džepom mogu se zadovoljiti sanjkanjem i skijanjem na obližnjim brdima, dok oni čija financijska situacija omogućava boravak i zabavu od nekoliko dana na nekim od planinskih ljepotica, imati će priliku uživati jer i ova zimska sezona ima veoma široku turističku ponudu.

Sezona skijanja na Vlašiću je uvelike počela, ali uglavnom posjetitelji dolaze za vikend. Cijene privatnog smještaja su od 5 do 10 eura za ležaj po osobi.

Rezervacije na Vlašiću krenule su još od rujna i već je skoro pa nemoguće naći smještaj za razdoblje Nove godine. U hotelima cijena noćenja sa doručkom kreće se od 25 do 35 eura, dok se ski-oprema može iznajmiti za 5 i 7,5 eura.

I na Kozari je sezona uvelike počela i vikendom se već bilježi oko 1.200 jednodnevnih posjetitelja na Mrakovici. Rezervacija ima toliko da su skoro svi kapaciteti popunjeni, a posjetioci su uglavnom iz BiH, Slovenije i Srbije.

Najpovoljniji smještaj na Kozari je u bungalovima, kojih na Kozari ima dva sa po šest ležajeva. Cijena bungalova je 25 eura za dvije osobe, za četiri osobe cijena je 40 eura, dok više od četiri osobe za kapacitet 6+1 plaća se 50 eura po danu. Bungalovi imaju tri sobe sa po dva ležaja. Iznajmljivanje ski-opreme u ovom zimskom centru je oko10 eura, kao i iznajmljivanje ski-pasa.

Bungalovi su rezervirani za doček Nove godine, a turistima su na raspolaganju i hoteli i pansioni. U nekim od pansiona cijena noćenja za dvije osobe sa doručkom iznosi 30 eura, dok je po osobi noćenje sa doručkom 25 eura.

Zimska turistička sezona počela je i u ski-centaru Srebrenik kod Kneževa (Skender-Vakuf) krajem studenog. Centar raspolaže sa četiri četvorokrevetne sobe sa kupatilima i centralnim grijanjem po cijeni od 80 maraka sa doručkom za četiri osobe. Iznajmljivanje ski-opreme na dan u ovom centru po jednoj osobi košta 8 eura dok je za djecu 5 eura.

Službena zimska sezona na Jahorini već je počela, a veliki broj ljubitelja skijanja i boravka u prirodi, već uživa u čarima ove planine.

”Rezervacije za cijelu sezonu koja traje od 15. prosinca, pa do kraja ožujka, odavno su počele, a najudaraniji termin je definitivno termin Nove godine, zatim termin od četvrtog do 11. siječnja kao i druga polovina veljače, takozvani slovenski termini, u kojima imamo najveći broj gostiju iz Slovenije”, rekla je direktorica turističke organizacije VIP ‘Jahorina’ Marina Veselinović.

Prema njenim riječima, cijene smještaja ovise od sezone do sezone.

”U novogodišnjem terminu se traži krevet više, a prosječna kuća sa šest ležajeva, u sklopu najpovoljnijeg privatnog smještaja kreće se od 100 do 120 eura po objektu za šest osoba”, rekla je Veselinovićeva.

Kako odmiče sezona i cijene opadaju, pa u veljači možete naći takav tip smještaja već za 80 eura, dok u ožujku i do 60 eura.

”U hotelima sa tri zvjezdice cijena noćenja sa doručkom iznosi 60 eura po osobi, dok hoteli sa četiri zvjezdice naplaćuju 115 eura po osobi”, rekla Veselinovićeva.

Doplata za novogodišnju noć je od 30 do 50 eura po osobi samo za večeru u hotelskom restoranu. Cijena jednodnevnog ski-pasa na Jahorini iznosi 18 eura.

Službeno otvaranje zimske turističke sezone na Bjelašnici planirano je ovog vikenda. I pored toga što je “ZOI ’84” u financijskoj krizi, sezona će biti organizirana u skladu sa mogućnostima ovog kolektiva.

Direktor “ZOI ’84” Džemal Bisić je rekao da su spremni za doček gostiju.

”Remontirali smo žičare i uredili staze. Truditi ćemo se da skijanje bude što sigurnije i ugodnije”, kazao je Bisić i dodao da će parkinzi i putovi biti čisti.

Prema njegovim riječima, zainteresirani građani mogu odavno da kupe sezonske karte po cijeni od 175 eura, a ukoliko žele i parking, cijena je 400 maraka.

”Dnevna cijena karte iznosi 16 eura, za djecu, a noćno skijanje košta 10 eura”, rekao je Bisić.

Cijene noćenja u hotelima po osobi kreću se od 35 do 50 eura, a cijena ovisi od razdoblja boravka i vrste usluge. U jednom od hotela su rekli da je skijanje na ovoj planini počelo sa formiranjem prvog snježnog pokrivača.

”Veoma smo zadovoljni posjetom tijekom ovogodišnje zimske sezone, ali i cijele godine”, kazali su u ovom hotelu i dodali da su posjetitelji koji dolaze na duži period, uglavnom strani turisti, dok domaće stanovništvo dolazi na planinu tijekom vikenda.

Turistička sezona na Kupresu također još nije počela, ali zainteresiranost turista za ovaj zimski centar je velika. U jednom od hotela na Kupresu su rekli da cijena noćenja po osobi iznosi od 35 do 50 maraka, a iznajmljivanje ski-pasa na dan košta 20 maraka.

Da biste dočekali Novu godinu u ovom zimskom centru potrebno je da izdvojite 50 eura po osobi dok djeca plaćaju 40 posto od navedene cijene. Ovaj zimski centar najviše posjećuju turisti iz regije Banja Luka kao i gosti iz Hrvatske.

U većini hotela i restorana na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću, Kozari i drugim zimskim centrima biće organiziran doček Nove godine. Svi koji su zainteresirani za proslavu najluđe noći na jednoj od snježnih ljepotica morati će da izdvoje sumu od 27 do 75 maraka po osobi.

U jednom od hotela na Bjelašnici su rekli da su krenule rezervacije za doček Nove godine.

”Već imamo rezervoranih mjesta za proslavu najluđe noći u našem hotelu”, kazali su iz uprave ovog hotela i dodali da u ponudi imaju piće, večeru i muziku uživo.

Prema njihovim riječima, za doček Nove godine u ovom zimskom centru najzaineresiraniji su stranci koji na Bjelašnicu dolaze u većim grupama.

Klijentela je uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore a nešto malo turista dolazi iz zapadne Europe, najčešće iz Austrije i Njemačke, ali i iz Mađarske i Makedonije, prenosi B92.

”Turisti iz BiH uglavnom dolaze na dva do tri dana i oni su nam takozvani vikend klijenti. Ima i Banjalučana koji dolaze na sedam dana, ali uglavnom traže povoljniji smještaj u terminima koji nisu udarni, a to je u drugoj polovini siječnja ili u ožujku kad je cijena povoljnija”, rekli su iz turističke organizacije VIP ‘Jahorina’. (Fena) 

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.