Za novi početak: Skuplje cigarete i fiksna telefonija

U Bosni i Hercegovini od jučer cigarete skuplje za 20 do 50 pfeninga u maloprodaji, zavisno od proizvođača, jer se posebna akciza sa 0,45 KM povećava na 0,60 KM po kutiji, piše Večernji list.

Za pojedine će cijena ostati ista kao i prošle godine, dok će za većinu biti veća za 30 pfeninga.
Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete definirano je da će biti plaćana proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene i posebna akciza od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

Minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu iznosit će 1,65 KM po kutiji za pakiranje od 20 komada.

Poreski obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave do 10. siječnja, priopćeno je ranije iz UNO BiH.

Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama dužni su obračunati akcizu prema novoj odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za sljedeću godinu, te do 10. siječnja uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

Građani još ne znaju kakvi će računi stići nakon odluke o promjeni cijena fiksne telefonije kod sva tri bh operatera. Kako tvrde, računi bi mogli biti veći, jer su uglavnom povećane cijene impulsa za mrežu unutar operatera, dok su niže cijene impulsa u međužupanijskim i međunarodnim pozivima. Poskupila je i električna struja, očekuju se i veći računi za plin, vodu ali i hranu.

Nema pojeftinjenja

Od jučer je nastupilo novo smanjenje stopa carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije koji se uvoze u BiH. To je rezultat nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU. Tako su prepolovljene carine na neke vrste benzina, pojedinih vrsta odjeće, kave, nakita, nekih vrsta mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća i mnogih drugih. No, unatoč smanjenja carina, cijene tih proizvoda nisu pojeftinile od 1. siječnja 2012. godine, a niti se očekuje u narednom razdoblju.

Bh. potrošače to nije iznenadilo, zapravo, više ih ništa ne može iznenaditi. Trgovci vrlo brzo prihvate povećanje, dok smanjenje cijena ide puževim koracima. Više cijene, ujedno je i više novca u proračunu.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.