Skandal u Zagrebu: 306 krivotvorenih diploma i svjedodžbi u Holdingu

U zagrebačkom komunalnom divu čak 306 zaposlenika imalo je krivotvorenu svjedožbu ili diplomu. Najviše ih je otkriveno u ZET-u i Čistoći. Falsificirane dokumente dobivali su u obrazovnim ustanovama iz Hrvatske, ali i BiH

Točno 306 zaposlenika imalo je krivotvorenu svjedodžbu ili diplomu, najviše diploma na crno pronađeno je u ZET-u, njih 94, i u Čistoći, gdje ih je nađeno 84, a razlika između ukupno isplaćene plaće i realne plaće prema stvarnoj stručnoj spremi iznosi nevjerojatnih 88,5 milijuna kuna!

Ovako u vrlo kratkim crtama izgleda konačna verzija revizije diploma i svjedodžbi Zagrebačkog holdinga koju je Jutarnji list dobio na uvid, a koju je punih osam mjeseci obavljala Služba za unutarnju reviziju i kontrolu ovog zagrebačkog komunalnog diva.

Protiv djelatnika s nevjerodostojnim dokumentima na temelju kojih su se zaposlili, a radi se o tri posto ukupnog broja zaposlenika, pokrenute su kaznene prijave, kao i izvanredni otkazi ugovora o radu, a dosad je zbog lažiranja tih dokumenata već 249 radnika dobilo otkaz o radu.

Od 306 pronađenih krivotvorenih dokumenata, samo se njih sedam odnosi na diplome, što znači da je toliko zaposlenika lažiralo visoku stručnu spremu s visokih učilišta odnosno fakulteta. Ostatak od 299 odnosi se na dobivanje srednjoškolskih svjedodžbi na crno.

Prema podružnicama, rekorderi su, kako smo naveli, ZET i Čistoća, a slijede Vodoopskrba i odvodnja gdje je pronađeno 26 nevjerodostojnih svjedodžbi i diploma, 23 ih je pronađeno u Zagrebparkingu i Tržnicama Zagreb, 17 ih je pronađeno u Zagrebačkim cestama, 13 u Zrinjevcu, 10 u Robnim terminalima, po četiri u Velesajmu i Gradskim grobljima, tri u Gradskoj plinari, dva u GSKG-u, te po jedna Direkciji i Vladimiru Nazoru.

U odnosu na broj zaposlenih, ispada da je gotovo svaki deseti radnik Čistoće i Tržnica Zagreb imao lažnu diplomu ili svjedodžbu.

Što se tiče razlike u isplatama plaća radnicima temeljem falsificiranih dokumenata, oko 37,2 milijuna kuna više isplaćeno je u ZET-u, 23,6 milijuna kuna isplaćeno je lažnjacima u Čistoći, a 7,2 milijuna kuna krivotvoriteljima u Robnim terminalima.

Osim toga, revizijom je ustanovljeno i iz kojih obrazovnih ustanova je dolazilo najviše “crnjaka”.

Na popisu su 64 sveučilišta, visoka učilišta, srednje škole i ostale obrazovne ustanove, uglavnom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a rekorder je Škola za cestovni promet Zagreb gdje je pronađeno 98 krivotvorina, odnosno gotovo svaki treći lažnjak, zatim Elektroindustrijska obrtnička škola Zagreb te Mješovita srednja škola iz bosanske Gračanice. Od fakulteta spominju se Pravo, Građevinski, PBF i Promet u Zagrebu.

Pero Kovačević, šef revizije Holdinga, iznimno je zadovoljan napravljenim.

– Ovakvu reviziju treba napraviti svako trgovačko društvo u vlasništvu države i lokalne samouprave, ali i sve jedinice lokalne uprave kao i sva Ministarstva jer sam siguran da i tamo ima kukolja. A samo na ovaj način mogu se napraviti uštede – kratak je bio Kovačević.

Top 5 hrvatskih obrazovnih ustanova čije su diplome krivotvorili djelatnici Zagrebačkog holdinga

1. Škola za cestovni promet Zagreb – 98 krivotvorenih svjedodžbi
2. Elektrostrojarska obrtnička skola Zagreb – 29 krivotvorenih svjedodžbi
3. Trgovačka skola Zagreb – 13 krivotvorenih svjedodžbi
4. Pučko otvoreno učilište – 12 krivotvorenih diploma ili svjedodžbi
5. Ugostiteljsko učilište Zagreb – 6 krivotvorenih diploma ili svjedodžbi

Top 5 BiH obrazovnih ustanova čije su diplome krivotovorili djelatnici Hodinga
1. Mješovita srednja škola Gračanica BIH – 15 krivotvorenih svjedodžbi
2. Metalska škola Doboj – 10 krivotvorenih svjedodžbi
3. Tehnička škola Banja Luka – 4 krivotvorene svjedodžbe
4. Mješovita srednja škola Hasan Kikić Gradačac- 2 krivotvorene svjedodžbe
5. Saobraćajna i elekto škola Doboj – 2 krivotvorene svjedodžbe

(Jutarnji list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.