Skandalozno: Autocesta skuplja u Hercegovini za čak 78 milijuna eura

Institucionalno silovanje Hrvata nastavljeno je u federalnom Parlamentu kada je dva dana prije Nove godine, u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, prihvaćen dokument prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH, autoceste na koridoru Vc kojim će gradnja autoceste drastično poskupjeti, odmaknuti od Mostara i zap. Hercegovine  i time se nastaviti strategija prometne izolacije ovoga dijela zemlje većinski nastanjenog Hrvatima, piše Večernji List.

Stručna ocjena

Ovoga puta ne tvrde to samo političari, nego vrhunski stručnjaci koji su iznijeli podatke prema kojima je očito posljednji cilj platformaške vlasti koju podupiru HSP i Boljitak isisati novac iz Hercegovine i prebaciti ga u Bosnu. Ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, inače strojarski inženjer tvrdi da se novim prijedlogom zaobilaženja Počitelja i Blagaja i prolaza iznad platoa Podveležja isključivo rukovodilo ‘mišljenjem struke te da nije bilo nikakvog miješanja politike’. No, za razliku od strojara Radivojevića, glavni projektant i direktor projekta za južni dio koridora Vc iz zagrebačkog Instituta graditeljstva Hrvatske (IGH) Petar Kralj smatra kako se radi o čistoj političkoj obmani budući da je nova trasa, kako tvrdi, povučena odoka, flomasterom. U desetine prigovora koje je istaknuo s obzirom na nacrt dokumenta o kojemu su glasovali parlamentarci, glavni projektant Kralj je iznio šokantne podatke o poskupljenju trase. Ako se pogledaju nacrti nove trase koji su prezentirani u nacrtu plana, vidljivo je da podaci vezani za objekte na novoj trasi nisu točno iskazani te da je stvarna dužina mostova veća za 56 posto od iskazanih te da umjesto 3.375 m treba biti 5.272 m, dok su pak tuneli duži 15 posto od iskazanih a trasa je po toj varijanti čak duža za skoro četiri kilometra od idejnog projekta.

Drastično povećanje

Prevedeno u sferu brojki analiza troškova samo za ove tri stavke, pokazuje da je samo zbog netočnosti broja objekata, povećanje cijene investicije na novoj varijanti autoceste u Hercegovini više za čak 83.87 milijuna eura. Pojedinačno, tvrdi Kralj, zbog cijene mostova izdvojit će se čak više 47 milijuna eura, za tunele skoro 29 a zbog veće dužine trase 7,8 milijuna eura. Uz to trasa autoceste bi se na području Hercegovine, nedaleko Mostara pomakla za čak 3,5 kilometra i išla bi skoro sto metara na višoj nadmorskoj visini. Uz to, novi politički projektanti su trasom autoceste, tvrdi Kralj, još više bi ugrozili sam Počitelj ili Blagaj. To samo potvrđuje da se radi o alibiju za neizgradnju.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.